Přejít na menu Přejít na obsah

Rozhovor s Márdim z Vypsané Fixy: O jihlavské podzemní mentalitě


Kapela Vypsaná Fixa se předvedla a rozjela párty na Vysočinafestu hned první večer. K této příležitosti jsme vyzpovídali Márdiho. vlastním jménem Michala Maredu, z Vypsané Fixy o tom, jak se mu líbí na Vysočině a jaké to bylo odehrát turné v Japonsku.   

 

Přijeli jste z Pardubic, to je hodně rovinatý kraj. Jak se vám líbí hrát mezi kopci tady na Vysočině?

Tak jen půlka kapely je z Pardubic, tam jsme vznikli. Druhá půlka je z Prahy. Koukám na ten kopec, tady kdysi byl klub Avantgarda. Tam jsme jednou přijeli hrát my a Ready Kirken a na ten koncert nepřišel nikdo. Jsme sem přijeli a čekali před tím klubem, potom přišel takovej šílenej barman, smutnej borec, co to zvučil a majitel, kterej vypadal jako texaskej kovboj a říkal, že za půl hodiny možná někdo přijde a kluci z RK na to, že přijdou možná tak ty vopice ze zologický, která je hned tady. Tak jsme se sbalili a jeli domů.

Fanoušci mají možnost si nahrávky zdarma stáhnout přímo na vašich stránkách a potom po poslechu se rozhodnout, jestli a kolik vám dají. Jak se vám to osvědčilo?

No tak ta situace je jaká je a my se tomu nějak musíme přizpůsobit. Když už to lidi stahujou, tak ať si to stáhnou od nás a ne z nějakejch pochybnejch servrů. Část fanoušků je ochotna zaplatit za kvalitu a zaplatí tolik, kolik jim přijde adekvátní. Je to tak, že 50 lidí si to stáhne a z toho 49 ti nezaplatí nic, ale i mezi těma málo lidma se najde pár šílenců, co pošlou třeba pět litrů.

Jak to teď máte se sestavou v kapele?

No nějaký změny proběhly, ale zase hrajem v původní sestavě.

V Jihlavě nejste poprvé, jak se vám tady hraje?

Jihlava je pro mě hrozně zvláštní město, i historie je zvláštní. Mentalita lidí je tady taková, že oni přijdou, dlouho pozorujou, ale potom až se rozjedou, tak to stojí za to. To určitě souvisí s jihlavskejma katakombama ze středověku. Vždycky když někdo oblehl Jihlavu, tak všichni zalezli dolů a oni dobyli prázdný město. Všichni byli zalezlí v těch chodbách a podle mě to je ta samá mentalita lidí na koncertě, kdy ze začátku stojí stranou, nebo v chodbě a až potom vylezou, ale pak to jede.

Report z prvního dne VysočinaFestu

Hrajete i mimo ČR?

Občas jo, ale nepravidelně. Jednou jsme jeli šňůru po Japonsku, to bylo nejšílenější. Jednou jsme hráli s japonskou kapelou v Praze a potom nám napsali z japonskýho Sony Music, že by nás brali na turné. Japonský publikum je celkem zvláštní, oni na koncertech vůbec nekalí. Tam nejsou bary v klubech. Lidi přijdou a hrozně tě sledujou. Taky se tam na koncerty chodí s ručníkama, když se zapotí, tak aby neobtěžovali ostatní a berou si ručníky s nápisem tý kapely, na kterou jdou.

Oni se dokážou bavit bez alkoholu?

Ano, ano. Oni se dokážou hrozně vykalit, po práci, nebo tak třeba, ale na koncertech nikdo nepije. Jediní, kdo tam vždycky chlastali, jsme byli my.

Jak to máte s vytížeností?

No, my všichni kromě hraní chodíme normálně do práce a taky všichni máme rodiny, takže jsme se rozhodli, že trochu zvolníme a budeme si dávat vždycky jeden víkend volno. Přece jenom když máš malý děcka, tak s nima chceš bejt.

Díky za rozhovor a ať se daří.

Fotoreport na Facebooku

Autor: Bohdan Vysloužil

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace