Přejít na menu Přejít na obsah

Špičkový pop? Dreamer od Sunshine


obal CD DreamerFakta na úvod, ať to máme za sebou. Název skupiny: Sunshine. Země původu: Česká republika. Jazyk: angličtina. Název alba: Dreamer. Datum vydání: 26.3.2007. Počet skladeb: 11. Promo turné included.

Rock, punk, elektronika, směřování do tanečna, a snad by bylo možné použít i v jistých kruzích populání pojem electro clash (alternativní a přesto děsně cool termín, to se jen tak nevidí). Nejste-li si v dnešním složitém světě dost jistí, potřebujete-li vytvářet hranice a chcete-li řadit hudbu do kategorií, toto jsou ty pravé. Myslím také na post punk a na ty, co si teď říkají New Order a skupiny po nich následující a jim podobné. Hledáte-li kořeny Sunshine, toto jsou ty pravé. Tolik pro představu, tolik o Sunshine. Radikální fans prominou, vím že tak jednoduché to není.

Na desce Dreamer se nám Sunshine představují ve svém popovějším hávu. Opouštějí rebelii a depresi a tancují nám před očima. To však neznamená, že rezignovali na svoji původní cestu: stále jsou to ti samí Sunshine, stále si zachovávají své typické znaky, jen se rozhodli povystrčit špičku boty a vyjít vstříc vkusu většiny. Anebo je to celé náhoda. Neřeknu však, že se chtějí přiblížit masám, protože tak to není. Dreamer je stále ještě mimo hlavní proudy, jen jim je blíže než předchozí tvorba. Dost však povídání o hudebních proudech.

Skladby. Nemůžu začít jinak než dvojkou (jednička to přežije, dobrá je na to dost). Top! Top! The Radio! je jednoznačný hit. Neodolatelné tři a půl minuty, které se vpijí pod kůži. Skladba není hloupá, přesto je hratelná v rádiu. Nenechte se rozhodit vampíry, každý občas udělá chybu. A nezapomeňte na videoklip, není úplně špatný a nudit se u něj nebudete.

Pokud jde o ostatní skladby, promiňte mi to anglické klišé, ale situaci vystihuje celkem dobře: only killers, no fillers. Moc často se to nestává, ale je to tak, Sunshine to dokázali. Ghetto. The Fear. Pull The Triger. Pokouším se vyjmenovat ty výjimečné, ale je to velice těžké, konkurence je obrovská. Fakt. Rockové základy, skvělé kytary, jednou méně, jindy více elektronických kouzel. Intermezzo v podání sedmičky s názvem Macabre Interlude přestává být rockem a my na něj můžeme připlácnout e-clashovou nálepku, dát si dvě minuty melancholie a být emo.

Trošku si hrají na dobrodružství, Sunshine. Ale jen tak přiměřeně, adekvátně. V podstatě nemám důvod proč album napadat, shazovat, rozmáznout o zeď. Naopak. Jestli to není z této recenze znát, tak teď to říkám naplno: Dreamer je jedním ze současných vrcholů české hudební scény, a to napříč žánry. Jen s těmi vampíry si to mohli Sunshine odpustit, oni se totiž ani trochu nemusí snažit být cool. A promiňte, že jsem ani jednou nepoukázal na králíčky, přišlo mi to příliš... profláklé.

Pokud jste ještě neviděli klip, tak ano, jsou i tam.

Seznam skladeb:

01. You (In Your Head)
02. Top! Top! The Radio!
03. Keep Your Eyes Open Wide
04. Ghetto
05. Days Will Never Be The Same
06. The Fear
07. Macabre Interlude (Funeral Of Broken Hearts)
08. Dead Leaves
09. Pull The Trigger
10. Black Painted Room
11. Keith Avenue 9 PM

Autor recenze: Lukáš Pokorný
 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace