Přejít na menu Přejít na obsah

Zakk Wylde – Není nic horšího, než se v pěti dělit o jedno pivo


Zakk Wylde, jeden z nejpopulárnějších žijících kytaristů, si s alkoholem užil svoje. Jak sám říkal, byl to smutný den pro rock & roll, když se pět dospělých chlapů muselo dělit o jedno pivo, které pili z malých kalíšků. Naštěstí se ale Zakkův život netočí jenom kolem pití, ale především kolem hraní. Všestranný hudebník, skladatel a příležitostný herec – to všechno je Zakk Wylde. Jak dobře ho znáte vy?

Zakk Wylde, vlastním jménem Jeffrey Phillip Wielandt, se narodil v lednu roku 1967 ve Spojených státech, přesněji v New Jersey. S hraním na kytaru začal v osmi letech, ve čtrnácti začal pracovat v Silverton Music a během dospívání v Jacksonu v New Jersey, tam taky také nastoupil na školu, kterou absolvoval v roce 1985. Už během studentských let se věnoval hraní na kytaru v tak velké míře, že často hrál od příchodu ze školy až do druhého dne, a pospával až při výuce.

Jeho první kapelou byla místní skupina Stone Henge, ve které ale nevydržel příliš dlouho. Rozhodl se totiž poslat nahrávku své tvorby Ozzy Osbourovi, který v té době měnil kytaristy jako na běžícím pásu a zdálo se, že není s to najít vhodnou náhradu za zesnulého Randyho Rhoadse. Od Ozzyho se mu dostalo kladné odpovědi a Zakk Wylde se díky tomu v roce 1988 dostal na hudební výslunní, odkud vyšoupnul taková jména jako Jake E. Lee (Rough Cutt) nebo Brad Gillis (Night Ranger). Ani jeden z nich nedokázal hrát tak jako Zakk. Bohužel ani v jeho případě se podle některých hudebních kritiků nepodařilo dosáhnout stejných sól, jaká hrál ve svých písničkách právě Rhoads.

Zatím co se kapela kolem Ozzyho velice často měnila, a sami hudebníci měli možnost kdykoliv kapelu opustit, Wylde byl považován za stálici, která s Ozzym hrála s krátkou přestávkou až do roku 2007, ve kterém natočili svoje poslední společné album s názvem Black Rain. Hraní s Ozzym nicméně není jedinou zajímavou kapelou, ve které Zakk Wylde působil. V roce 1998 si založil svoji kapelu Black Label Society, která je aktivní do dnes. Vzniku kapely ale předcházelo několik menších projektů. V prvé řadě to byl Wyldeův projekt Pride & Glory, který vznikl někdy na začátku devadesátých let a vydal jedno studiové album v roce 1994. Kombinace jižanského rocku s heavy metalem patrně nedopadla podle představ kapely, a tak se Zakk Wylde rozhodl natočit vlastní album. Book of Shadows se objevilo v 1996 a šlo o čistě akustickou záležitost. Ani tento počin ale neměl očekávaný úspěch, a tak o dva roky později po spolupráci s bubeníkem Philem Ondichem vzniklo album Sonic Brew, které nastartovalo Black Label Society.

Od roku 2000, kdy kapela vydala své druhé album Stronger Than Death se v ní vystřídalo nemalé množství různých hudebníků, kteří si mezi sebou vyměňovali posty a jedinou stmelující hmotou byl Zakk Wylde. Hned třetí album (1919 Eternal) bylo věnováno jeho zesnulému otci a až do roku 2006 a vydání alba Shot to Hell všechno bezproblémově klapalo. Pak se ale kapela rozešla se svou vydavatelskou společností, další rána přišla, když se členové rozhodli, že by se rádi věnovali svým vlastním projektům, a Wyldeovi nezbylo nic jiného, než se vydat na turné s Ozzym (2007). Navzdory všem zmíněním skutečnostem se kapela opět sešla ve studiu a v roce dala vzniknout albu Order of the Black (2010), které pak o čtyři roky později následovalo zatím poslední album Wyldeovy kapely Catacombs of the Black Vatican (2014).

Při hektickém životním stylu rockové hvězdy Wylde propadl alkoholu přesně tak, jak se to stává velkému množství jeho kolegů. Během let jeho pití sílilo, horšilo se mu zdraví a přibývaly úrazy při vystoupeních. Několikrát byl Zakk Wylde pod tlakem ze strany svých přátel, aby odešel do protialkoholové léčebny, ale teprve nebezpečí krevních sraženin ho v roce 2009 přimělo k nástupu do nemocnice, od něhož se údajně alkoholu nedotknul.

Svým způsobem bychom měli být za zhoršení zdravotního stavu v případě oblíbeného kytaristy rádi. Boj s alkoholem a drogami si vyžádal nejedno úmrtí kvalitních hudebníků, a je víc než pozitivní vidět tohoto výborného hudebníka ve svých sedmačtyřiceti letech stále aktivního. Nezbývá než doufat, že v následujících letech se bude držet alkoholu pouze prostřednictvím svých historek, a raději bude světu předávat něco málo ze svého kytarového umění.

Zajímavosti:

  • Za svou kariéru hostoval Zakk Wylde na více než šestnácti různých albech nebo koncertech včetně vystoupení s Guns N’Roses, návštěvě soutěže American Idol nebo spolupráce na albu s kytarovým mágem Yngwie Malmsteenem
  • Dva krát se také objevil v televizi, přičemž v známější pro českého diváka asi bude jeho malá role v Californication, kde si zahrál prodavače v obchodě s kytarami
  • Wylde nezanevřel ani na videohry a objevil se v herní sérii Guitar Hero
  • Zakk Wylde je vyznáním Irský katolík a mluvil o sobě jako o „vojáku Krista“
  • V minulosti pracoval jako stavební dělník a prodavač v potravinách
  • Se svou manželkou má čtyři děti - Hayley Rae, Hendrixe, Sabbath, and Jesse
  • Mezi Wyldeovy poznávací znaky patří jeho typická „bulls-eye“ kytara, jejíž první model ztratil při turné s Ozzym a našel se až po několika letech
Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace