Přejít na menu Přejít na obsah

Festival Ibérica nabídne španělskou kulturu v moderním i tradičním hávu

12. 8. 2014

Redakce Novinky

Festival španělské kultury Ibérica, který mezi 11. a 16. srpnem zamíří do Prahy, Brna a Boskovic nabídne už pojedenácté uhrančivá představení plná vášnivého flamenka a španělských rytmů. V koncertní části festivalu se představí jak mladý, a ve Španělsku velmi populární, taneční pár Jesús Carmona a Lucía Campillo, tak zkušený kytarista Gabriel Guillén.

Hlavní hvězdami letošního ročníku budou Jesús Carmona a Lucía Campillo, na jejichž vystoupení s názvem Ekilibrio Flamenco se mohou těšit i diváci v pražském Divadle ABC. „Jsme rádi, že se představení Ekilibrio Flamenco odehraje právě  v jedinečné atmosféře na prknech, která znamenají svět. Carmona a Campillo patří k tomu nejlepšímu, co současná španělská taneční scéna nabízí, takže věřím, že diváky čeká stejně silný zážitek jako při představeních Divadla ABC,“ říká umělecký ředitel festivalu Petr Vít.

Čerstvá manželská dvojice Jesús Carmona a Lucía Campillo nabídne netradiční podívanou. Proslulý tanečník z Barcelony totiž ve svém stylu propojuje klasické baletní vzdělání a zkušenosti ze Španělského národního baletu s nespoutaností, syrovostí a citovostí pravého flamenka. Ač není rodilý Andalusan, flamenco má v krvi a věnuje se mu již od dětství. „Jesús má vycizelovanou techniku, což jej odlišuje od zemitých flamenkových tanečníků bez formálního vzdělání,“ upřesňuje Petr Vít. „Tancuje ovšem autentické flamenko, což dokazuje i jeho ocenění Premio Desplante i titul nejlepší tanečník v soutěži Certamen de Danza Española y Flamenco, které přísluší výhradně stylovým flamenkovým interpretům,“ dodává Vít. Devětadvacetiletý Carmona je na prahu ideálního flamenkového věku, kdy se v tanci vedle technické brilance projevuje i narůstající životní zkušenost. Do ČR přijíždí vůbec poprvé.

Zatímco v Praze se představí nastupující generace, do Brna zavítá v rámci Ibériky zkušenost. Tu ztělesňuje brilantní venezuelský kytarista Gabriel Guillén. V rámci cyklu Ibérica Clásica představí v Divadle Husa na provázku kytarový recitál, v němž zazní skladby klasických španělských skladatelů. Hostem večera bude španělská flamenková tanečnice Virginia Delgado. Koncert v jihomoravské metropoli se koná za podpory Velvyslanectví Bolívarovské republiky Venezuela.

Brno se může těšit i na další dávku španělské kultury, a to především díky projektu Ibérica Cinematográfica. „Iberoamerická kinematografie nabízí spoustu prvotřídních snímků. Vybrat jich pouhých pět tedy nebylo vůbec jednoduché, ale myslím, že výsledný výběr stojí za to a přináší opravdu pestrou směs kvalitních snímků z různých filmových žánrů,“ říká Petr Vít. Na filmové fanoušky čeká v kině Art mimo jiné promítání kultovního filmu Tango od Carlose Saury, dramatu Sněhurka od Pabla Bergera, animovaného muzikálu Chico a Rita a dalších zajímavých filmů, včetně výběrových pásem toho nejlepšího z mezinárodního festivalu krátkých filmů Brněnská šestnáctka. Kino Art zároveň hostí i výstavu fotografií s flamenkovou tematikou.

Nejobsáhlejší program připravili pořadatelé tradičně do stylového prostředí zámku v Boskovicích. Tam se odehraje koncertní festivalové entrée, které obstará řada hudebníků a tanečníků včele s Ivánem Vargasem a Virginií Delgado. Stejné místo hostí i závěrečný galakoncert, na němž vystoupí již zmiňovaní Jesús Carmona a Lucía Campillo.

Jak už však bývá dobrým zvykem, zahraniční hosté se na Ibérice neukáží jen na pódiu, ale v Boskovicích se zapojí jako lektoři i do tvůrčích dílen. Festival jich letos nabízí přes dvě desítky. Zájemci o španělskou kulturu tak mají vynikající příležitost přiučit se od mistrů svých oborů, jakými jsou Iván Vargas a Virginia Delgado (flamenco), Alvaro Vargas (tango), Maykel E. Varona (salsa), Luis Mariano (kytara) a mnozí další.

Letošní nabídka tvůrčích dílen obsahuje premiérově i vaření. Tradiční španělskou paellou provoní festival účastníci kurzu, který povede Enrique García, šéfkuchař projektu El Romero Home Cooking. Většina workshopů se však již tradičně zaměří na hudbu a tanec. „Jsem rád, že se nám opět podařilo na festival přilákat celou plejádu vynikajících lektorů. Kurzy flamenka povede mimo jiné virtuózní granadský tanečník Iván Vargas. Jeho jmenovec, kolumbijský tanečník Alvaro Vargas zase obstará kurz tanga,“ těší se dramaturg festivalu Petr Vít. Výuky salsy se pak ujme kubánský tanečník Maykel Eduardo Varona. Mezi hudebníky se jako lektor představí mimo jiné brilantní kytarista Luis Mariano a hře na cajón, tradiční flamenkový perkusivní nástroj, bude učit přední český perkusista Michal Cába.

Letošní bohatý doprovodný program okoření festivalové dění projekcemi španělské a iberoamerické kinematografie, výstavou fotografií s flamenkovou tématikou, ochutnávkami španělských vín a delikates nebo hned dvěma večerními fiestami. Milovníci módy by si neměli nechat ujít flamenkový bazar a módní přehlídku kolekcí OH la moda flamenca v Zámeckém skleníku.

Festival Ibérica, jenž letos zavítá do Prahy, Brna a Boskovic, je nejvýznamnější akcí svého druhu v ČR a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu flamenka v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími.

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace