Přejít na menu Přejít na obsah

Eurovizi vyhrál Måns Zelmerlöw ze Švédska

24. 5. 2015

Pearl Novinky

23. 5. se ve vídeňské Stadthalle konalo velké finále jubilejního 60. ročníku hudební soutěže Eurovision Song Contest s podtitulem Building Bridges (Stavíme mosty). Soutěž vyhrál Švéd Måns Zelmerlöw s písní Heroes. Čeští reprezentanti Marta Jandová a Václav Noid Bárta se do finále nedostali.

Hlasování dlouho vedla Polina Gagarina z Ruska s písní Million Voices, která v polovině udílení bodů plakala štěstím a nebyla téměř schopná slova. Pak ovšem začal bodově posilovat švédský reprezentant, do té doby průběžně druhý, a třetí Italové, pánské pop-operní trio Il Volo, se s přibývajícím bodovým odstupem začali pomalu smiřovat s tím, že vítězství pro ně tentokrát nebude. Nakonec ani vlastně nebylo potřeba volat do několika posledních zemí s žádostí o přidělení bodů diváckého hlasování – Måns získal již takový náskok, že ho nikdo jiný nemohl ohrozit. Jeho vítězství bylo tedy oficiálně oznámeno a moderátorky už jen pro formu uskutečnily telemost i do ostatních zemí, které své body ještě neudělily.

Vítězný zpěvák, osmadvacetiletý Måns Zelmerlöw, je ve své zemi také muzikálovým hercem, mj. ztvárnil roli Dannyho Zuka ve švédské inscenaci Pomády či hlavní mužskou roli v muzikálu Romeo a Julie. Mezi mediálně známé osobnosti se zapsal účastí v druhé řadě švédské pěvecké soutěže Idol, kde obsadil páté místo. Působí taktéž jako moderátor. V Eurovizi patřil mezi favority hned od začátku. Mezi všemi účastníky možná nevyniká nejvýraznějším hlasem, ale jeho projev je příjemný na poslech, Måns na pódiu působí energicky a píseň Heroes obsahuje poselství, že jsme všichni hrdiny dnešních dnů (we are the heroes of our time). O třídu výš posunul celé vystoupení nápaditý animovaný vizuál s panáčkem jako symbolem samotného Månse, ale vlastně také každého z nás. Spolu s vystoupením Ázerbajdžánu patří tento vizuál k nejlepším v soutěži.

Naši interpreti Marta Jandová a Václav Noid Bárta se v Eurovizi rozhodně neztratili, byli velmi oblíbení u novinářů a jejich bezprostřednost, spontánnost a zábavnost oceňovali i mnozí zahraniční fanoušci. Jejich účast v Eurovizi jim přinesla samozřejmě také i nové příznivce mimo ČR. Přesto jim v konečném hodnocení patří v druhém semifinále třinácté, tedy nepostupové místo (do finále postupovalo deset zemí s nejvyšším bodovým ohodnocením, které bylo součtem bodů od poroty a od diváků). Není to vůči nim zrovna spravedlivé, uvážíme-li, že jejich píseň Hope Never Dies snese srovnání s evropskou ligou a jejich silné, výrazné hlasy jednoznačně předčí mnohé z těch, kteří do finále přece jen prošli. Stále se však jedná o naše dosud nejúspěšnější zastoupení na Eurovizi, svědčící o tom, že naše účast může být důstojná a nemusí být propadákem, jak se tomu zdálo být v letech minulých. Nepostup Marty a Václava do finále zaznamenal také mnohé nesouhlasné zahraniční reakce.

Soutěže se poprvé účastnila Austrálie, přestože není evropskou zemí, ale divácký zájem o Eurovizi je zde tak velký, že byla také přijata do soutěže. Při své premiéře si nevedla vůbec špatně – místní velmi populární zpěvák Guy Sebastian skončil na celkovém pátém místě.

Ostudou – nikoli však pro zmíněné země, ale pro hlasující - je nulový bodový zisk Německa a především pořádajícího Rakouska. Jejich reprezentanti Ann Sophie a Makemakers rozhodně předvedli taková vystoupení, která si body zasloužila, přesto zcela nepochopitelně skončili na posledních příčkách finále.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace