Přejít na menu Přejít na obsah

Sonata Arctica zahrála ve Zlíně s příslibem návratu v létě

23. 2. 2017

Pearl Novinky

Ve Zlíně vystoupila 21. 2. finská melodic-powermetalová kapela Sonata Arctica. Jednalo se o druhý koncert v rámci jejího turné The Ninth Hour World Tour ke stejnojmenné desce, která vyšla na podzim. Koncert se konal v klubu Masters Of Rock Café známém svým interiérem obloženým podepsanými  artefakty přímo od umělců, kteří vystupovali zde či na nedalekém festivalu Masters Of Rock ve Vizovicích.

Kolem šesté hodiny, tedy hodinu před oficiálním otevřením, se již v baru Masters Of Rock Café shromáždili nejvěrnější fans, stále jich však nebylo mnoho. Tou dobou bylo již možné zakoupit v merchandise stánku trička, čepice či tašky s motivem Sonaty Arktiky či přímo nejnovější CD The Ninth Hour (mimochodem, obal nového CD i veškerý merchandise k desce má mimořádně zdařilý design). Pár fans, kteří byli ve správnou chvíli na správném místě, mělo také možnost vyfotit se s frontmanem Tonym Kakkem, který právě zcela nenápadně procházel. Děkujeme, Tony!

Začínalo se na minutu přesně. O první část koncertu se postarali kanadští Striker se svým moderním pojetím metalové muziky. Někdo je možná může pokládat za málo originální kapelu, Striker jsou však velmi energičtí, na pódiu i mimo ně působili opravdu sympaticky, na konci koncertu se dokonce setkali s fanoušky u svého merchandise stánku.

Norští Triosphere, kteří přišli po nich, působili se svou pódiovou prezentací možná o něco profesionálněji, zajímavé je spojení ženského zpěvu a baskytary v jedné osobě. Přesto se Striker zdáli být vřelejší, komunikativnější. Očekávání fanoušků však dostoupilo vrcholu, když technici začali chystat scénu pro Sonatu Arktiku...mikrofon se stojanem svítícím ve tmě, nezbytné motivy odkazující na design obalu desky The Ninth Hour a ve stejném designu blány na bicí soupravě...dlužno dodat, že Tommy Portimo vlastní díky tomu nejspíš jednu z nejkrásnějších bicích souprav v Evropě.

Sonata Arctica obstarala hudebně pozitivně laděný úvod koncertu songem Closer To An Animal, hned nato následovala další pecka Life, obě z nového alba The Ninth Hour. Publikum v nakonec velmi slušně zaplněném Masters Of Rock Café (kdyby se koncert konal o víkendu, nejspíš by bylo plno ještě víc) živě reagovalo od první chvíle a koncert si velmi užívalo. Téma přírody, její ochrany a sociálních otázek se táhne více písněmi Sonaty Arktiky a provázelo i tento koncert.

Kapela to tam sázela: The Wolves Die Young, In Black and White...až si Tony Kakko sedl na pódiu na dosah od první řady a promluvil k publiku...měla následovat jedna z vůbec nejoblíbenějších písní fans, Tallulah. Baladu s vážným tématem rozchodu zpíval Tony nejdřív velice soustředěně, světla ho osvítila tak, že z pohledu některých fans byla vidět jen silueta, o to působivější toto podání bylo. Ve druhé části však občas vtipkoval s bubeníkem Tommym při slovech "I see you walking hand in hand with the long-haired drummer of the band" (Tommy Portimo dlouhé vlasy již déle nenosí) či "didn't even dare to say you hi", kdy na Tommyho mávl jakoby na podzrav.

Hned poté přišla nejnovější Fairytale a jako kontrast Full Moon z prvního alba Ecliptica...možná si někteří pamětníci vzpomenou na výpadek proudu na Masters Of Rock před pár lety a na to, jak bravurně kapela i publikum tuto situaci vzniknuvší právě při písni Full Moon ustáli. Koncert pokračoval písněmi Among the Shooting Stars, Abandoned, Pleased, Brainwashed, Exploited, We Are What We Are, a na vážnější téma až sociálně-kritickou notu zahrála opět The Power Of One se svým vyjádřením "No one was born to be a servant or a slave".

Bylo jasné, že Sonata Arctica neodejde z pódia jen tak. A taky že vzápětí následovaly přídavky: Misplaced, I Have A Right (s velmi zdařilým textem na další závažné téma práv člověka, dítěte, práva na šťastný život), kterou si, stejně jako mnohé jiné, zpívali všichni, a Don't Say a Word s outrem v podobě coveru Vodka od Korpiklaani, který jednoduše nesmí chybět na žádném koncertě Sonaty Arktiky. Největší hity však kapela točí, dbá na obměňování setlistu.

Při posledních písních zlínského koncertu si fanoušci nejspíš říkali, že své oblíbence uvidí zase až za dlouho. Oči jim však nemálo lezly z důlků, když následně frontman Tony Kakko zřetelně a se slušnou českou výslovností vyhlásil z pódia jméno města, kde kapela v létě vystoupí – Moravský Krumlov. Připojil i jméno festivalu Rock Heart a jméno města ještě jednou zopakoval. Nemohlo tedy být pochyb – poslední zahraniční kapelou, na jejíž jméno fanoušci ještě čekali, bude Sonata Arctica! Tak bylo takřka ihned poté i oficiálně oznámeno na webu a Facebooku festivalu.

Budeme se těšit na viděnou!

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace