Přejít na menu Přejít na obsah

KD Holýšov se otřásl v základech. Arakain a Dymytry zde odstartovali svou podzimní šňůru.


Pražské kapely Arakain a Dymytry absolvovaly zahajovací koncert podzimní části společného tour v Holýšově – a to velmi úspěšně. Spřízněné kapely tak navázaly na pozitivní ohlas jarní části společného tour a již podruhé ve své historii se spolu vydaly na prkna kulturních domů. Obě kapely se na tour vybavily úctyhodnou scénou, hity z kultovních alb i novinkami z aktuálních desek Agronaut (Dymytry) a Arakadabra (Arakain). Každá z nich odehrála nejprve svůj set, v závěrečné části koncertu jsme se stali svědky jedinečné a originální show ve spojení nejprve jednotlivých členů obou formací, později všech deseti muzikantů, kteří si to na pódiu náramně užívali. Jako support kapela se představili Absolut Deafers, jako tomu bylo již v roce 2014. Koncertní šňůra nabízí celkem 25 zastávek napříč celou republikou a potrvá až do prosince, takže se máme rozhodně ještě na co těšit!

Již na této první zastávce turné čekalo CD „Arakain Dymytry Live“ (natočené na jarní části společného tour) na některé z prvních 2000 fanoušků, jež si zakoupili vstupenku v předprodeji. CD nosič si fanoušci mohli nechat podepsat na společné autogramiádě obou kapel. První limitovaná edice vstupenek s bonusovým CD byla ještě před vypuknutím tour vyprodána. Generální partner Hanácká vodka však přidává dalších 2000 lístků, ke kterým fanoušci dostanou na koncertě CD. Akce platí pro vstupenky zakoupené v předprodeji

V úvodu večera se představila ostravská metalová pětice Absolut Deafers v čele s výrazným frontmanem Janem „Jokerem“ Jaškem, který nás „přivítal v chaosu“. Kapela si pro své fanoušky připravila bohatý hodinový set, ve kterém zazněl průřez jejich tvorby i skladby z nejnovějšího alba Himáláje v nás, které vyšlo 25. února tohoto roku. Zvláštností této desky je fakt, že oproti předchozí tvorbě je všech 11 skladeb v češtině.

Nová deska s názvem Agronaut vyšla v únoru tohoto roku také kapele Dymytry. Ta z ní čerpala ihned na úvod, a to skladbou „Sekerou“, a následně pokračovala písní „Ne nikdy!“. Atmosféra pomalu nabírala na intenzitě, když se za zády této maskované psy-core pětice na projekci objevil k písni „Pekelní andělé“ ještě pekelnější klip s motorkářskou tematikou, který měl svou premiéru 25. září tohoto roku. Zazněl také track „Média“, při kterém se výborně skáče, a „Dymytry“ – oba z alba Neonarcis (2012). Následně frontman kapely Jan „Protheus“ Macků představil ve svém podání skladbu vypůjčenou od Arakainu, a to Paganini (album Restart, 2009) a při pohledu do přeplněného sálu z toho byl opravdu „Nadšenej“! Set kapely se blížil ke svému konci, ovšem Dymytry se se svou „rodinou“ (jak své fans nazývají) nerozloučili bez přídavku, a to v podobě závěrečné skladby „Dej Bůh štěstí“ na motivy války. Pomyslnou koncertní štafetu následně převzal Arakain.

Arakain zvolili otevírací skladbou pro svůj set titulní píseň z aktuální desky „Arakadabra“. O chvíli později jsme se přenesli do roku 1992, kdy zazněla historická pecka „Kolonie termitů“ (album Black Jack), abychom se následně mohli vráti zpět do současnosti se skladbou „Peklo“. Peklo se odehrávalo především pod pódiem a atmosféra dostoupala vrcholu ve chvíli, kdy z úst frontmana Jana Toužimského zazněly první tóny skladby „Nenávidím“, jedné z posluchačsky vůbec nejoblíbenějších písní nového alba. Dojemný text a silné pěvecké procítění udělaly své a nejen příslušnice něžného pohlaví měly slzy na krajíčku. Nechyběla ani skladba z repertoáru Dymytry, a to „Dejte mi pít“ (album Neser!, 2010), která Honzovi pěvecky velice sedla. Nesmíme opomenout ani skladbu „Princess“ z kultovní desky Apage Satanas (1998), při níž do vzduchu začal „z cigaret stoupat dým“ a sál se "potil a rezonoval“! Arakain zakončil svůj samostatný set závěrečnou skladbou „Forsage“ (album Homo Sapiens...?, 2011), nástroje utichly, pódium zhaslo a povyk v sále nabíral na intenzitě....

Zatímco totiž zbytek Arakainu opustil prkna holýšovského pódia, bubeník Lukáš „Doxa“ Doksanský zůstal a o chvíli později se po jeho pravici za své bicí usadil Miloš Meier z Dymytry. Rozjel se bubenický „souboj“ na ostří... paličky. Zatímco diváci užasle pozorovali pětiminutovou bubenickou show, „Doxa“ si v průběhu bubnování v klidu přehodil přes obličej ručník, načež „Mildor“ reagoval napitím se z láhve, aniž by snad přerušil svůj bubenický um.

Oba bubeníci následně vyprovokovali sál, který sborově řičel „Co je...co je...co je, co je, co je!“ a hrozil u toho pěstmi do rytmu. Atmosféra byla neuvěřitelná. Postupně se na scénu vrátilo zbylých osm muzikantů z obou kapel, toto spojení vedlo k první společné „dvojpísni“ „Proč (Arakain) / Smysl už nehledám (Dymytry)“. První skladbou – společnou autorstvím – byla „Bouřlivá krev,“ po které následně vstoupili „Do stejný řeky“, aby mohli dál „Žít svůj sen“, se kterou se bezpochyby ztotožňují všichni, co byli v tu chvíli přítomni na pódiu. Kromě skvělých pěveckých výkonů obou frontmanů jsme byli také svědky neuvěřitelné instrumentální show, během níž zazněla skladba složená z cover verzí světových kapel, které významně formovaly metalovou scénu. Jednalo se o Megadeth, Panteru, Slipknot, Metallicu a AC/DC, „Dálnicí do pekla“ nás nakonec provedli oba Honzové – Toužimský i Macků.

V grandiózním finále tohoto čtyřhodinového metalového mejdanu přišla na řadu „Strážná věž“ (Dymytry) a „Apage Satanas“ (Arakain) v podání obou frontmanů. Kapely si následně pořídily se svými fanoušky fotku a nám nezbývalo než smeknout imaginární klobouk před všemi deseti muzikanty, kteří ze sebe vydali naprosté maximum. Děkujeme!

Termíny nadcházejících koncertů:

07.10. Nýrsko
08.10. Kovářov
14.10. Zlín
15.10. Ostrava
21.10. Šlapanice
22.10. Hodonín
27.10. Havlíčkův Brod
28.10. Pardubice
29.10. Solnice
04.11. Bozkov u Semil
11.11. Česká Lípa
12.11. Chrudim
16.11. Toužim
17.11. Příbram
18.11. Jindřichův Hradec
19.11. Vimperk
25.11. Tranava (Třebíč)
26.11. Drnovice (Vyškov)
02.12. Ústí nad Orlicí
03.12. Zábřeh
09.12. Pelhřimov
10.12. Horní Bříza
16.12. Spálené Poříčí 
17.12. Bezno

Foto: Josef Beník

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace