Přejít na menu Přejít na obsah

Kanadskému tribute bandu Metalliky hrozili žalobou: Dopis odeslal příliš horlivý právník legendární kapely

15. 1. 2016

Pearl Magazín

Členové kanadského tribute bandu Metalliky působícího pod názvem Sandman se nedávno museli nejspíš pěkně divit, když je poprvé v životě kontaktovaly přímo jejich idoly. A obsah dopisu, který obdrželi, nebyl navíc dvakrát přívětivý: rozsáhlý dokument doručený dokonce přímo do klubu FitzRay's (London/Ontario), kde vystupovali, jim kladl za vinu, že neoprávněně používají loga Metalliky a její jméno k propagaci svých koncertů. Naštěstí se všechno vysvětlilo.

Plakát ke koncertu v klubu FitzRay's i s inkriminovaným logem, o které se začal zajímat právník Metalliky. Foto: jeffreygun.com, Sandman

Tribute kapela Sandman, založená v roce 2004 a nazvaná podle jedné z nejznámějších písní Metalliky Enter Sandman (plným názvem Sandman. Canada's Tribute to Metallica), používá jméno Metalliky a stylizované logo se svým názvem, písmem velmi podobné tomu, které parta v čele s Jamesem Hetfieldem představila v roce 2003 při příležitosti vydání desky St. Anger. Jak uvedl kytarista coverbandu Joe Di Taranto, loga používají více než deset let, a nikdy nebyl žádný problém.

Motiv, který provázel album St. Anger, a tehdejší logo Metalliky

Samotní členové Metalliky se o celé záležitosti ovšem dověděli až díky tomu, že Taranto vyvěsil foto první strany dopisu na internet. Záhy coverband kontaktovali, aby věci vyjasnili. Odmítli, že by v tom sami měli prsty:

„Volali mi z managementu Metalliky – ani oni, ani kapela o tom nic nevěděli. Dnes se to doneslo Larsovi a byl pěkně naštvanej, že nám někdo píše kvůli takový blbosti,“ vypráví Di Taranto.

To potvrdila Metallica pak i na oficiální facebookové stránce kapely slovy: „Slyšeli jsme, že jeden náš kanadský cover band je na nás maličko naštvaný, a s trochou úsilí jsme také zjistili proč.“:-)

„Vypadá to, že někdo poslal tribute bandu Sandman nějaký dopis, o kterém jsme netušili my ani náš management, až to prosáklo na internet. Sandman byli naštěstí tak hodní, že nám ho poskytli, a ukázalo se, že máme příliš horlivého právníka, který ten dopis odeslal bez našeho vědomí,“ pokračuje vyjádření slavné kapely.

Di Taranto pak uvedl, že mu následně zavolal bubeník Metalliky Lars Ullrich, aby se omluvil a vysvětlil situaci. Kapele dal „plné požehnání a svolení“ pokračovat v činnosti přesně tak jako doposud a podporovat Metalliku tím, že hrají její písně. Licenci na loga poskytla Metallica coverbandu za symbolický poplatek jednoho dolaru – který následně zaplatili sami.

„Ten dopis hoďte do koše,“ vzkázala Metallica členům kapely Sandman. Pokračujte v tom, co děláte, máte naši plnou podporu! A náš právník mezitím čeká na letišti na letadlo na Aljašku, kam se chystá na ryby...už napořád!“:-)

Zdroj: facebook.com/Metallicateamrock.comclassicrock.teamrock.com

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace