Přejít na menu Přejít na obsah

Společný koncert Arakain a Dymytry v KD Šumperk

15. 4. 2014

Redakce Reporty

V pátek 11.4.2014 se uskutečnil koncert společného tour kapel Arakain a Dymytry, ze kterého jsem si pro Vás připravil krátký report. Předkapelou byli Modesty & Pride a místem konání byl kulturní dům v Šumperku. Rád bych Vám tímto reportem nastínil průběh a atmosféru, která na této akci vládla.

I když do Šumperku to mám z Třince docela daleko tak jsem se s pár přáteli rozhodl udělat si výlet a na vystoupení našich oblíbených kapel zajet. Bohužel z této akce nemám žádné fotografie, neboť foto technika zůstala pro tentokrát doma, ale o své dojmy z této akce se s Vámi podělit můžu.

Po příchodu do kulturního domu a koupení prvního zlatavého moku jsem se zarazil při pohledu na pořadatele stojící před sálem, ve kterém měl proběhnout samotný koncert. K mému údivu byl zákaz vstupu do sálu s pitím, tudíž jsem musel zhltnout právě koupené pivo, abych si mohl jít prohlédnout připravenou stage, před kterou stálo jen několik desítek lidí. Stage vypadala parádně. Několik rekvizit po stranách, nad kterými se tyčily dvě bicí soupravy, které naznačovaly očekávané hraní Dymytry a Arakainu v jednu chvíli na jednom pódiu.

Myslím, že ve 20:00 podle plánu začala hrát kapela Modesty & Pride, která dělala doprovod a zahřívala fanoušky na pracovní teplotu. Více o kapele můžete vidět a slyšet na jejich bandzone profilu. Já si poslechl několik písniček, abych si rozšířil obzory, neboť tuto kapelu neznám a vyrazil jsem s kamarády na hamburger a pivo. Přece jen na Arakain a Dymytry jsem nechtěl opouštět sál a vzhledem k zákazu vstupu do sálu s pitím jsem musel využít poslední šance se najíst a napít.

Při návratu zpět do sálu zrovna Modesty & Pride dohrávali poslední tóny a nastal klid před bouří, kterou měli rozpoutat Dymytry. Čekání na Dymytry nebylo moc dlouhé a navíc nám pořadatelé krátili čas pouštěním skladeb především Ozzyho Osbourna, aspoň mě se zdálo, že hraje pořád Ozzy, což teda vůbec nevadilo.

Ve chvíli kdy se za bicími postavil bubeník od Dymytry Miloš Meyer bylo jasné, že šou začíná. Hned u první skladby se vyhoupla atmosféra koncertu do velkých výšin. Dymytry nasadili parádní tempo, které trvalo prakticky, až do konce celé akce. V průběhu koncertu zazněly jak staré pecky, tak nové skladby z letošního alba Homodlak. Zajímavostí, které jsem si všiml až tak u druhé skladby bylo, že Jirka Urban mladší alias Dymo měl zlomenou nohu a se sádrou chudák seděl po celou dobu koncertu na bedně. Každopádně ruce měl zdravé a hudební výkon byl skvělý. Zajímavá byla i chvíle kdy si Dymytry střihli skladbu od Arakainu, ale momentálně si nedokážu vybavit, která skladba to byla. Pokud jste tam někdo byli a víte, tak mi pomožte v komentářích o jakou skladbu šlo. Dymytry odehráli svůj set skladeb a po několika přídavcích opustili stage, aby pustili trošku starší partu Arakain.

V mezičase, kdy se čekalo na Arakain, proběhl doslova útok publika na stánek s občerstvením, aby se občerstvili a nabrali sílu na pokračování této vyčerpávající akce. Někteří ani nestihli dopít a vrátit se do sálu. Arakain tak začal hrát v poloplném sálu, do kterého koukalo mnoho lidí s kelímky v ruce před vstupem, který pořadatelé neúprosně hlídali, aby jim nikdo s kelímkem v ruce do sálu neproklouzl.

Arakain odehrál své skladby podobně jako Dymytry. Něco ze své staré tvorby, něco z právě vydaného alba Adrenalinum, které určitě stojí za poslech a v průběhu svého vystoupení si na oplátku zahráli skladbu od Dymytry. Opět otázka na Vás čtenáře, kteří jste se také zúčastnili, která skladba to byla?  Oproti Dymyty, u kterých bylo publikum živé a rozskákané od první skladby se mi zdálo, že Arakain má rozjezd o něco pomalejší a publiku chvíli trvalo se rozpohybovat. Arakain tedy odehrál svůj set a na řadu přišla bubenická bitva, ve které se utkal Miloš Meyer za Dymytry a Lukáš Doxa Doksanský za Arakain.

Vítěz této bitvy není znám, oba bubeníci předvedli opravdu parádní kousky, při kterých svým způsobem komunikovali s publikem a nešlo tedy jen o třískání do bicích, jak někdo z mých přátel kdysi nazval sólo vystoupení Mika Terrany na jedněch z proběhlých Masters od Rock. Parádním zpestřením poté byl nástup Protea a Dyma, kterého na pódium téměř donesli kvůli zlomené noze a Jirky Urbana s Honzou Toužimským. Každý z hudebníků si donesl svůj buben a všichni společně doprovázeli bubenickou šou. Jednalo se opravdu o mocný zážitek.

Po tomto bubenickém zemětřesení se na pódium vyřítili i ostatní členové obou kapel, aby společně zahráli skladbu Jedna krev, kterou spolu v tomto roce obě kapely nahrály a vydaly. Aby toho nebylo málo tak přidali ještě několik songů, mezi kterými nechyběla Strážní věž od Dymytry a Apage satanas od Arakainu. V průběhu tohoto společného vystoupení si bubeníci vyměnili své posty se zpěváky a tak jsme měli možnost vidět bubnovat Protheuse a Honzu Toužimského. Bubnování jim šlo pěkně od ruky a o velký ohlas publika se postarali spíše zpívající bubeníci Miloš Meyer a Lukáš Doxa Doksanský. Bylo to opravdu zajímavé, zábavné a myslím, že i originální.

Všechno jednou končí a tak skončil i tento koncert, po kterém byl opět obrovský nával k občerstvovacímu stánku, aby se unavené publikum opět napojilo a dalo dohromady.

Tímto reportem jsem Vám chtěl nastínit atmosféru tohoto koncertu a to se mi doufám, alespoň trochu podařilo. Koncert to byl úžasný, jak už bývá u těchto kapel zvykem, a několik překvapení jako společné hraní, bubenická šou, atd. byly opravdu příjemným zpestřením. Rád bych si tento koncert v budoucnu zopakoval, ale už asi nebude možnost.

Jan „Dreid“ Páč

 

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace