Přejít na menu Přejít na obsah

Jimmy Kelly povypráví v Praze příběhy slovem i hudbou

13. 1. 2016

Pearl Novinky

6. 2. přijede do České republiky v rámci svého turné The Streetkid irský hudebník Jimmy Kelly. Někdejší člen legendárních Kelly Family poctí naši zemi návštěvou poprvé od úspěšného koncertu ve Slaném v roce 2013, kde dokonce natočil videoklip k písni New York. Koncert písničkáře s charakteristickým mírně nakřáplým hlasem se koná v sále Na Marjánce v Praze. Nové turné proběhne v komornějším obsazení než to minulé, opět však nebude nouze o dobrou folkovou muziku a o historky, které napsal sám život.

Irský muzikant se před osmi lety vrátil ke kořenům, když opět začal být pouličním hudebníkem "na plný úvazek". Zkraje si nebyl úplně jist, jak bude jeho staronová profese fungovat v praxi, ale velmi záhy se našel v každodenním setkávání s lidmi, hraní a zpívání pro jejich potěšení, ale také naslouchání jejich příběhům. To vše se odrazilo na autorské desce Viva la Street (Ať žije ulice) vydané v roce 2013. Jimmy tehdy sestavil devítičlenný band, v němž mají všichni členové zkušenost s pouličním muzicírováním, a vyrazil na turné po evropských klubech a divadlech. Letos vyjíždí hrát "pouze" s triem, které tvoří jádro jeho kapely, ale i v tomto méně početném obsazení nabídnou koncertní program, který nepostrádá "ducha ulice", jak Jimmy říkává.

Jimmyho výrazně hudebně ovlivnily irské kořeny jeho otce, vstřebával také americké vlivy, především při pobytu celé rodiny v USA v roce 1988 a při své dřívější spolupráci s bratranci Adamem a Mikem žijícími ve Spojených státech. Jeho hudební a textařská výpověď se vyznačuje autentičností a někdy značně velkou otevřeností. Nejinak tomu jistě bude i v již dlouho avizované autobiografické knize The Streetkid, jejíž vydání se dle Jimmyho slov chystá na začátek turné.

Během koncertního večera ale také nebude chybět pořádná dávka humoru. Jimmy Kelly platil už v rámci své někdejší rodinné kapely za velkého šprýmaře, a nejinak je tomu i dnes. Při svých pouličních vystoupeních navíc často potkává lidi, kteří jsou ochotni mu svěřit své životní příběhy a zážitky. Mnohé z nich jsou opravdu veselé, jiné vedou spíše k zamyšlení, když jimi sympatický frontman prokládá své písničky:

„Když jsem se jednoho dne procházel po pěší zóně, potkal jsem Hilde, starší paní z Drážďan. Narodila se během války, během noci, kdy město bombardovaly spojenecké armády a hořelo. 'Pořád ještě žiju, a to velmi ráda, zatímco Hitler, Churchill a spol. jsou už dávno mrtví,' řekla mi Hilde. Usmála se: 'Neměj strach, mladý muži! Pokračuj takhle dál! Zpívej! Až když přestaneme zpívat, teprve zlo zvítězilo.' (...) V tomto slova smyslu: Nemějte strach a zpívejte se mnou."

Kdo si nechce nechat ujít koncert umělce, který má rozhodně co vyprávět mluveným i zpívaným slovem, sežene vstupenky v síti Eventim či přímo u pořadatele na ticketbooking@seznam.cz.

*

Jimmy Kelly (*18. 2. 1971) se narodil ve španělském Gamonalu jako syn bývalého učitele a obchodníka se starožitnostmi Dana Kellyho a baletky Barbary Ann. S rodinou procestoval již v dětství skoro celou západní Evropu, kde si rodina vydělávala na živobytí pouličním muzicírováním. V roce 1994 se rodinné kapele, mezitím již pojmenované Kelly Family, podařil průlom s písní An Angel a deskou Over The Hump. Následoval obrovský celoevropský mediální úspěch, vyprodané halové koncerty a v roce 1996 také stadionové turné. Toto období trvalo zhruba osm až deset let, poté se sourozenci vydali různými cestami. Jimmy začal v roce 2008 opět hrát v ulicích Evropy, což činí dodnes, zhruba jednou za dva roky však podniká i předem ohlášená turné po klubech a menších divadlech především po Německu. Právě tam totiž nastálo zakotvil – po dlouholetém pobytu v Německu s Kelly Family se zde i oženil a se svou taktéž hudebně nadanou manželkou Meike (zpívá v Jimmyho kapele) má tři děti.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace