Přejít na menu Přejít na obsah

Za zrodem Rock 'n' Rollu nestál jen Elvis


Když se řekne Rock 'n' Roll, většina lidí dokáže tento směr správně zařadit jak do Spojených států amerických, tak do období padesátých a šedesátých let.  Snad každý si také vybaví jméno Elvise Presleyho, rodáka z Mississippi, který si získal srdce fanoušků po celém světě a zapsal se do dějin jako Král Rock 'n' Rollu. Tím bývají obvyklé znalosti vyčerpány. Jenže, světe div se, Elvis nebyl jediný. Americká hudební scéna se totiž může pochlubit nespočtem dalších hudebníků, kteří jsou slavní a úspěšní, ale jejich jméno jste dost možná ještě neslyšeli.

Jednou z postav stojících u zrodu Rock 'n' Rollu je Richard Penniman. Hudebník známý pod pseudonymem Little Richard inspiroval svými hity Lucille či Good Golly Miss Molly jak Presleyho, tak například Johna Lennona a Paula McCartneyho z legendárních The Beatles. Jeho podmanivé „Tutti frutti, oh Rudy“ (z písně Tutti Frutti) pak doslova vyzívá k tanci.

Jerry Lee Lewis, zpěvák, skladatel a vynikající pianista, uvedený do Rock and Rollové síně slávy, je autorem písně Whole Lotta Shakin' Going, mezi jeho repertoár patří též neméně energická Great Balls of Fire. Jeho dynamický styl byl stejně jako v případě Little Richarda inspirací pro mnohé hudebníky, kteří přišli po něm.

Dalším z průkopníků Rock 'n' Rollu je Charles Holley alias Buddy Holly. Za svou raketovou kariéru se stihl podílet na vzniku třech studiových alb. Hudebník byl členem The Crickets, americké rockové kapely, která se může pochlubit například hitem That'll Be the Day z roku 1957. Samotný Buddy Holly zemřel už o dva roky později, skupina je však stále aktivní a od jejího založení tak uběhlo už padesát sedm let!

A mohli bychom pokračovat donekonečna. Bill Haley a jeho legendární Rock Around the Clock či Charles „Chuck“ Berry se svým Johnny B Goode jsou jen vrcholy pomyslného ledovce. Teď však nastává ta správná chvíle na otázku: Jak jste na tom se svými znalostmi? Znáte některá ze zmíněných jmen a songů, anebo máte pořád ještě pocit, že je to jen Elvis, kdo stojí za povšimnutí? Možná, že pro vás Rock 'n' Roll nikdy nebude víc než pár dobrých známých hitů. Ale pokud na to máte stejný názor jako Chubby Checker roku 1961, nezbývá než zanotovat: „Come on let`s twist again…“

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace