Přejít na menu Přejít na obsah

Howard Shore – Muž, který dodal Středozemi ten správný zvuk


Pokud uslyšíte jméno Howard Shore a nedokážete si ho nikam zařadit, pak jste asi v životě neviděli Pána Prstenů, Hobita, nebo některý z dalších více než osmdesáti filmů, pro které tento hudební skladatel vytvořil hudbu. Kromě hudebního zpracování Tolkienova díla se ale kanadský skladatel věnoval i bezpočtu dalších zajímavých projektů a jeho kariéra rozhodně stojí za pozornost každého milovníka libých tónů.

Howard Leslie Shore se narodil roku 1946 v nejlidnatějším městě Kanady, Torontu. Ke studiu hudby byl veden už od dětství, v osmi letech už se učil základy hudební teorie, později se učil hrát na své první hudební nástroje. Ve třinácti už hrál ve svých prvních kapelách a v sedmnácti letech se rozhodl, že hudbě zasvětí i zbytek svého života. Hudbu poté vystudoval na prestižní Berklee College of Music v Bostonu, největší nezávislé škole soudobé hudby na světě.

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se Howard Shore věnoval hraní ve své jazzové kapele Lighthouse a stal se také hudebním režisérem televizní show The Hart & Lorne Terrific Hour, odkud už pak vedl jen krůček k hudbě pro svého kamaráda Lorna Michaelse a jeho světoznámou Saturday Night Live, ve které několikrát i sám vystupoval. Díky těmto zkušenostem se mu otevřela cesta k filmu, kde v roce 1979 započal do dnes trvající spolupráci s dalším Kanaďanem – filmovým režisérem Davidem Cronenbergem, pro kterého ozvučil jeho film Brood (česky Mláďata, 1979). Od té doby poskytl hudbu pro většinu dalších Cronenbergových filmů. Namátkou můžeme zmínit například horor Scanners, známé sci-fi Moucha, prazvláštní Nahý oběd, thriller Východní přísliby nebo letošní Mapy k hvězdám. Mimo spolupráci s Davidem Cronenbergem se ale Howard Shore podílel i na dalších významných filmech jako například Mlčení jehňátek, Philadephia, Ed Wood nebo na thrilleru Sedm Davida Finchera.

Asi největších dosavadní Shoreův úspěch ale přišel v roce 2001, kdy po letech práce vytvořil hudbu pro filmové zpracování knižního díla J.R.R. Tolkiena. Pro mnohé to bylo překvapením, protože Shore se nikdy nepouštěl do tak obsáhlého díla, ale když si za svoji hudbu vysloužil Oscara, Grammy a další ocenění, bylo jasné, že uspěl na plné čáře. Po nejúspěšnějším třetím díle měl Howard Shore na kontě už tři Oscary, přičemž třetí přišel za píseň Into the West, kterou pro třetí díl Pána Prstenů nazpívala Annie Lenox. Tím ale jeho spolupráce s režisérem Peterem Jacksonem neskončila a to ani přes to, že byl odvolán z pozice skladatel u Jacksonova filmu King Kong. Naopak se po mnoha zádrhelech společně pustili do dalšího Tolkienova díla, Hobita, jehož třetí díl bude k vidění letos v prosinci.

Mimo práci na jeho asi nejúspěšnějším projektu v podobě Pána Prstenů a Hobita, se v posledních letech věnoval například filmové hudbě pro Martina Scorseseho, a to například pro film Hugo a jeho velký objev nebo film Sinatra.

Howard Shore letos v říjnu oslaví své osmašedesáté narozeniny a nezdá se, že bych chtěl se skládání filmové hudby přestat. Patrně se od něj nedočkáme dalšího výletu do Středozemě, pokud se někdo (HBO, BBC, Showtime, dívám se vašim směrem) nerozhodne pro převedení Silmarillionu do epické seriálové podoby. Navzdory tomu ale bude jistě radost poslouchat další filmové soundtracky, které tento cenami ověnčený Kanaďan složí.

Zajímavosti:

  • V roce 2008 složil operu s názvem Moucha, která je založená na zápletce Cronenbergova stejnojmenného filmu, pro který Shore skládal hudbu
  • Při práci na Saturday Night Live poradil dvojici herců (Dan Aykroyd a John Belushi), aby svou kapelu vystupující v show pojmenovali The Blues Brothers, což se opravdu stalo
  • Jako skladatel se podílel i na filmovém zpracování knižní ságy Stmívání. Konkrétně složil hudbu pro třetí díl
  • Při skládání hudby pro Pána Prstenů bylo natočeno přes deset hodin materiálu. V roce 2010 bylo prostřednictvím The Music of the Lord of the Rings films zveřejněno i něco málo z nepoužitých hudebních témat a melodií
  • Pro hudbu k Pánovi Prstenů využil Shore i původní jazyky, které Tolkien vytvořil
  • Howard Shore vlastní celkem tři Oscary, šest Zlatých glóbů, tři Grammy a mnohé další ceny

 

Howard Shore – Mlčení jehňátek

Howard Shore – Concerning Hobbits

 

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace