Přejít na menu Přejít na obsah

Když cover verze převálcuje originální skladbu


Jistě už se vám to někdy stalo – oblíbíte si písničku svého nejmilejšího interpreta a pak zjistíte, že vlastně vůbec není jeho a že ji zpěvák či zpěvačka převzali od někoho jiného. Takové zjištění člověka mnohdy nepříjemně překvapí. Vydejme se teď po stopách tří světoznámých interpretů, jejichž zdánlivě autorské hity byly ve skutečnosti převzaty z repertoáru jejich talentovaných kolegů.

Joan Jett – I Love Rock 'n' Roll

Dvě nejznámější písně Joan Jett? Není třeba být velkým znalcem, aby si člověk vybavil nezapomenutelné I Love Rock 'n' Roll a Do You Wanna Touch Me. Ve skutečnosti však ani jeden z hitů původně nepatřil tmavovlasé rebelce! Zatímco I Love Rock 'n' Roll je dílem Alana Merrilla a Jakea Hookera, členů britské kapely s názvem Arrows, prvotní glam-rocková verze hitu Do You Wanna Touch Me pochází od Garyho Glittera. Ať už však byly původní písně jakkoli kvalitní, proslavila je až Joan Jett. V jejím podání ožily roku 1982, přestože obě vznikly už v sedmdesátých letech. A mohli bychom pokračovat: například píseň Shout pochází z repertoáru The Isley Brothers, známá je též verze mladičké Lulu, která ji zpívala v pouhých patnácti letech. Jedná se mimochodem o song z roku 1959.

Nirvana – The Man Who Sold The World

Hit o muži, který prodal svět, zná většina z nás v podání charismatického blonďáka z Nirvany. The Man Who Sold The World však patří jinému muzikantovi a to nikomu menšímu, než je David Bowie. Píseň vznikla v roce 1970 - o celých 19 let dříve, než se jí chopili Kurt Cobain, Krist Novoselic a Dave Grohl. A jako by to nestačilo, Nirvana nebyla zdaleka první, kdo si ji vypůjčil – už čtyři roky po jejím vzniku ji přezpívala výše zmíněná Lulu! Převzatých písní má však kapela mnohem více. I Love Buzz, vůbec první singl aberdeenských rockerů, ve skutečnosti pochází od holandských Shocking Blue. K tanci vyzívající Molly's Lips je dílem The Vaselines, stejně tak Son Of a Gun či Jesus Doesn't Want Me For A Sunbeam. A to samozřejmě nejsme na konci.

The Beatles – Roll Over Beethoven

Pokud jde o převzaté skladby, pozadu nezůstává ani slavná britská čtveřice. Jejich Devil in Her Heart vznikla pouhou přeměnou mužského zájmena v ženské – původní verze písně se jmenovala Devil in His Heart a pro kapelu The Donays ji složil Ricky Dee. You've Really Got a Hold on Me neproslavili The Beatles, ale její autor Smokey Robinson. A zatímco Roll Over Beethoven z roku 1956 je stejně jako o rok starší Rock And Roll Music hitem Chucka Berryho, Words of Love i That'll Be the Day napsal jiný průkopník rock and rollu, Buddy Holly. Stejně jako u předchozích interpretů je však třeba dodat, že ani u slavných Brouků seznam zdaleka nekončí…

Tak co – věděli jste, kdo je autorem zmíněných písní, nebo vás překvapilo, že za jejich zrodem stál ve skutečnosti někdo docela jiný?

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace