Přejít na menu Přejít na obsah

Tata Bojs: Kluci kde ste?

11. 5. 2007

Redakce Reporty

obal cd Tata Bojs: Kluci kde stePřekvapení se nedočkáte vůbec žádných, ale poslech bude velice příjemný. Ani ne měsíc stará deska představuje malý krůček jinam od naší staré známé kapely. Zdůrazňuji: malý. A nikoli po hudební stránce. Nevídaná koncepčnost Nanoalba se v tomto případě neopakuje (taky dobře, nebylo by to dvakrát za sebou nudné?) a kluci se maličko uklidnili. Deska není tak přirozeně hepy, jako byly předchozí počiny Tata Bojs. Ne, nepřipravuju vás na depku, to vůbec ne, ale říkám, že máte počítat s texty a muzikou, která obsáhne daleko větší pocitovou oblast než jen nevázanou radost.

Na chvíli kousek odbočím. Obal desky stojí za delší pohled. Jednoznačně se Tata Bojs povedl - tedy, chci říci, že je hodně moderní. Takový design teď letí, mrkněte třeba na Meds od Placeba či minimalistický design zdobící dvě poslední desky od New Order. Když jsem měl obal v rukou poprvé, naskočil mi před očima cover kompilace E-Clash Sound a do drátů zapojený nerd (pro ty, co nesledují alternativní média: kdysi to vyšlo jako příloha časopisu Živel, máte-li rádi retro elektroniku, sežeňte si to).

Skladby co stojí za zmínku: Kuru aditsuh, pro kohokoli s otevřenou myslí určitě stojí za poslech. Znáte jiný případ, kdy česká skupina nazpívala svoji píseň mixem angličtiny a korejštiny? Já ne. Pěšáci, pilotní singl. Ale právě jako singl by tato píseň mohla být výraznější, což ovšem neříkám s úmyslem ji shazovat. Jako otevírací skladba nás Pěšáci slušně připraví na náladu desky. Ekoecho. Právě tady poznáte tu změnu oproti předchozím albům. Tata Bojs sdělují své obavy o osud lidí na ohrožené planetě. Je to píseň se vzkazem, stejně jako výborný Trilobeat. Při poslechu písně Vítací si říkám proč?. Přesto, že deska nemá ústřední myšlenku, většina písní se k sobě přes všechny své velké odlišnosti hodí. Tato ne. Proč, to poznáte sami. A závěrečné Hlídací děkuju za neotřelý zvuk.

Rozdíly v náladách, to je jediný problém této desky. Kluci kde ste není roztrhaný pokus o všeobsažné album, ale mít vedle sebe písně bezstarostné i závažné, jednoduché hry i inteligentní promluvy, to je trochu riziko. Tata Bojs se s ním perou a perou se dobře, ale tak rozdílné polohy do jednoho alba prostě nenapěchují.

Instantní závěr pro ty, kdo desku ještě neslyšeli, popřípadě Tata Bojs vůbec neznají: můžete očekávat příjemnou kombinaci rocku a elektronických prvků a velikou dávku klidu a pohody. V hudbě, zpěvu a v podstatě i v textech. Sobota, únava, pohovka, jedna hodina ráno. Znáte to, takové ty pocity, když je kolem měkko a cítíte se v bezpečí.

Plyš.

Seznam skladeb

1. Pěšáci
2. Trilobeat
3. Eko echo
4. Vítací
5. Nedám si, díky
6. Informační
7. Splasklé vzpomínky
8. Skovka
9. Spáč
10. Chudáci
11. Kudu aditsuh
12. Hlídací

Autor recenze: Lukáš Pokorný
Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace