Přejít na menu Přejít na obsah

Album - Koa – Dobře nám


Kat. č. MAM434-2 CD: 299,-Kč / MP3: 179,- Kč koa
Datum vydaní - digitálně 18.11.2008 / CD 25.11.2008
Label: Indies Scope (www.indies.eu)

www.koa.cz

 

Další písně od Zuzany už nebudou. Tyto poslední dvě věci, které jsou na albu "Dobře nám" napsala Zuzana přímo pro KOA a hráli jsme je ještě s ní."


KOA proslula svoji spoluprací s legendou českého folku, Zuzanou Navarovou d. T. Album „Dobře nám" je již druhou samostatnou nahrávkou KOA. Na nové nahrávce kapela přidává reggae nebo funky a v několika písních se objeví dosud kapelou nevyužívaná elektrická kytara. Kromě češtiny se na CD zpívá španělsky, francouzsky, turecky, anglicky, romsky, slovensky.

Nové album obsahuje 17 písní, autorsky se podílejí všichni hráči kapely KOA. „Skladby se nám takhle sešly, a kdybychom s natáčením otáleli, mohlo jich tam být i přes dvacet. A to by bylo už asi moc. Myslíme si, že počet písní i délka CD je ideální jak pro nás, tak i pro naše posluchače." Největší autorský podíl na novém albu má Mário Bihári a to na polovině skladeb. Na albu je autorsky zastoupena celá KOA a navíc 2 písničky pochází z pera Zuzany Navarové d. T. Autoři písní také převážně své skladby zpívají. Album tak působí velmi pestrým dojmem, přestože je zde stále nezaměnitelný styl skupiny a ve studiu Professional sound pod dohledem Pavla Hejče se podařilo udržet kompaktní zvuk, který vystihuje současnou podobu KOA.

 

Počátky skupiny Koa sahají do roku 1998, kdy Zuzana Navarová společně s Ivánem Gutiérrezem, kolumbijským písničkářem, rozšířila stávající duo o basistu Františka Rabu, perkusionistu a bubeníka Camila Callera a akordeonistu Mária Biháriho. Skupina KOA vydala pak tyto alba"Skleněná vrba" a "Zelené album", záznam koncertu z pražské Malostranské besedy. Po odchodu Ivána Gutiérreze v roce 2000 zvuk kapely obohatil kytarista Omar Khaouaj - "Barvy všecky" a "Jako Šántidéví". V roce 2006 vyšlo u Indies Scope první album Koa bez Zuzany Navarové d. T. i když album obsahuje 4 skladby nazpívané Zuzanou Navarovou, nahrané na koncertech.


Album „Dobře nám" bylo nahráno během srpna, září a října ve studiu Professional sound

Zvuková režie: PAVEL „KUŘE" HEJČ

Hudební režie: FRANTIŠEK RABA, MÁRIO BIHÁRI, CAMILO CALLER (8, 10), OMAR KHAOUAJ (11, 14)

Mastering: LUBOŠ CHMELAŘ studio avd musicbox

Produkce: FRANTIŠEK RABA, ZUZANA HANOUSKOVÁ

 

Tracklist:

 

1. PODZIMNÍ 3:15 (Mário Bihári)

2. DÍVKA BLEDÁ 3:23 (František Raba)

3. MALÝ PRINC 5:28 (Mário Bihári)

4. ZELENÝ ČAJ 5:08 (Mário Bihári)

5. MLADÁ BOLESLAV 3:36 (Zuzana Navarová/Zuzana Navarová, Radůza, Chaker Khaouaj)

6. HRAJOU SMYČCE 4:05 (Zuzana Navarová)

7. OBLÁZKY 3:34 (Mário Bihári)

8. DOBYVATEL SLUNCE (El Conquistador del Sol) 3:37 (Camilo Caller)

9. GET IT OFF 3:44 (František Raba/František Raba, Mário Bihári, Omar Khaouaj, Camilo Caller)

10. BATIDA DE COCO 1:17 (Camilo Caller)

11. CANTABA CON LA GUITARRA 4:26 (Omar Khaouaj)

12. LESNÍ VÍLA 2:58 (Mário Bihári)

13. NEVE TOPANKI 2:12 (Mário Bihári)

14. CITY CRUISE 3:03 (Omar Khaouaj)

15. JABLOŇ 3:41 (Mário Bihári)

16. TRAMVAJ 3:14 (František Raba)

17. O SMUTEČNÍ VRBĚ 4:26 (Mário Bihári)

 

Celkový čas: 61:48

 

 

KOA bio:

Počátky skupiny Koa sahají do roku 1998, kdy Zuzana Navarová společně s Ivánem Gutiérrezem, kolumbijským písničkářem, rozšířila stávající duo o basistu Františka Rabu, perkusionistu a bubeníka Camila Callera a akordeonistu Mária Biháriho.

V tomto obsazení vznikla dvě alba: "Skleněná vrba" (Navarová-Gutiérrez-Koa, Indies Records, 1999), mimochodem oceněná Žlutou ponorkou udílenou společenstvím nezávislých novinářů Periskop a "Zelené album", záznam koncertu z pražské Malostranské besedy (Navarová-Gutiérrez-Koa, Indies Records 2000). Obě alba si získala přízeň nejen odborné veřejnosti, ale i širokého publika a zařadila se tak hned po svém vzniku ke špičce české hudby. Dodnes jsou řazena k tomu nejlepšímu co u nás v 90. letech vzniklo.

Po odchodu Ivána Gutiérreze v roce 2000 zvuk kapely obohatil kytarista Omar Khaouaj a Koa se vydala směrem k propojování mnoha kulturních vlivů a žánrů. Vznikly desky "Barvy všecky" (Indies Records 2001), která je oceněna Akademií populární hudby hudební cenou Anděl v kategorii folk a dále získává Zlatou desku. V roce 2003 vychází "Jako Šántidéví" (Indies Records 2003). Autorsky se na obou deskách spolupodíleli vedle Zuzany Navarové i Mário Bihári a Camilo Caller.

V současné době vystupuje kapela v obsazení: František Raba, Mário Bihári, Camilo Caller a Omar Khaouaj. Na jejím repertoáru se podílejí všichni členové kapely a Koa si získává stále širší obec posluchačů, kteří ji vyhledávají především na klubových scénách, kde tito brilantní a skvěle sehraní hráči mohou v intimním prostředí nejlépe předvést své individuální hráčské schopnosti i souhru celého ansámblu.

V roce 2006 vydalo Indies Scope první album Koa po úmrtí Zuzany Navarové d. T. Stejnojmenné album obsahuje 4 skladby nazpívané Zuzanou Navarovou, ale jinak je již plné autorských věcí členů skupiny KOA.

 

 

Promo rozhovor - KOA:

 

1. Nové album KOA nese název „ Dobře nám", znamená to dobře nám tak nebo to nemáme chápat ironicky?

To je po zveřejnění názvu velmi častá otázka. Název vystihuje, že je nám spolu dobře, a to jak na koncertech, tak ve studiích, na zkouškách i v osobním životě.

 

2. Minulé album KOA bylo chápáno jako vykročení z minulosti k nové etapě kapely bez Zuzany Navarové d. T. Stvrzuje současné album již novou éru skupiny?

Již minulé album jsme dělali s vědomím, že jsme zbyli sami s vizí dalšího fungování kapely. Toto nové album je výsledkem naší autorské aktivity, kdy se nám v průběhu koncertování nahromadily nové, ještě nevydané písně, až to nakonec dalo materiál na celou desku. Myslíme si, že tato varianta je pro nás ideální. Dělali jsme to tak i se Zuzankou.

 

3. Na album jste nahráli i dvě písně z pera Zuzany Navarové d. T., jaký byl impuls pro jejich nahrání a můžeme očekávat i v budoucnu další takovéto skladby?

Další písně od Zuzanky už nebudou. Tyto poslední dvě věci napsala přímo pro KOA a hráli jsme je ještě s ní.

 

4. Ve Vašich skladbách se objevuje neobvyklé množství různých jazyků. Nestačilo by využít jen Vaše rodné jazyky? I tak by to byl nadstandardní počet.

První věc je, že nás to množství jazyků baví. Když se podíváte zpět, poznáte, že to tak bylo vždycky. Druhá věc je, že se v tom daném jazyce vyjádříme lépe, než třeba v češtině.

 

5. 17 skladeb na CD Dobře nám. Vzhledem k vytíženosti členů KOA v dalších hudebních projektech je to celkem hodně, jak se to podařilo?

Skladby se nám takhle sešly, a kdybychom s natáčením otáleli, mohlo jich tam být i přes dvacet. To sám uznáte, to by bylo už moc. Myslíme si, že počet písní i délka CD je ideální jak pro nás, tak i pro naše posluchače.

 

6. Ještě k té vytíženosti, jak se Vám daří scházet ? A koncertovat? Není to obtížné?

To, že jsme všichni hodně vytíženi, nám vůbec nevadí. Naopak se na zkoušení a hraní s KOA moc těšíme, protože je to pro nás srdeční záležitost. Když se chce, tak se čas vždycky najde! Navíc máme úžasnou manažerku Zuzanku Hanouskovou, která dokáže nemožné.

 

7. Vzhledem tomu, že autorsky se na současném CD nejvíce podílí Mario Bihári, dá se říci, že postupně přebírá jakousi úlohu frontmana KOA?

Mário je autorsky nejplodnější a tudíž i nejvíc zpívá. Aranžérsky a pěvecky se ale na jeho písních podílí všichni členové KOA. Pokud si desku poslechnete, zjistíte, že je velmi pestrá. Tzn. že neřešíme úlohu nějakého frontmana, ale že v kapele koexistují čtyři rovnocenní partneři.

 

8. Není v plánu hostování nějaké zpěvačky, například část KOA se potkává se zpěvačkami tria Triny v projektu Camael?

Zpěvačku nechceme a nehledáme. Máme navždy ve svém srdci Zuzanku.

 

9. Váš současný koncertní repertoár je tvořen výhradně písněmi z Vašich dvou alb, nebo mohou návštěvníci koncertu slyšet i starší písně?

Samozřejmě hrajeme i starší písně. Repertoár se snažíme pravidelně obměňovat tak, aby si přišli na své jak posluchači, tak my.

 

10. Připravujete k albu nějakou koncertní tour?

Koncertní šňůru k albu připravujeme. Měla by proběhnout na jaře a to pravděpodobně ve dvou blocích v březnu a v dubnu. Vše bude upřesněno na našich stránkách - www.koa.cz

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace