Přejít na menu Přejít na obsah

Psychologie a hudba

Současná hudba je pomalejší a melancholičtější, texty jsou hloupější a hlasitější

16. 7. 2013

Redakce

Jestli si myslíte, že popová muzika není, co bývala, dost možná máte pravdu. Vědci tvrdí, že moderní písně jsou smutnější a pomalejší než hudba napsaná v minulosti. Aby toho utrpení nebylo ještě málo, písně nyní také prý trvají v průměru o něco déle. Tyto závěry vyplívají z analýzy přes 1 000 největších hitů vydaných mezi lety 1965-2009, kterou provedli sociologové a muzikologové ze Svobodné univerzity v Berlíně.

Kymatika II

8. 7. 2013

Redakce

Minulý článek byl věnován především vzniku a historii kymatiky, vědě zkoumající účinky zvuku na hmotu (naší fyzickou realitu). Na následujících řádcích se dozvíte více o pozdějších objevech Hanse Jennyho, největšího průkopníka kymatiky.

Kymatika, co to je?

4. 6. 2013

Redakce

Některé moderní fyzikální teorie tvrdí, že náš svět byl vlastně "vyzpíván". Byly to totiž vibrace (zvuk) co dalo vzniknout první hmotě a i dnes je náš svět neustále vytvářen mořem různých frekvencí.Jaký je tedy vztah mezi hmotou a zvukem? Tím a mnoha dalšími otázkami se zabývá kymatika.

Jak hudba doopravdy ovlivňuje naše tělo?

27. 2. 2013

Redakce

I když to někoho překvapí, rytmus byl (ještě s psychotropními bylinami) nejspíš prvním způsobem, jakým člověk dosahoval změněných stavů vědomí a cíleně ovlivňoval svou náladu a mysl. Jak jsme tedy ovlivněni rytmem? Některé výzkumy naznačují, že právě změněné stavy vědomí vedly k rozvoji mozku člověka do dnešní velikosti.

Jak cvičí začínající hudebníci v Indii

25. 2. 2013

Redakce

Indická klasická hudba je propracovaná hudební nauka o několik tisíc let starší než evropská klasická hudba, už to by v nás mělo probudit úctu a také je to důvod nechat se inspirovat a poučit z toho, co Indové za ony tisíce let objevili. Dnešní článek bude o tom, jak se v Indii vychovávají a trénují mladí hráči na hudební nástroje, především na tabla.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace