Přejít na menu Přejít na obsah

Rodina Janis Joplin prodává její slavné pomalované auto

26. 9. 2015

Pearl Novinky

Rodina „první dámy rocku a blues“ Janis Joplin se rozhodla prodat v aukci slavné porsche, ve kterém se Janis na konci 60. let proháněla po Sunset Boulevardu v San Franciscu. Kabriolet Porsche 356 roku výroby 1964 byl dvacet let vystaven v Rock and Roll Hall of Fame v Clevelandu. Proč se rodina nyní rozhodla jinak, není přesně známo.

Vůz Janis koupila v roce 1968 za „pár šupů“ – stál ji jen 3,5 tisíce dolarů. Nebyla by to ovšem Janis, aby z něj nedala udělat „něco extra“: svého kamaráda Davea Richardse požádala, aby auto vyzdobil. Ten pak pomaloval karoserii výtvorem, který pojmenoval Historie vesmíru. Janisino barevné autíčko tak zobrazuje motýly, medúzy, ale také všechny členy kapely Big Brother And The Holding Company v čele s frontmankou samotnou. Objevilo se na mnoha fotografiích a stalo se nejen jedním z jejích symbolů, ale také jedním ze symbolů celé éry hippies, jíž byla Janis výraznou představitelkou.

Janis s autem a na něm ráda pózovala

Auto zdědila po Janisině předčasné smrti (1943-1970) její rodina (rodiče, bratr a sestra), zhruba dvacet let poté bylo kompletně restaurováno a dalších dvacet let vystaveno v oficiální Rock and Roll Hall of Fame v Clevelandu v americkém státě Ohio. Nyní se ho rodina rozhodla prodat. Je to nejspíš škoda, protože v aukci se auto může dostat do rukou celkem komukoli, zatímco v Clevelandu ho mohli obdivovat všichni pravověrní fanoušci. Očekávaná cena se bude pohybovat nejméně kolem 400.000 dolarů (9,7 mil. Kč). Nabídne ho aukční síň RM Sotheby's 10. prosince 2015.

Janisino auto jako exponát v Clevelandu. Nad levým předním kolem podobizna kapely v čele s majitelkou vozu

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace