Přejít na menu Přejít na obsah

Rockové a metalové covery letem světem #2


Dnešní díl seriálu o tom, jak se dají předělávat písničky, zahájíme v Německu, přesuneme se do Ameriky a Itálie, navštívíme Lady Gaga a na samotný závěr se vrátíme do dětství. Na své by si tak měli přijít úplně všichni.

Gamma Ray – It’s a Sin

Synthpop, elektronický pop, říká se tomu různě. Ale přesně tenhle styl popu tvořila britské dvojice ve složení Neil Tennant a Chris Lowe známí především jako Pet Shop Boys. Hit z konce osmdesátých let (1987) byl tak úspěšný, že tři týdny vedl ve Velké Británii UK Single Chart. Za zmínku stojí, že kromě homosexuálního režiséra pro původní videoklip, se do dnes vedou spory o tom, jestli skladba neobsahuje i nějaký skrytý podtext. Ať už je to jak chce, německá metalová kapela Gamma Ray si písničku vybrala pro svůj cover, který se objevil v roce 1999 na jejich šestém albu Power Plant.

Avantasia – Lay All Your Love on Me

U synthpopu, a vlastně i disca, ještě chvíli zůstaneme. V roce 1980 se totiž na světě objevilo předposlední album švédské čtveřice ABBA s názvem Super Trouper, jehož součástí byla právě píseň Lay All Your Love on Me, která v roce 1981 byla jedním z nejprodávanějších singlů ve Velké Británii, a to i přes to, že původně jako single nikdy vyjít neměla. Jak už to u podobných populární popových šlágrů bývá, dočkal se i tento kus bezpočtu různých variací. Metaloví Helloween, popoví A-Teens nebo třeba Erasure. Tato varianta pochází od německé superkapely Avantasia, kterou založil zpěvák kapely Edguy Tobias Sammet.

Manowar – Nessun Dorma

Jak jste se mohli dočíst například v našem článku o Ritchie Blackmorovi, metaloví a rockoví umělci často koketují i s vážnou hudbou. Aby ne, když s ní mají mnoho společného. Nessun Dorma je světoznámou árií z Pucciniho opery Turandot, která se stala populární především díky vystoupení italského tenoristy Luciana Pavarottiho v roce 1972. Od té doby je nejenom velice známá, ale také populární pro nejrůznější typy zpěváků a to nejen v rámci opery. V roce 2002 se Nessun Dorma ujala americká metalová kapela Manowar, jejichž zpěvák Eric Adams se rozhodl vzdát poctu právě Pavarottimu a slavnou árii nazpívat podle svého.

Helia – Alejandro

Na každého jednou dojde, nebo alespoň se to říká. A byla jen otázka času, kdy muselo dojít na přinejlepším extravagantní Lady Gagu. Tato americká interpretka to zkoušela, a zkouší, různě, ale zrovna hudba její silnou stránkou není, i když pokud se zrovna nepředvádí a usedne za piano, je to jiný člověk. Nicméně pánům z kapely Helia asi lezla dost silně na nervy, a jelikož na ni naráželi úplně všude, jak napovídá videoklip, rozhodli se trošku přitvrdit a pojmout popovou senzaci po svém. Pro to jim posloužil singl Alejandro z roku 2009.

My z Kačerova

Pokud jste měli to štěstí vyrůstat v devadesátých letech, tak si zcela jistě pamatujete na víkendové Disneyho pohádky, které bylo možné sledovat v brzkých ranních hodinách v televizi. Do dnes patří mezi jedny z nejpopulárnějších sto epizod dlouhý seriál, který u nás bylo možné sledovat pod názvem My z Kačerova nebo Kačeří příběhy (v originále jako Duck Tales). A že jde přitvrdit i v tomto případě, a že to může znít velice zajímavě, dokazuje uživatel na Youtube vystupující jako RemadeRock.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace