Přejít na menu Přejít na obsah

Kurt Cobain "50"

20. 2. 2017

Pearl Novinky

Kurt Cobain by měl dnes padesát. "Navždy sedmadvacetiletý" hudebník, zpěvák, skladatel a textař ukončil svůj život 5. dubna 1994 výstřelem z brokovnice. Jeho smrtí ukončila svou činnost Nirvana, jedna z nezásadnějších kapel hudební historie vůbec.

Kurt Cobain pocházel z Aberdeenu v USA, od puberty se začal zajímat o hudbu a hraní na kytaru. V roce 1987, když mu bylo dvacet let, založil kapelu Nirvana. Začátky byly i po materiální stránce značně těžké, ale kapele se brzy začalo dařit a o pár let později byla idolem mladých lidí, něčím, co vrátilo pozornost lidí zpět k hudbě samotné, nikoli k pečlivě vytvořené image. Nirvana vynesla vzhůru popularitu stylu grunge, syrové kytarové muzice, "křížence" mezi rockem a punkem, novému, či chcete-li, alternativnímu směru v rockové hudbě. Cobainova hudební a textařská genialita přispěla velikou měrou ke vzniku desek Bleach, Nevermind a In Utero, které kapele zaručily pozornost médií.

To však nebylo nic, co by Cobain vyhledával. Chtěl dělat hudbu, ne být mediální hvězdou. Jeho talent šel ruku v ruce s komplikovanou psychikou. Dlouhou dobu trpěl zdravotními potížemi od bolestivého onemocnění žaludku po deprese. Od toho všeho si ulevoval heroinem. Oženil se s Courtney Love, narodila se jim dcera Frances Bean. Jeho fyzický i psychický stav se však horšil, až do onoho 5. dubna roku 1994. Tehdy vstoupil do tzv. "Klubu 27", kam se řadí hudební hvězdy, které předčasně zemřely právě ve věku 27 let. Patří sem Brian Jones z Rolling Stones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison a od roku 2011 také Amy Winehouse.

Padesátiletého Kurta si možná nedovedeme moc představit. Pamatujeme si ho už 23 let jako modrookého dlouhovlasého blonďáka pár roků před třicítkou, s výraznými názory a vyjádřeními. Jaký by byl, kdyby žil dnes? Jakou muziku by dělal? Jak by se stavěl k některým společenským a kulturním problémům či fenoménům dnešní doby? Možná by prostě byl "úplně normální muzikant" jako jeho grungeový souputník Eddie Vedder z Pearl Jam, který dál úspěšně tvoří hudbu a koncertuje se svou kapelou. Anebo také ne. Kdo ví...

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace