Přejít na menu Přejít na obsah

Alt-J včera otřásli vyprodaným Forem Karlín

5. 2. 2018

Redakce Reporty

Již měsíc před samotných koncertem byli Alt-J beznadějně vyprodaní, a bylo tak nadmíru jasné, že se české publikum na jejich první samostatný koncert těší. Přestože už si někteří mohli jejich premiéru odbýt před dvěma lety v rámci festivalu Colours Of Ostrava, příjemné prostory a akustika Fóra Karlín nabízí přece jen lepší zázemí pro koncerty kapel tak výjimečného zvuku jako jsou Alt-J.

Ti si jako předskokanku vybrali britskou písničkářku Mariku Hackman, která za mě nebyla zrovna šťastnou volbou. Přestože zvuk samotné kapely zaujmul, nedalo se totéž říct o zpěvačce. Její melancholický hlas a až skoro unylý přednes publikum spíše unavil a mnozí tak využili její půlhodinový set jako důvod k dalšímu drinku či k prozkoumání prostor Fóra, který  k tomu svou velikostí přímo vybízí.

Nicméně přesně ve 21:15 se ozvaly prvotní tóny k úderné Deadcrush a Alt-J tak rázně otevřeli svůj prověřený setlist, který povětšinou během koncertního turné nemění. A nutno podotknout, že ani není důvod. Našlapaný tandem songů důmyslně nakombinovaný ze  všech předchozích alb, tedy nejen z propagované Relaxer, na sebe příjemně navazuje a moje obavy, že kousky z tak rozlišných alb bude náročné na sebe plynule poskládat, se tak naštěstí nepotvrzují. Naopak. Jako další přichází staré známé Fitzpleasure a Something Good z debutového alba An Awesome Wave, čímž si Alt J okamžitě získává rozbouřený dav. Poté odpočinková Nara a The Gospel of John Hurt z This Is All Yours a oblíbený kousek In Cold Blood z novinky Relaxer.

Sympatické oddechovky střídajíc svižněší hity z debutového alba dodává celému setu patřičnou celistvost a to i díky úžasným vizuálům, které chlapci nenechali náhodě. Stalaktitové a stalagmitové sloupy barevně laděné namíru dle aktuálně hraného songu, případně jen přísné monochromatické kužely světla ozařující členy kapely, byly až dechberoucí. Videoprojekce k přídavkové 3WW už pak byla jen třešničkou na dortu k již tak propracovanému setu.  

Povinnou Breezeblocks, na kterou všichni netrpělivě čekali, si Alt J nechali až na úplný závěr a potvrdili si tak status miláčků českého publika. A jak už bylo zmíněno, vyprodané Forum Karlín je toho jasným důkazem.

 

Jitka Poštulková

 

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace