Přejít na menu Přejít na obsah

Du-touch Dualo


Je nový hudební klávesový nástroj stvořený pro profesionály i hravé začátečníky, který svým tvarem tak trochu připomíná akordeon a je ho možné vzít kdekoli sebou.

 Lehký a přenosný nástroj, vybavený syntetizérem, sekvencerem (looperem) a zvukovou zásobou větší než několik set různých tónů, to je Dualo du-touch. Můžete na něm hrát na bubny, basy a kterýkoliv jiný instrument bez dlouhého a těžkého učení. Vše je navíc mnohem jednoduší a intuitivnější, než na běžných keybordech.

Jak to celé vzniklo

Projekt začal v roce 2007 a na jeho počátku stál matematik a muzikant Jules Hotrique, který strávil velké množství času četbou knih na téma ladění a uvědomil si, že žádný moderní nástroj nereflektuje přímo přirozenou harmonii. Jinak řečeno se nástroje přizpůsobují spíše konstrukčním zákonům a ne tomu, aby bylo na nástroj jednodušší hrát. Tak začaly vznikat první prototypy. Druhý prototyp už byl úspěšný a Jules s ním začal vystupovat na stovkách koncertů a měl tak zároveň jedinečnou příležitost vše konzultovat s ostatními hudebníky.

 Po třech letech se do projektu zapojit ještě další nadšenec Bruno Verbrugghe, který už měl v té době zkušenosti s výrobou elektroniky a hudebních počítačových her. Tak vznikla společnost Dualo, která má dnes 6 členů.

Revoluce v rozložení kláves

Rozložení kláves i tvar konzultovali autoři se stovkami dalších hudebníků, postupně se tak nástroj také vyvíjel do své dnešní lehké a přenosné podoby. Především hudební amatéři pak ocení zajímavý způsob rozložení kláves, který učí vnímat hudbu novým způsobem i bez použití not. Už není třeba znát hudební teorii, abychom si zahráli! V Duolu jsou totiž noty, které spolu ladí posazeny vedle sebe, takže je možné najít pěkné pokračování melodie velice snadno. Autoři se s rozložením tlačítek skutečně vyhráli, dokonce i akordy a stupnice mají v Dualu svoje tvary (pořadí kláves), které není těžké si zapamatovat. Klávesy navíc nejsou pouhými tlačítky, reagují na různé síly stlačení, ale také různý pohyb podobně jako dotykové displeje.  Pokud už používáte hudební software jako například Ableton nebo Cubase, můžete Dualo přímo nahrávat do svého počítače díky Midi a USB portu.

Bavit se, bavit se, bavit se!

Profesionálové i amatérští hudebníci zvládnou hru na Dualo za pár minut, pro ostatní je připravena hudební hra podobná například známé hře Guitar hero ve které se naučíte hrát první skladby zábavným způsobem. Hráči si můžou ve hře vyzkoušet i různé hudební styly, které lze i stáhnout ze stránek tvůrců a obohatit tak svůj hudební svět.

Jedním z cílů vytvoření Duala je pomoci lidem, kteří se rozhodli na něco hrát, udělat první krok bez zbytečného zatížení se teorií a předcházet tak nezdarům, které by jinak mohli vyústit v nepodařený pokus. Autoři také předpokládají, že díky Dualu může vzniknout několik nových hudebních stylů a ona hravost, na které je celý přístroj vybudován k tomu prostě vybízí.

http://www.youtube.com/watch?v=js9jYvJYsTA

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace