Přejít na menu Přejít na obsah

Akustická pěna v praxi?


Určitě všichni znáte kapely, které ve zkušebnách mají plata od vajíček či staré babiččiny koberce nebo nevyužité matrace. Dodává to sice zkušebně značně na punkovém stylu, nicméně hlavní účel je zlepšení zvuku. Tyto vychytávky nahrazuje dnes už dobře dostupná akustická pěna (nebo chcete-li akustický molitan). V tomto článku si představíme její druhy a jaký typ zvolit.

Co kapely, které ve svých začátcích nemají peníze na akustickou pěnu?

Není pravda, že by si akustickou pěnu mohly dovolit jen profesionální kapely. U nás najdete i takovou, která je cenově lichotivá i pro kapely začínající. Mezi takovými kapelami jsou oblíbené pěny typu sinus 3cm. Amatérským zkušebnám pro začátek splní účel mnohem líp, než již zmiňovaná plata od vajec. Ty na rozdíl od akustické pěny zvuk jen odrážejí, ale nepohlcují ho. V nejlepším případě je možnost nalepit do zkušebny ještě jehlany a basové pasti, díky této kombinaci pěna zvuk pohltí ještě lépe a nádherně se uslyší jednotlivé nástroje. V následujícím videu se můžete podívat, kolik pěny stačí pro požadovaný efekt a jak ji nejlépe rozmístit:

 

Potřebuji zlepšit akustiku ve zkušebně, jak na to?

V první řadě si musíme ujasnit, jestli je třeba zkušebnu ještě navíc odhlučnit. Odhlučnění znamená, že zmenšíte množství zvuku, který se dostává ze zkušebny ven. Odhlučnění je tedy žádoucí v případě, že máte zkušebnu ve městě například poblíž panelových bytů. Jak tedy na to? Nejlépe místnost odhlučníte pomocí lisovaných desek (gramáž 180kg/m2 s tolerancí 10%). Těmito deskami obložíte místnost a dveře. Lisované desky krásně pohltí zvuk, který se už přes venkovní zdivo nedostane ven. Dalším krokem je obložení lisovaných desek, a to nejlépe OSB deskami, které mají póry a jsou tedy z akustického hlediska mnohem vhodnější než sadrokarton. Na škodu ale také není varianta perlinka a štuk/omítka. Když jsme vyřešili odhlučnění, čeká nás samotná akustika.

Description: ../Downloads/akusticka-pena-01.pngDescription: ../Downloads/lisovane-akusticke-desky-01.png

 

Jaký akustický molitan vybrat?

Začněte stropem, ten doporučujeme obložit celý a to silnou akustickou pěnou, například hladkými akustickými panely nebo Chocolate (9cm). Na stěny poté nalepte pěnu tak, aby zabírala maximálně 60%, jinak by mohla být místnost přetlumená a v té je až nepříjemné být, natož hrát a soustředit se. Nejpoužívanější pěnou jsou jehlany (7cm), jejichž hroty si hravě poradí se středními tóny a výškami. Do rohů doporučujeme nalepit basové pasti (bass trapy), jak se již píše výše. Vhodné je v této místnosti položit koberec a nástroje podložit lisovanými deskami, aby co nejmíň rezonovaly.

Description: ../Downloads/akustika-mistnosti-01.png

Description: ../Downloads/akustika-mistnosti-02.png

Do studií a zkušeben jsou dále velmi oblíbené také pěny typu COMPLET, které poskytují zachycení jak nízkých, tak i středních a vysokých tónů a ještě vypadají designově velmi dobře. Z 89% jde o V profily a oblíbené hroty, z 11% poté o 7cm kostku bez profilu.

Description: ../Downloads/akustika-nahravaciho-studia.pngDescription: ../Downloads/akustika-zkusebny-01.png

Nehořlavost, speciální tvary, design
V hudebních sálech, kinech, klubech či školách platí protipožární předpisy, proto je zde nutné použít samozhášivou akustickou pěnu. Hořlavá pěna je bytelnější a tuhá. Nehořlavá pěna je jen trochu měkčí a v barvě se také liší – je o něco tmavší. Jak můžete vidět  v následujícím videu, hořlavá pěna opravdu hoří zatímco samozhášivá pěna jen doutná a tím zpomaluje proces hoření. Obě pěny jsou akusticky stejně účinné.

V hudebních klubech je možné nalepit designovou pěnu různých tvarů (např. kruhů) nebo zvolit pěnu ladící s interiérem. Description: ../Downloads/akustika-klubu-01.png

Description: ../Downloads/barevna-akusticka-pena.png

 

Ve třídách, přednáškových místnostech a bytech je velmi oblíbeným typem pěny Melamin. Díky své bílé barvě je nenápadný a nenarušuje tak strukturu místnosti. Je nehořlavý a díky uvolňování dusíku při hoření navíc oheň hasí, tím plní i přísnější protipožární předpisy. Jeho přednostmi je stálo barevnost, již zmiňovaná bílá barva a navíc je opravdu lehký. V kategorii porézních materiálů je nejlépe akusticky účinný.

Description: ../Downloads/akustika-call-centra.png

 

Další speciální variantou akustické pěny jsou akustické obrazy, které utvářejí jak akustickou, tak i estetickou pohodu v místnosti. Je možné použít také svou fotku či obraz.

Description: ../Downloads/akusticke-obrazy.png
 

Mobilní zkušebna? Proč ne

Nemůžete nebo nechcete mít místnost trvale obloženou akustickou pěnou? Máme řešení! Akustický paravan, jednodušše rozložíte, nahrajete a zase složíte. Jsou velmi skladné, můžete je schovat pod postel, do skříně a kamkoli převézt. Paravan je ručně  vyrobený z kvalitního dřeva a akustické pěny. K domácímu nahrání zpěvu, dechů či kytar postačí 2 paravany postavené do čtverce, k pohlcení zvuku z bicích budete potřebovat paravany minimálně 3. Pokud chcete při hraní doma soukromí a nebýt rušeni například pračkou, ale na druhou stranu se Vám nechce obkládat stěny, je tohle řešení přesně pro Vás. Paravan má kolečka pro snadnou manipulaci, zadní desky jsou ze sololitu, rám z dřevotřísky s povrchovou úpravou dýhy. Rozměry paravanu jsou 200x100x10cm.

Description: ../Downloads/akusticky-paravan.png

Description: ../Downloads/akusticky-paravan-01.png

Máte dotazy? Obraťte se na tým expertů z oboru

Jak pěnu nařezat, nalepit, kolik jí objednat? Na tyto a spoustu dalších dotazů Vám odpovídá tým z eshopu akusticka-pena.cz už od roku 2009. Rádi vám poradíme, pomůžeme telefonicky nebo mailem. Na spoustu svých dotazů najdete odpověď v příručce, která je ke stažení zdarma na webu https://www.akusticka-pena.cz

Description: ../Downloads/prirucka-zdarma.png

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace