Přejít na menu Přejít na obsah

Jan Macků, Dymytry: Věříme, že se nám povedlo něco, co se v týhle zemi jen tak nevidí

23. 4. 2015

Pearl Rozhovory

Pražská kapela Dymytry se na české hudební scéně postupně stává čím dál známějším pojmem. Dvanáct let existence, poctivý metal, tři řadové desky a jedno EP, spousta odehraných koncertů i festivalových setů, loňské společné turné s Arakainem a stále rostoucí fanouškovská základna nazývaná „Dymytry rodina“. To vše vyústilo v první samostatné turné, které kapela pojmenovala podle stylu, který hraje – PSY-CORE.  V předvečer olomouckého koncertu odpovídal na otázky frontman Jan Macků („Protheus“).

Momentálně jsou Dymytry na svém prvním samostatném turné PSY-CORE. Jak zatím jako kapela hodnotíte průběh turné a které koncerty máte ještě před sebou?
Máme za sebou zatím čtrnáct koncertů a musím říct, že to je neskutečnej zážitek! Všude jsme zatím měli krásně plno a kotel, jak má být, takže jedním slovem paráda!

První samostatné turné – co všechno jste si pro fanoušky připravili, co můžete prozrazovat?
Dali jsme si s přípravou turné opravdu hodně práce a věříme, že se nám povedlo něco, co se v týhle zemi jen tak nevidí. Obří LED obrazovky s animacemi na míru pro každou píseň, světla řízený počítačem, k tomu nejlepší aparát, jaký je u nás k mání, no prostě masakr. Samozřejmě taky spousta poctivý muziky (hrajem přes dvě hodiny) a pár překvapení během koncertu. Podle všeho to vypadá, že si naši fanoušci koncerty užívají na maximum, což je ze všeho nejdůležitější a moc nás to těší!

Co můžeme očekávat od setlistu? Průřez dosavadním repertoárem Dymytry včetně starších skladeb, nebo se teď spíš zaměřujete na novější tvorbu?
Dvě hodiny toho nejlepšího, co jsme za těch dvanáct let dali dokupy. (smích)

Úplně nejnovějším autorským počinem Dymytry je letošní EP s názvem Z pekla. Jaké skladby na něm najdeme a zazní tyto skladby také na koncertech?
Deska Z Pekla obsahuje dvě nové pecky, které jsme napsali přímo pro letošní turné, a to Z Pekla a Ne nikdy!. Kromě toho je na desce pár remasterovaných věcí z živých koncertů. 

Závěr turné bude 11. 5. v Praze. Chystáte nějaké zvláštní překvapení, které jinde nebylo, jako vrchol turné?
Závěr tour chceme pojmout ve velkém stylu, chystáme pořádný překvapení, ale to si necháme až na koncert, jinak by to nebylo překvapení, žejo. (smích) Poslední koncert bude v pražské Akropoli a my doufáme, že se nám tenhle nádhernej prostor podaří vyprodat a společně s našimi věrnými si užijem pořádnej mejdan!

Pro toto turné jste si dali obzvlášť záležet na merchandise, objevily se i některé novinky, které dosud nebyly – váš eshop nabízí sluchátka s logem Dymytry a na Facebooku slibujete fanouškům speciální plechovky piva na koncertech... Co všechno najdou fanoušci na stánku, když navštíví váš koncert?
Máme neskutečnou spoustu věcí, kromě výše zmíněného pivního speciálu v barvách Dymytry máme spoustu trik, mikin, všemožných nálepek, přívěsků a já ani nevím, čeho všeho dalšího. Stačí se mrknout na náš web www.dymytry.cz anebo přijít během koncertu na stánek. Vybere si určitě každý.

Dymytry spustili v nedávné době i svou vlastní aplikaci pro mobilní zařízení. Můžete ji prosím blíže představit čtenářům?
Aplikace pro chytrý zařízení jsou v poslední době hodně v kurzu a my nechtěli zůstat pozadu. Chceme vytvořit něco jako „tvrdý jádro“ naší fanouškovský rodiny. Občas vyšlem přes aplikaci do světa soutěž, nějakou informaci, která jinde není a podobně. Prostě cílem aplikace je jít k lidem, co o to stojí, co možná nejlbíž.

Loni jste absolvovali úspěšné společné turné s Arakainem, neplánujete v budoucnu zase něco společně podniknout?
Plánů je spousta, budoucnost je ve hvězdách. (smích)

Když je řeč o Arakainu...na jejich probíhajícím turné s Lucií Bílou zazní při každém koncertě také duet Lucie s Honzou Toužimským Ty a já. K této písni jste napsal text o tom, jak vzájemný cit mezi partnery pomáhá překonat rozdíly, které mezi nimi jsou. Jak došlo k této spolupráci – nyní i textařské – a kde jste čerpal inspiraci právě pro toto téma?
S Honzíkem Toužimským jsme letití kamarádi, navíc máme oba stejnou vášeň, a to motorky. Oba jsme šťastně ženatí a obě naše manželky jsou vášnivé koňařky, takže pro inspiraci jsem nemusel chodit daleko. Díky téhle spolupráci jsem se poznal i s Lucií Bílou, což je pro mě neskutečná radost a čím víc ji poznávám, tím víc si jí vážím! Jak Honza, tak Lucka jsou neskuteční, troufám si říct geniální zpěváci, a textovat pro ně, to je bomba!

Chystáte se hrát i na letních festivalech, konkrétně například v červenci na Masters Of Rock ve Vizovicích...
Za letošní rok odehrajeme 96 koncertů, včetně většiny festivalů u nás. V podstatě to znamená každý víkend minimálně dva koncerty od března do prosince. K velké radosti manželek hrajeme fakt každý víkend a všude (smích).

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Samochvála smrdí ;) stejne Dymytry je jen další tragická česká skupina typu kabát prostě Agrometal shit.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace