Přejít na menu Přejít na obsah

Co je to Muzikoterapie a jak vám může pomoci?


Co je to muzikoterapie? Jak některé z nás ihned napadne, jedná se o metodu alternativní léčby, která jako léčivý prostředek používá hudbu.


Muzikoterapie je prokázanou metodou alternativní léčby a jako taková je hojně využívána. Hodí se kdykoliv jsme ve stresu, máme strach či nás čeká něco obávaného. Její počátky se tradují již ve starověkém Řecku, kdy Aristoteles i jiní věřili, že různé rytmické zvuky, potažmo hudba je schopná vypudit z lidského těla jedovaté látky. Ačkoliv ji mnoho let přední vědci moderní medicíny vnímali jako věc nehodnou jejich zkoumání a “pohanskou pavědu“ spojenou se šamanstvím a různými kulty, dnes je prokázáno, že hudba působí na různé části organismu, počínaje mozkem a srdcem konče.


Má účinky především na náš srdeční tep, svalové stahy a motorické funkce, pročež se používá jako léčebná technika v případech toxikomanie, alkoholismu, různých psychických narušení (tedy při psychoterapeutických sezeních) a často také při rozvoji schopností handicapovaných dětí. Z vlastních zkušeností každý z nás ví, jak na nás může hudba působit. Rychlé, výbušné rytmy nám dodají energii při posilování či sportování, potažmo práci. Naopak pomalé rytmy na nás mohou mít účinky podobné ukolébavkám a mohou nás v krajních případech i rychle uspat.



Hodně pomalé rytmy s melancholickým nádechem v nás mohou probudit smutek, naproti tomu rychlejší a veselejší rytmy v nás mohou probudit nenadálou radost. Protože hudba má velký vliv na naše emocionální prožitky, v muzikoterapii se nejčastěji používají skladby od klasických autorů, ze kterých jsou doslova “cítit“ jejich pocity, které poslechem vzbuzují i v nás. Kromě klasiky se však může používat i lidová, etnická hudba a v mnohých případech se dá využít i hudba, obsahující agresivní rytmy.


V Americe existuje asociace AMTA, která je v podstatě sdružením lidí provozujících muzikoterapii. AMTA organizuje většinu muzikoterapeutických setkání v Americe, kde se schází větší množství lidí. V Česku zatím taková organizace ještě není, ale  povědomí o muzikoterapii se k nám již postupně taktéž dostává, další tipy se můžete dočíst třeba v tomto magazínu o zdraví.


Muzikoterapie, ač dříve považovaná za pavědu, dnes je již uznávaná jako plnohodnotné vědecko-medikální odvětví. Občas se setkáváme s předsudky lidí, avšak muzikoterapie je velmi nápomocná při léčení velice závažných onemocnění.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace