Přejít na menu Přejít na obsah

4 výhody elektroakustické kytary oproti ostatním


Asi není žádným překvapením, že právě kytara je jedním z nejoblíbenějších hudebních nástrojů nejen v Česku, ale i ve světě. Podle statistik serveru musictrades.com dokonce kytary v minulém roce překonaly počtem prodejů piana a staly se tak vůbec nejoblíbenějším hudebním instrumentem. Jen za rok 2013 se prodalo téměř 2,5 miliónů kytar. S koupí tohoto nástroje vzniká hned na začátku jedna zásadní otázka, koupit akustickou nebo elektrickou verzi? A co takhle zkusit elektroakustickou?

Mnozí mají možnost zakoupit jen jednu kytaru a pro ně je pak otázka rozhodování mezi akustikou a elektrikou značně obtížná. Dle statistik je podíl prodeje na trhu celkem vyvážený s tím, že mírně převažuje prodej akustických kytar. Přitom velmi jednoduché řešení, které hlavně v posledních letech zažívá svůj boom, je nákup elektroakustické verze. Tedy akustické kytary, která má v sobě zapracovanou elektrotechniku té elektrické a lze jí tak využít pro zapojení do zvukových aparatur. Tento typ kytar má tedy několik jasných výhod:

Akustický zvuk

Každý hudebník vám určitě potvrdí, že ten pravý akustický zvuk nedostanete z žádného efektu. Není to prostě ono. Navíc dříve či později v životě snad každého kytaristy přijde moment, kdy si bude chtít zahrát na akustiku. Tento typ kytary existuje zkrátka déle a akustické písně lze sledovat napříč všemi žánry. I kapely, které hrají výhradně na elektrické kytary, mají povětšinou pár třeba melancholických skladeb hraných na akustiku.

Nahrávání zvuku a na koncert

Coby největší výhodu těchto kytar pro pokročilejší uživatele, kdy tedy mluvíme o kvalitnějších kytarách jako například elektroakustické kytary WASHBURN WJ45SCE, se obecně považuje možnost přímo nahrání svých skladeb do PC. U klasických akustických kytar potřebujete extra mikrofon, který by vám snímal zvuk kytary při hraní. Tento zvuk nemusí být 100%, dost záleží na mikrofonu a vzdálenosti kytary od onoho mikrofonu. Tento problém však elektroakustiky díky vbudovaným snímačům nemají.

Tyto potíže zažívají hlavně umělci při koncertech. Pakliže mají akustickou kytaru, vždy musí dělat kompromis mezi vzdáleností úst a kytary od mikrofonu, aby vyvážili poměr zvuku a zpěvu. Z těchto důvodů můžete často umělce vidět při živáku sedět, když hraje na klasickou akustiku. Omezuje je to nejen v pohybu, ale i hraním samotném.

K táboráku i do garáže

Značnou výhodou elektroakustické kytary je tak její flexibilita.  Nejenže díky svému akustickému zvuku, který nepotřebuje žádnou aparaturu, můžete vzít kytaru samotnou kamkoliv s sebou, další možností je si koupit některý z mnoha efektů a zkreslovačů zvuku. Docílíte tím stejného zvuku, jako mají elektrické kytary. Pokud tedy rádi hrajete na akustiku, ale rádi byste si občas zahráli nějakou rockovější hudbu, elektroakustika vám tu možnost dá.

Není elektroakustika jako elektroakustika

Ještě než se rozhodnete pro elektroakustickou kytaru, je velmi důležité vědět, že i tyto kytary se výrazně liší. Existují totiž dva hlavní typy elektroakustik. První a nejčastější variantou jsou akustické kytary s pouze vestavěným snímačem. Právě na tento typ můžete hrát klidně u táboráků a více méně by neměl být žádný rozdíl mezí zvukem při hraní přes aparát a hraním „nasucho“.

Nicméně nemalé množství elektroakustik je také stavěno primárně na hraní přes aparát – tyto kytary poznáte tak, že většinou mají menší tělo a nižší luby. Jejich zvuk při hraní bez aparátu je výrazně horší. Tyto kytary jsou cíleny právě na hraní do studia, na koncerty nebo klidně jen doma zapojené do komba.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace