Přejít na menu Přejít na obsah

Votvírák slavil rekordní návštěvnost a zahájil tak letní festivalovou sezónu


Letošní Votvírák, který se v Milovicích u Prahy konal už po několikáté, slavil nečekaný úspěch. Možná bylo na vině příznivé počasí, které bylo ideálně festivalové, protože žádné přehnané teplotní extrémy ani pořádný déšť se nekonaly.

Nebo že by to, jak už název napovídá, jde o první větší festivalovou akci roku u nás? Každopádně návštěvnost byla rekordní.

Již v pátek odpoledne organizátoři varovali, že je vyprodáno a že tedy těm, co nemají lístky, nedoporučují už ani jezdit a v sobotu byl prý počet návštěvníků v areálu, za oba festivalové dny, 79 500. Za což by se rozhodně nemusely stydět velké festivaly se zvučnými zahraničními jmény, natož pak Votvírák, kde byla zastoupena jen česká a slovenská scéna. Ale postupně.

Že půjde o akci s masovou návštěvností bylo jasné už v pátek při čekání na vlak. Jen v Pardubicích byla spousta lidí s karimatkami, krosnami, stany a čím blíže byly Milovice, tím více se jejich koncentrace zvyšovala, stejně tak jako psané zpoždění vlaků tímto směrem. A ti, co zvolili příjezd autem, čekali ještě déle. Nemluvě o nepředstavitelných frontách na lístky a vůbec všude. Ale organizátoři nakonec vše zvládli (což nelze říct třeba o samotných Milovicích, protože například nakupovat v sobotu ráno snídani v místním Tescu bylo peklo s hodinovými frontami u pokladen). Ale i přes stálé čekání se jet na vyplatilo, protože už páteční program stál za to. Celý festival otevřeli Ice Scream na Kofola stage, na které pak na vedlejší, rockové Staropramen, navázali The Clippers a program se naplno rozjel.

Poté se přidala i hiphop stage, která k Votvíráku také neodmyslitelně patří, pivo teklo proudem, sluníčko svítilo, lidé pařili… Atmosféra, jak má být. A jak už bylo zmíněno, jména byla především česká a slovenská, ale rozhodně se zde ukázaly špičky svého oboru. Punkáče potěšili třeba Krucipusk nebo Visací zámek s obvykle dobrým pogem v kotli. Samozřejmě nesměli chybět, jako na správném českém festivalu, Vypsaná fixa a Sto zvířat. Ale protože festival byl multižánrový a multigenerační, vystoupil třeba i syn Vládi Mišíka, Adam Mišík a pro změnu pro starší zde byla Věra Špinarová s bílou Jawou. Večerní program odstartoval Igor Timko a NoName, následováni Mandrage a Tata Bojs a když již byla nálada značně uvolněná a roztančená, ještě ji posílili Skyline. Na rock stage bylo o poznání ponuřeji, s Dymytry a Škworem. A samozřejmě nelze zapomínat na Očko hip-hop scénu, kde Witche střídal Majk Spirit a vše zakončil Rytmus. A pro ty, co stále ještě neměli dost, jely music bary až do rána. Stejně jako pouť a další atrakce.

Probuzení do sobotního dne nebylo sic příliš slunečné, ale počasí se umoudřilo a nic nebránilo tomu, vrhnout se do víru festivalu. Program sliboval opět mnohé. Například Jaroslava Uhlíře, u nějž je až s podivem, že s interpretací převážně dětských písniček zvládne rozezpívat celý fest. A povedlo se mu to. Jako vždycky. Je fajn sledovat několikatisícový dav jak sborově zpívá „hajný je lesa pán“.

Z rock stage posléze ale přitvrdili Kreyson, Arakain a Doga. Opět střídáni hudbou z hlavní stage, kde byli například skvělí Chinaski. Zvolili taktiku hrát i starší písně, třeba takové Punčocháče, které pak sborově odezpíval celý dav, stejně jako ostatní, jejich až notoricky známé, věci. Vůbec mi přišlo, že většina kapel volila setlist hodně ze své starší tvorby, což bylo rozhodně fajn, nebo minimálně osobně mě to potěšilo.

Protože na festivalu letí čas neskutečně rychle, přišelopět večer a tentokrát Mig21, se stále energickým a dobře naladěným Jirkou Macháčkem, který se ten den evidentně dobře vyspal a myslím, že svou pozitivní energií nabil celý dav. Stejně tak jako Iné kafe. Pak rychlý přesun na Divokýho Billa a opět následovala slovenská vsuvka v podání Horkýže Slíže. Chalani, stejně tak jako většina kapel, vsadila na starší věci a rozhodně chybu neudělali. Což nelze říct o chlapci, který se rozhodl že téměř v centru davu, který si přišel Horkýže poslechnout, rozjede fire show.

To by samo o sobě nevadilo, lidé se rozestoupili a sledovali jeho um, a že mu to skutečně šlo, ale poté půjčil své náčiní pár lidem z davu a to se myslím všichni báli, aby jim ohnivé koule nějak z ruky nevypadly. Ale dobře to dopadlo. Stejně jako Wohnout na druhé stage. Mimochodem ti se projevili jako environmentálně citliví a společně s organizací Čistý festival uspořádali pro lidi, kteří poctivě sbírali a třídili odpad během festivalu, něco jako workshop, kde byla možnost zajamovat si s nimi na bicí či kytaru, pomocí smartphone.

Rozhodně zajímavý nápad a styl, jak upozornit na to, že festivaly jako takové jsou rozhodně velkou ekologickou zátěží a je vhodné si to uvědomovat a nechovat se, s prominutím, jako prase. To bohužel asi neměli všichni návštěvníci na paměti, protože v sobotu večer už se opravdu areálem letiště bylo místy potřeba brodit v odpadcích, protože košů bylo málo a téměř každý řešil problém se zbytky od jídla či pití tak, že to prostě nechal na zemi. Osobně mi toto hodně vadilo, ale na druhou stranu u dvoudenní akce asi nemá smysl příliš řešit tyto věci, protože při takovém počtu lidí je stejně pořádek asi neudržitelný.

Na každý pád festival byl zdařilý. Krásné zahájení letošní sezóny a vůbec léta. Organizátorům se, jako každoročně, povedl a dokonce i České Dráhy posílily v neděli spoje a vše již probíhalo bez větších problémů. Takže závěrem? No přeci, že příští rok zas!

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace