Přejít na menu Přejít na obsah

Falzet v hlavní roli aneb Když muž zpívá jako žena


Každý z nás jistě zažil ten pocit, kdy poslouchá píseň a je zcela přesvědčený, že ji zpívá žena. Jenže když pak na stejný song narazí na YouTube, nestačí se divit – mnohdy totiž vyjde najevo, že jasně „ženský“ hlas patří ve skutečnosti muži, o to lépe, když je zpěvák pořádně zarostlý a vypadá jako drsný chlap. Že je vám to povědomé? Pojďte se s námi podívat po stopách pěti hudebních interpretů, u nichž nebudete věřit vlastním uším.

1. Eldra „El“ DeBarge

Tři slova: „I Like It“. Pokud si zvládnete vybavit stejnojmenný hit skupiny DeBarge, možná vás překvapí, že ji zpívá muž. Jeho jméno je Eldra a v osmdesátých letech byl spolu s dalšími rodinnými příslušníky členem soul & funkové kapely, jež se proslavila hity jako „All This Love“ či novější „Who's Holding Donna Now“. Poté, co se skupina rozpadla, pokračoval El v sólové dráze, které se drží dodneška. Není divu – jeho falzet je totiž opravdovou lahůdkou. Pokud nevěříte, poslechněte si třeba romantickou „Love Always“.

2. Bee Gees

Co se vám vybaví, když se řekne Bee Gees? Pokud nic, pusťte si jejich „Stayin' Alive“ z roku 1977. Pravděpodobně vám bude povědomá - song se totiž stále hraje v rádiích, ačkoli už je na světě bezmála čtyřicet let. Stejně tak „How Deep Is Your Love“. Bee Gees vznikly v padesátých letech a jejich hudba se pohybuje na pomezí popu a rocku, samozřejmě se špetkou disca. Složení kapely se v průběhu let měnilo, s několikadenní přestávkou však Bee Gees hráli až do roku 2012. Jejich prvotřídní „ženský zpěv“ si tak můžete poslechnout v řadě písní. Za všechny stačí uvést „More Than a Woman“. Pokud ji neznáte, měli byste to co nejrychleji napravit.

3. Rhye

R&B duo Rhye vzniklo roku 2010 a funguje do současnosti, tedy téměř pět let. Tvoří jej dvojice hudebníků Micheal Milosh a Robin Hannibal, jejichž album Woman z roku 2013 je prošpikované „dámsky“ znějícími písničkami, od melancholické „Open“ přes „3 Days“ až po „Woman“. Vysokým, téměř ženským hlasem jsou typické i jejich další hity – od ženy doslova k nerozeznání.

4. The Weeknd

Umělec, skladatel a producent Abel Tesfaye, známý pod pseudonymem The Weeknd, je stejně jako výše zmíněné duo aktivní od roku 2010. Zvláště ve svých prvotních písních se může Tesfaye pochlubit úctyhodným falsetem, což dokazuje například jeho „What You Need“ nebo „Wicked Games“. Za svou hudební kariéru stihl nahrát osmnáct singlů, krom hudby se však proslavil také rekreačním užíváním extáze a oxycodonu.

5. Li'l Vicious

A na závěr trochu jiný šálek kávy – Quame Riley alias Li'l Vicious je totiž známý americký rapper a umělec. Pochází původem z Brooklynu a proslavila ho především píseň „Nika“. Po jejím poslechu nebudete věřit, že ji zpívá muž; Vicious je totiž doslova falzetovým mistrem. Hit s názvem „Freaks“ nazpíval už ve čtrnácti - i ti, kteří zrovna neholdují hip hopu a reggae, tak musí litovat, že se Vicious se svým hlasem naplno věnoval hudbě jen mezi roky 1994 až 1999, tedy pouhých pět let!

Tak co – znáte všechny zmíněné zpěváky, nebo jsou pro vás noví? Anebo víte o dalších, kteří by stáli za zmínku?

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace