Přejít na menu Přejít na obsah

aLTERNATIVA

22. 11. 2007

Redakce Novinky

symbolaV pátek 23. listopadu začíná festival Alternativa pořádaný sdružením Unijazz. Letošní ročník proběhne ve znamení jubileí, jelikož se koná po patnácté, Unijazzu je již dvacet let a spřátelenému klubu Delta také. Gratulace je na místě. Ale nejenom tím bude speciální. Letos festival uvede například francouzského experimentátora Hectora Zazoua s projektem Quadri{+}Chromies nebo věnuje večer italskému labelu Wallace Records. Jinak jako každý rok uslyšíme veřejnosti méně známé avantgardní hudební projekty a umělce, které je občas nutné hledat a objevit. Ještěže není třeba se s hledáním moc namáhat, stačí jenom přijít.

 

První večer vystoupí Ještě jsme se nedohodli, nekonformní bubeník Pavel Fajt a Mikoláš Chadima s Pavlem Richtrem - všichni se účastnili i úplně prvního ročníku. Další večer s názvem Malá Alternativa je věnován domácím začínajícím kapelám 01, Duo Heinz, Poetic Filharmony a Sněhuláci. Na neděli jsou připraveny dva kryjící se koncerty - BBP a křest jejich nové desky Tolik Štěstí a naproti tomu Hector Zazou s výtvarníkem Bernardem Caillaudem dohromady tvořící Quadri{+}Chromies, což je projekt, který snoubí smyčcový kvartet, elektroniku a ambici zachytit geometrii hudby. Předskakovat jim bude Hectorův syn Valentin - Ex-Machina. Pokud si koupíte permanentku na celý fest v čítárně Unijazzu, spolu s ní dostanete LP Hectora Zazoua. To je dobrý kšeft.

MANIFEST AUTORŮ: Vytváření chromatické hudby a tvarů

zaozou„Propojení vjemů, které nám přináší zrak a sluch, vztah mezi zvukem a barvami, to je fenomén, který zkoumali v historii vědy a umění Newton i Skrjabin, vynálezce barevné televize Valensi i Xenakis, Schönberg i ruský malíř Wladimir Baranoff-Rossiné. Počítačoví experti dneška vymýšlejí okouzlující černé krabičky, do jejichž vstupu přivedete zvuk a z výstupu odebíráte obraz. Rodí se i opačný proces, grafická syntéza zvuků. Ať tak či onak, souhra mezi oběma rovinami musí být čitelná a viditelná, zřejmá a názorná, ale proces, který ji vytváří, je komplikovaný. Nejsme si jisti, jestli tato paralela mezi dvěma uměleckými projevy dává nějaký smysl, ale jedná se o terén, který je nekonečně a vytrvale zkoumán prostřednictvím interaktivity i tancem signálů, které spouštějí speciální efekty. Ale všichni víme, že interaktivita je iluze, protože probíhá na principu hierarchie dvou elektronických obvodů: řídícího a řízeného. Jeden rozhoduje a druhý poslouchá. Abychom rozpojili tento vztah a vytvořili lepší komunikaci, musíme nastolit svobodné prostředí dialogů, které vznikají z náhodných procesů. Radujme se z příznivých souher synchronicity i z jedinečnosti podnětů vzniklých touto originální cestou. Vytváříme souběžnost namísto pásové výroby. S Quadri{+}Chromies jsme zvolili alternativu srovnávání, juxtapozice, namísto propojení. Chceme se vymknout z vyjetých struktur vzájemných vztahů, definovaných naší kulturní pamětí, osvobodit se od neodbytného nutkání rozumět za účelem lepšího vnímání. Využíváme smyslového střetávání, vytvořeného nezměrnou činností systémů, která nás zavedla před skryté brány, a my je s velkým nadšením otevíráme. Za nimi jsme našli, v prostoru mezi Hudebníkem, Malířem, Stroji a Počítačovými programy, pole k experimentům, které díky přítomnosti náhody nemohou být plně řiditelné." (Bernard Caillaud & Hector Zazou)

Pondělní večer naplní švýcarské improvizační trio Potage du jour, které se pokouší o momentální „instantní kompozice". Po nich vystoupí multisaxofonista Urs Leimgruber. A nakonec „malíř zvukových obrazů ve stylu free jazzu i něžné hlukařinky spolu s japonským perkusistou" Jean-Luc Guionnet a Seijiro Murayama. Další v řadě je slovenský večer: mládežnické duo Tucan s provokativními politickými texty, elektroničtí Over tea a předpremiéra dokumentu Muzikolog a tvorca o Milanu Adamčiakovi. Na středu jsou nachystaní rakouští Diennstag, v jejichž aranžmá nechybí citera, vážný rock Why (Not) Patterns a multiinstrumentální vypravěči příběhů Zloději uší. Čtvrtek patří hudebníkům z vydavatelství Wallace Records: avantgardní folkař Mattia Coletti, elektrické folk-noisové duo Polvere a ambientní Uncode Duello. Poslední večer bude patřit Jorgosi Skoliasovi, „stále zkoušejícímu nové způsoby zapojení lidského hlasu do procesu tvorby hudby", kterého doprovodí jazzový pozounista B. Dužy. Vladimír Václavek a Miloš Dvořáček pokřtí CD Život je pulsující píseň.

Festival se uskuteční ve dnech 23.-30. listopadu 2007

Hostit jej budou: Divadlo Archa / Kaštan - scéna Unijazzu / klub Delta / klub Vagon

program:
http://www.unijazz.cz/cs/alternativa/7/

 

Autor: Luboš Svoboda, www.nekultura.cz

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace