Přejít na menu Přejít na obsah

Rockové a metalové covery 4# - Elvis je zpět


Titulek by mohl vyvolávat naději, že Elvis nezemřel, vrátil se domů, a teď je zpátky na Zemi tak, jak předpověděli Muži v černém. Bohužel ne, není tomu tak. Elvis je jen jedním z umělců, kteří se vracejí na náš redakční seznam povedených rockových a metalových coverů jiných známých písní a skladeb. Pěkně se usaďte, zesilte zvuk, a jde se na to.Unisonic – Girl of My Best Friend

Ruku na srdce, nebyl jsem úplně upřímný. Původní verze písničky Girl of My Best Friend totiž nepochází od Elvise Presleyho a nevyšla poprvé až v roce 1960 na jeho albu Elvis is Back! Její autorství připadá dvojici Sam Bobrick a Beverly Ross, a poprvé vyšla o rok dříve na albu Charlieho Blackwella. Teprve Král rock and rollu ji ale proslavil a nebyl jediný, kdo si ji v průběhu několika dalších let přivlastnil. Takový neoficiální cover má na svědomí dvojice, o které jsme už mluvili, a určitě o ní ještě mluvit budeme. Michael Kiske a Kai Hansen z německé kapely Unisonic si ve volném čase střihli tuhle úžasnou akustickou verzi a mají plus už jenom za použité nástroje.

Norther – Final Countdown

Finská death metalová kapela Norther se jednoho dne rozhodla, že světu ukáže, jak se dá naložit s jedním z nepopulárnějších hudebních počinů na světě. Tvrzení je to možná odvážné, možná i přehnané, ale švédská kapela Europe, která je autory originálu, se s touto skladbou probojovala na první místo v pětadvaceti různých zemích včetně Velké Británie. Do dnes můžeme ústřední motiv slyšet v televizi, rádiích nebo třeba na sportovních utkáních a koncertech švédských kolegů Sabaton. Odvrácenou stranou úspěchu je pak nelichotivé sedmadvacáté místo v žebříčku těch nejhorších písniček vůbec amerického magazínu Blender.

Alestorm – In the Navy

Pokud chce udělat metalovo-rockový cover o námořnících, vhodných kandidátů moc nenajdete. Skotští heavymetaloví piráti Alestorm jsou ale rozhodně výbornou volbou pro dobře známou partičku Village People. Že je neznáte? A co jejich asi nejslavnější počin YMCA z roku 1978? Na tento neuvěřitelně úspěšný komerční kus se pokusila disco šestice v pochybných kostýmech navázat o rok později právě pomocí In the Navy. Byl to jejich poslední počin, který se dostal do Americké Top 10 a mimo jiné se objevil třeba v kultovním seriálu Simpsonovi, a nebo v neméně kultovní videohře Grand Theft  Auto 3.

Iron Savior – Crazy

R&B a soul jsou hlavní doménou britského zpěváka známého především pod přezdívkou Seal, který celosvětově prodal přes třicet milionů alb a sesbíral bezpočet různých ocenění jako Brit Awards, Grammy nebo ceny MTV. Singl pochází z jeho debutového alba Seal (1991) a stal se jedním z jeho největších hitů, přičemž se dostal jak v Anglie tak ve Spojených státech do Top 10. O jeho popularitě mezi ostatními umělci svědčí kromě německé metalové kapely Iron Savior, mimochodem zakládajícím členem byl Kai Hansen, i to, že si ji pro cover zvolila například Alanis Morissette.

John Williams – Harry Potter

A na závěr opět John Williams. V minulém díle byla řeč o jeho práci na Star Wars, tentokrát k jinému popkulturnímu fenoménu. Williams se jako tvůrce hudby postaral o hudební téma, které provází celou sedmidílnou ságu, přes to se ale složil hudbu pouze pro první tři díly, než byl nahrazen Patrickem Doylem, Nicholasem Hooperem a Alexandrem Desplatem. A podobně jako u většiny jiných hudebních témat, i tady můžete narazit na bezpočet verzí. Tady je naše oblíbená.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace