Přejít na menu Přejít na obsah

Rock a Metal

Drakkar - Run With the Wolf: pravé italské peklo

22. 3. 2015

Pavel Skoták

Drakkar je název pro tradiční vikinskou dlouhou loď. O to větší překvapení může být, když si takový název zvolí italská metalová kapela, která se vikinskému metalu sice snaží přiblížit, ale na místo bouřlivé plavby na drakkaru se zbaběle drží na břehu všechno možného. Ještě než se tedy pustíme do recenze nového alba těchto italských interpretů, musíme si položit jednu velice zásadní otázku. Kolik znáte dobrých metalových italských kapel?

Judas Priest - Defenders of the Faith: oslava třicátého výročí vydání alba

14. 3. 2015

Pavel Skoták

Zatímco se Česká republika nevědomky připravuje na další mezinárodní ostudu prostřednictvím velice nepovedené skladby do Eurovize, rockový a metalový svět tento týden slaví jedno velice pěkné jubileum. Britská metalová legenda Judas Priest totiž při příležitosti třicátého výročí svého alba Defenders of the Faith vydala zbrusu novou edici, která nejen obsahuje původní album, ale ještě několik dalších bonusů.

Europe: War of the Kings - švédští klasici se vracejí

7. 3. 2015

Pavel Skoták

Pokud snad máte pocit, že je vám název rockové kapely Europe cizí, pak jste určitě při poslechu jejich nejznámější skladby Final Countdown nevěnovali nikdy pozornost interpretovi. Teprve stejnojmenným albem se v druhé polovině osmdesátých let dostali z rodného Švédska na mezinárodní scénu a zároveň tím zahájili i odpočet ke svému vlastnímu konci. Kapela se totiž na začátku devadesátých let odhodlala k pauze a na nové album si fanoušci počkali až do roku 2004. Od té doby vydali už čtyři alba, War of the Kings je jejich pátým a nutno přiznat, že kapela zraje jako víno.

Enforcer - From Beyond: metalová mozaika

1. 3. 2015

Pavel Skoták

Konec února se ve světě metalu nesl ve znamení tradičně široké palety nejrůznějších interpretů a žánrů, mezi nimiž do jisté míry vyčnívá ještě stále mladá švédská kapela Enforcer. Talentovaná čtveřice se letos prezentuje svým už šestým studiovým albem, nepočítaje jejich split album z roku 2010, a zatím si udržuje svůj dvouletý odstup mezi jednotlivými nahrávkami. A co přesně je na téhle kapele tak zajímavé kromě nadšení, které do hudby vkládají? Možná to, že místy dost podobně dřív zněla stará dobrá Metallica.

Rostoucí hudební talent herce Iwana Rheona

17. 2. 2015

Pavel Skoták

Velšský herec Iwan Rheon je publiku známý především svou rolí psychopatického Ramsayho Boltona ze seriálu Game of Thrones, případně jako Simon Bellamy ze seriálu Misfits. Ve svých devětadvaceti letech má hereckou kariéru před sebou a bezpočet příležitostí předvádět svůj um se rozhodl i prostřednictvím hudby.

Kalapács - Enigma: maďarský metalový opus

13. 2. 2015

Pavel Skoták

Pokud právě čtete a posloucháte maďarskou kapelu Kalapács (Kladivo) a je to zároveň vaše poprvé s touto kapelou, není se čemu divit. Navzdory tomu, že maďarští metaloví gurmáni nejsou žádnými nováčky, se asi dost těžko dostávají do širšího metalového povědomí v širokém světě. Už jen jejich domovské Maďarsko asi nebude tou pravou metalovou zemí zaslíbenou, což ale kapele v čele s dvaapadesátiletým Józsefem Kalapácsem, rozhodně nebrání být maximálně produktivní. Jen pro jeho vlastní kapelu se totiž v případě alba Enigma jedná už o desáté studiové album.

Blind Guardian - Beyond the Red Mirror: návrat z říše za Zrcadlem

7. 2. 2015

Pavel Skoták

Německé kapely z osmdesátých let se dnes už řadí mezi světovou metalovou klasiku a mnoho z nich také mezi průkopníky žánru plného draků, magie a vzdálených čarovných zemí, tedy power metal. Není tomu jinak ani v případě Blind Guardian, kapely z německého Krefeldu, která se po pěti letech hrobového ticha rozhodla vyrukovat s novým, v pořadí už desátým, studiovým albem, které zatím sbírá uznání napříč metalovou komunitou. Jak si tedy noví Blind Guardian stojí?

Visigoth - The Revenant King: magie, kostky a mamuti

31. 1. 2015

Pavel Skoták

Vybrat z nepřeberného množství nových alb uzavírajících první měsíc nového roku bylo těžší, než by se mohlo zdát. V zástupu dvaačtyřiceti alb se totiž objevila jména takových kapel jako Venom, Napalm Death, skandinávský Jorn Lande a nebo skupina umělců vzdávající poctu kytarovému géniovi Randy Rhoadsovi. Volba nakonec padla na mladou americkou kapelu Visigoth, jejíž singl Dungeon Master nabídl návštěvu metalového světa, který dlouhé roky tvořil Dio. Kapela zaujala všemi možnými způsoby, nezbylo tedy nic jiného, než se podívat rodákům z amerického Utahu na jejich visigothský zoubek.

Marilyn Manson - The Pale Emperor: stárnutí za zvuků blues

23. 1. 2015

Pavel Skoták

Všestranně tvořiví Marilyn Manson se po třech letech rozhodl dát si pauzu od umění, knížek, filmů, a televize, a začátek letošního roku tak mnohým hudebním fanouškům zpříjemní svým již devátým studiovým albem. The Pale Emperor je na Mansonovy poměry něčím z části novým a nečekaným, vnáší do jeho tvorby pár prvků novoty, a jak sám šestačtyřicetiletý tvůrce říká: „Pokud sáhnete po blues, je to důkaz, že stárnete.“

Convent Guilt - Guns for Hire: nová vlna australského heavy metalu

16. 1. 2015

Pavel Skoták

Nadčasový pojem heavy metal s sebou nese jeden veliký problém. V prvé řadě se jedná o ten nejklasičtější možný žánr z metalové rodiny, průkopníka tvrdých riffů dvojice kytar a úderných bicí. Zároveň se ale často používá slovo heavy metal k obecnému pojmenování metalu, což může být dost matoucí. Ale zůstaňme u první varianty. Heavy metal jako takový pochází z Anglie a v posledních letech je spíše na ústupu před všemi dalšími větvemi metalového stromu. Australská začínající kapela Convent Guilt se ale rozhodla právě pro tento pražánr metalu. Má po desítkách let šanci?

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace