Přejít na menu Přejít na obsah

Jak zpěvem pohnout nebem? Odpovědi nabídne konference Hlasohledu již tento víkend


V Praze 3. listopadu 2014 – Konference s názvem Hlas jako nástroj komunikace s tím, co člověka přesahuje se o nadcházejícím víkendu 8. a 9. listopadu uskuteční na pražské HAMU. „Hlas je nejpřirozenějším nástrojem každého člověka. Budeme zkoumat, jak se nejrůznější národy světa odjakživa pokoušely 'zpěvem pohnout nebem', půjdeme napříč staletími i kontinenty,“ vysvětluje Ridina Ahmedová, zpěvačka, lektorka a vedoucí pořádajícího Centra pro práci s lidským hlasem Hlasohled. Příspěvky se budou věnovat hlasu v pravěku, středověku, baroku i současnosti. Akce je veřejnosti přístupná zdarma.

Na konferenci se setkají přední tuzemští i zahraniční odborníci, kteří se společně s účastníky budou věnovat významu i tajemství lidského hlasu z nejrůznějších perspektiv. Na lidský hlas bude nahlíženo z náboženského, spirituálního, muzikologického či terapeutického pohledu. Výjimečné je téma muzikoterapie pomáhající umírajícím ke smíření. Na konferenci vystoupí muzikoložka a terapeutka Zuzana Vlčinská, maďarská zpěvačka a badatelka Irén Lovász, vedoucí Institutu etnomuzikologie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy Zuzana Jurková, německá zpěvačka, autorka a hlasová a dechová pedagožka Imke McMurtrie, francouzský emeritní profesor na Université de Paris a odborník v oblasti staré hudby Iegor Reznikoff, badatel a hudebník Michael Pospíšil, dánská muzikoterapeutka Signe Marie Lindstrøm a hudebník Jiří Mazánek.

Konference je určena nejen profesionálům pracujícím se zpěvem a hlasem, studentům, ale i široké veřejnosti, zajímající se o tuto problematiku a je přístupná bezplatně. Pořadatelé prosí o předchozí akreditaci na www.hlasohled.cz.

Centrum pro práci s lidským hlasem Hlasohled existuje již devátým rokem. Tvůrcům tohoto projektu, který má v záhlaví motto „objevovat a otevírat svůj hlas“ se podařilo zaplnit prázdný prostor v českém kulturním prostředí tím, že vytvořili platformu pro dílny, semináře a další vzdělávací programy určené širokému spektru zájemců o zpěv, možnosti práce a průzkumu lidského hlasu - hlasovým profesionálům, pedagogům, studentům i laikům z řad široké veřejnosti. Cílem aktivit je představovat různé osobité způsoby práce s hlasem, s důrazem na kulturně specifické, mimoevropské přístupy. Letos v červnu přinesl do pražských ulic originální projekt Zpěvomat. Zakladatelka projektu je česká zpěvačka a lektorka evropského renomé Ridina Ahmedová.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace