Přejít na menu Přejít na obsah

Jan Macků, Dymytry: Na turné s Arakainem jsme nachystali pro naše fanoušky pořádnou nálož!

17. 4. 2016

Pearl Rozhovory

„Do stejný řeky“ vstoupily kapely Arakain a Dymytry, když letos na jaře podruhé uspořádaly společné turné, podobně jako v roce 2014. Dvě spřízněné party muzikantů přivezly na koncerty svá nová CD a představily program, při kterém každá z nich odehraje vlastní set a následně se na hodinu skutečně spojí všech 5+5 členů v jednu velkou desetičlennou kapelu. O tom všem i o dalších souvisejících tématech jsme si povídali s frontmanem Dymytry Janem Macků („Protheus“).


Nedávno jste vyjeli na společné turné s Arakainem, jste asi v polovině. Jak koncertní program vypadá, na co mohou být zvědaví ti, kdo vaše koncerty ještě nenavštívili?
Nachystali jsme pro naše fanoušky pořádnou nálož. My i Arakain hrajeme samostatný set, takže nikdo nepřijde o osvědčený fláky i o pecky z nových desek. Na závěr se všech deset muzikantů sejde najednou a hrajem společný set včetně pekelnýho souboje obou bubeníků :-) K tomu obří LED obrazovka s projekcí, super zvuk. Myslím, že se nám podařilo postavit fakt zajímavej a zábavnej program.

Kdy a jak ve vás vůbec poprvé uzrála myšlenka jet spolu na turné?
První společné turné jsme jeli v roce 2014, všem se nám moc líbila myšlenka skutečného spojení, to znamená obě kapely hrají společně na jednom pódiu. To u nás zatím nebylo. Kapely sice spojení běžně jezdí, ale v reálu to znamená, že si každá odehraje to svoje a maximálně přijde zahostovat zpěvák. My to vzali opravdu důkladně.

Arakain a Dymytry myslí své propojení vážně. Zleva: Miroslav Mach (Arakain, sólová kytara), Zdeněk Kub (Arakain, baskytara), Jan "Protheus" Macků (Dymytry – ​zpěv)

Foto: Nicola Bernard, http://www.facebook.com/nicola.rockphoto

Pár týdnů je „venku“ také společná píseň Do stejný řeky, vidět jsme mohli stejnojmenný videoklip z koncertu v Polné. Text je vaším příběhem – pojednává pochopitelně o spojení vašich dvou kapel a o tom, jak prožíváte společné koncerty. Kdo za touto písní stojí?
Autorem muziky je náš kytarista Gorgy. Vznik textu byl trochu složitější, takže vlastně ani pořádně nevím, kdo za ním autorsky stojí, ale co vím určitě, je, že velkou část ho stvořil basák „Kainů“ Zdeněk Kub.

Dá se očekávat, že jste opět zařadili do setlistu nějakou písničku od té druhé kapely jako při vůbec prvním společném turné v roce 2014...?
Jednoznačně! Tentokrát jsme to propojení vzali fakt poctivě. (Dymytry si pro toto turné z repertoáru Arakainu vypůjčili píseň Černý koně, Arakain během tohoto turné hrají Ztracenou generaci od Dymytry – pozn. red.)

Hosty vašeho turné jsou kluci z kapely Absolut Deafers, viděli jsme je s vámi na turné už dříve. Jak jste se k nim dostali, či možná oni k vám?
To je otázka spíše na manažery, než na zpěváka (smích).

Na turné představíte také nové desky. Již pár týdnů známe jejich názvy – ARAKADABRA (Arakain) a AGRONAUT (Dymytry). Názvy jsou to poměrně neobyčejné, jejich podstatou jsou slovní hříčky. Jak tyto názvy vznikly?
Kdo nás zná, ví, že naše desky rádi pojmenováváme různýmy novotvary, baví nás hrát si se slovíčky, náš jazyk je v tomhle úžasný. Máme desku Neonarcis, Homodlak...a teď Agronaut…

Co můžeme od vašich nových alb očekávat?
Spoustu poctivý muziky dělaný srdcem a tak dobře, jak to umíme.

Jan "Protheus" Macků v akci

Foto: Nicola Bernard, http://www.facebook.com/nicola.rockphoto

Z obou alb bylo „vypuštěno“ po třech písňových ukázkách – Arakain zveřejnili skladby Diesel, Stroj a titulní Arakadabra, Dymytry nechali nahlédnout pod pokličku skladbami Dej Bůh štěstí, Věrni zůstaneme a rovněž titulní Agronaut. Jak jste vybírali, které tři písně necháte fanouškům poslechnout ještě před vydáním alb, a proč právě tyto?

Vybírali jsme takový pecky, aby si naši fanoušci mohli udělat představu o celý desce. Agronaut je podle nás deska hodně dospělá, jsme už prostě „velký kucí“. Chtěli jsme, aby to bylo jasný na první poslech od první pecky. 

Poslední písní na albu Arakadabra je song Ve vlasech tvých, který se dle ohlasů na sociálních sítích obzvlášť líbí. Jeho autory jsou právě oba frontmani – Honza Toužimský (hudba) a Vy (text). Jak vznikl nápad na tenhle fanynkami oceňovaný „slaďák“, když právě Vy jste známý spíše psaním textů na motivy sociálně-kritické a od Honzy Toužimského známe také spíše skladby jiného ražení?
Nemyslím, že bych byl textař sociálně-kritický. Prostě píšu text podle toho, jak mě osloví muzika. Kluci z Dymytry skládají většinou naštvané mollové palby plné štěkavých riffů, a to mě inspiruje tímhle směrem. Honza Toužimský mi poslal demo, a to je naopak neskutečně silná zamilovaná muzika a já hned věděl, jak bude vypadat text. Pokud za mnou někdo přijde, že chce text, poslechnu si muziku a buď hned vím, o čem bych chtěl psát, anebo hned vím, že to psát nechci. K zamilovanosti nemusím dlouho hledat inspiraci, mám doma neskutečně skvělou manželku, která mě inspirovala nejen k napsání textu „Ve vlasech tvých“, ale i k textu k písni „Kniha života“ na naši desku. Dvě zamilovaný pecky na dvou deskách současně, no která manželka to má?! (smích) 

Nechte nás teď prosím trochu nahlédnout do samotného procesu skládání:-) Jak vznikají vaše písně?
Úplně jednoduše...kluci mi naposílaj dema v průběhu roku, já je nechám ležet ladem a měsíc před studiem začnu šílet (smích). Skladatelsky se podílejí oba kytaristi i basák tak nějak stejně, texty píšu já.

Společné foto obou kapel s davem fanoušků je určitým rituálem každého z koncertů turné

Foto: Nicola Bernard, http://www.facebook.com/nicola.rockphoto 

Z nové písně Dymytry Dej Bůh štěstí zaznívá téma smutné – téma války. Aktuální dění a problémy dnešní doby jsou častým námětem textů Dymytry...
Téma války je podle nás bohužel aktuálnější než kdy jindy za naše životy. Není to kritika nebo nějaký házení silnejch gest, jen prostě naznačujem, že to tu smrdí velkým průserem…

Vaším předchozím, loňským počinem bylo EP Z pekla, na kterém najdeme stále ještě relativně novou píseň Ne nikdy! Ta je v určitém slova smyslu „dárkem pro vaše fanoušky“, často označované jako Dymytry rodina. V textu se mohou najít hlavně ti z fanoušků, jejichž rodinné zázemí není zrovna růžové. Kdo jsou vlastně vaši fanoušci a co pro vás znamenají?
Neskutečně nás těší, že se nám s fanoušky podařilo vybudovat vztah, jaký jen tak nějaká kapela nemá… Naši fanoušci si nechávají dělat tetování loga kapely, masek…ale taky třeba dorty v našich barvách dětem k narozeninám. Píšou nám, že jim pomáháme překonat těžký období…Cítí, že jim rozumíme. Všechno okolo muziky, koncertů, fanoušků je pro nás víc, než jen odehrát a domů. Je to náš život, je to naše rodina! 

Dalším „dárkem pro fanoušky“ je videoklip k písni Věrní zůstaneme, kde dokonce hrstka vybraných dobře zpívajících fans nahrála sbory...
Bylo to moc hezký odpoledne. Ve studiu jsme si užili spoustu legrace a vznikla dobrá pecka, teda aspoň myslím (smích).

Co byste závěrem chtěl vzkázat vašim příznivcům?
Nastávaj zajímavý časy, ale my budem vždycky s Váma, dokud budete Vy s náma! Držte se!

Úvodní foto: oficiální promo foto turné Arakain Dymytry Tour 2016, Veronika Pospíšilová, http://www.facebook.com/Fotografie-Veronika-Pospíšilová-134717173220635

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace