Přejít na menu Přejít na obsah

Kathy Kelly: Pět dnů v České republice

27. 2. 2015

Pearl Aktuálně

Napotřetí konečně vyšel termín pražského koncertu Kathy Kelly z Kelly Family. Plný sál Hotelu Svornost v Dolních Počernicích přivítal 21. 2. na pódiu nejen ji, ale také operní ansámbl Siegbrunn Musiktheater Werkstatt a hosta Norberta Peticzkého.

Během doby, kdy se hledal náhradní termín, doznal koncertní program určitých změn. Nezmizelo z něj jméno Norberta Peticzkého z Hlasu ČeskoSlovenska, k původně zamýšlenému programu byla však přidána ještě jedna část, a to v souladu s tím, jakým směrem se v posledních letech ubírá Kathyina sólová dráha. Kathy studuje již deset let operní zpěv a první část koncertu se nesla právě v tomto duchu. Společně s ansámblem Siegbrunn Musiktheater Werkstatt pod vedením jejího učitele zpěvu dr. Erwina Stephana, přednesli koncertní verzi opery Fidelio od Ludwiga van Beethovena, ve které Kathy převzala hlavní ženský pěvecký part Leonory. Druhá část koncertu pak patřila obvyklému repertoáru Kathy – lidové a zlidovělé písně zemí, v nichž žila či k nimž má nějaký vztah  (Španělsko, USA, Skotsko), autorská tvorba patnácti let její sólové kariéry, ale také kellyovské hity, některé v duetu se zmíněným Norbertem Peticzkým.

V první části se tedy představil německý komorní ansámbl Siegbrunn Musiktheater Werkstatt se sólisty Andreasem Kaunem (žalářník Rocco), Anikou Köpge (žalářníkova dcera Marzelline), Christianem Reimem (vrátný Jacquino, zamilovaný do Marzelline), Klausem Schuyem (guvernér státního vězení Pizarro), Kathy Kelly (Leonora, převlečená za muže – Fidelia) a Erwinem Stephanem (vězeň Florestan). O klavírní doprovod se postarala Larissa Kurmatschewa. Moderátorka Renate Brenschede také vysvětlila jednotlivé momenty děje, ke kterým se vztahují árie, jež posluchači měli možnost slyšet.

Děj opery Fidelio se odehrává ve vězení. Dcera žalářníka, Marzelline, měla dříve ráda vrátného Jacquina, ale od chvíle, co nastoupil do služby mladý Fidelio, má oči jen pro něho. I žalářník Rocco by byl ochoten dát dceru Fideliovi za manželku. Má jen obavu, zda budou manželé dobře finančně zabezpečeni.
Guvernér státního vězení don Pizzaro neoprávněně vězní svého osobního nepřítele Florestana. Nyní se na kontrolu vězení ohlásil sám ministr –  a při té příležitosti by mohl Pizzarův nespravedlivý čin vyjít najevo. Přemlouvá tedy Rocca k vraždě Florestana.
Rocco odmítá, a tak se Pizzaro rozhodne zbavit se Florestana sám. Přikazuje Roccovi vykopat hrob v místě tajemné kobky. To vyslechl Fidelio-Leonora. Následně má pomáhat při kopání hrobu. Předtím dává průchod svému rozhořčení.
V úplné tmě v hluboké kobce trpí Florestan. Rocco a Fidelio začnou kopat hrob. Fidelio poznává, že vězeň je skutečně onen muž, kvůli němuž se dal do služeb Roccových. Dá vězni kousek chleba a trochu vína. Vstupuje Pizzaro. Ani teď před ním Florestan neustupuje. Pizzaro napřahuje dýku – a v tom okamžiku vystupuje z přítmí Fidelio, zadrží Pizzarovu ruku a vyhrožuje mu pistolí. Prohlásí se za Leonoru – Florestanovu ženu.
Do pevností přijel ministr. Pizzaro i Rocco odbíhají a Leonora (Fidelio) a Florestan se šťastně shledávají. Všichni vězni byli na ministrův rozkaz propuštěni.

Kathy se zde představila v několika operních áriích, které předepisuje její part. Měli jsme tak možnost poznat trochu jinou Kathy Kelly, než ji známe z předchozích koncertů na českém území, avšak její sytý, nezaměnitelný hlas i zde našel výborného uplatnění. Především pak v sólové árii Abscheulicher! wo eilst du hin?...Komm, Hoffnung, lass den letzten Stern..., která je rozrušenou reakcí Leonory na to, že vězeň, jehož vraždu připravují, by mohl být její manžel. Vynikající výkon podal bezesporu Erwin Stephan v hlavní mužské úloze Florestanavýrazná a pro publikum dobře zapamatovatelná byla postava Pizzara ve ztvárnění Klause Schuye, zaujmout dokázal také Andreas Kaun v roli RoccaChristian Reim jako Jacquino neměl tolik prostoru, Marzelline Aniky Köpge však občas trochu působila, že na nejvyšší tóny musí vynaložit hodně námahy. Operní část koncertu byla zakončena přídavkem – ​duetem Kathy s profesorem Stefanem Libiamo ne' lieti calici ("Přípitek") z opery La Traviata od Giuseppa Verdiho.

Po krátké přestávce pokračovala Kathy svým sólovým koncertním programem. Za piano občas znovu usedla Larissa Kurmatschewa, pro kterou to byla koncertní premiéra v roli Kathyiny doprovodné klavíristky. Obvyklý Kathyin parťák, klávesista Andreas Recktenwald, s ní tentokrát nepřijel.

Druhá část koncertu začínala kellyovskými hity v duetu s Norbertem Ares Qui, který je vlastně španělskou lidovou písní, a Nothing Like Home z pera Kathy. Ta pak zařadila do setlistu píseň, kterou – jak sama uvedla – hraje pouze výjimečně...Sick Man ze starých kellyovských dob. Nechybělo ani známé sólo na housle. A pak už to šlo ráz na ráz: Nay No Nay, Sister (napsáno pro sestru Patricii), Loch Lomond (babička Kathy pocházela ze Skotska, jak Kathy vysvětlila), cover Hallelujah od Leonarda Cohena, Engelsmensch (pěvecký part Michaela Krafta převzala Larissa), Morrigan (se stejným hudebním „soubojem“ akordeonistky Kathy a klavíristky Larissy, jaký Kathy obvykle předvádí s Andreasem), další španělská lidová Peces en el río či nejslavnější kellyovský hit An Angel/Quisierá ser un ángel se španělsky zpívanou slokou a anglickým refrénem.

Poslední píseň regulérní části koncertu, tradicionál Glory Hallelujah, však nebyla poslední písní večera. Přídavky Amazing Grace a The Rose si s Kathy opět přišel zazpívat Norbert. Nadšená Kathy pak po krátké pauze začala rozdávat podpisy.

Kathy však u nás prožila více než tento jeden den. Přijela již 18. 2., aby večer usedla za mikrofon rádia Kiss Proton v Plzni, kde ji ve svém pořadu Music Story očekával moderátor Vláďa Jaroš. Následující den ji pořadatelský tým vzal na hrad Karlštejn, kde byla dohodnutá soukromá prohlídka s průvodkyní. V pátek 20. 2. se Kathy setkala s fanoušky v Nosticově ulici, kde se před dvaceti lety natáčel kellyovský videoklip First Time.

Foto (vše): Milan Papežík, pořadatelský tým kellys.wbs.cz

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace