Přejít na menu Přejít na obsah

Finská kapela Turisas a battle metal


Rudá barva s černými pruhy v obličeji, kožené a kožešinové oblečení s kovovými doplňky a hudba bojovně zaměřená a burcující své posluchače, podobně jako burcoval Russel Crowe svou armádu na začátku filmu Gladiátor, to je kapela Turisas a jejich battle metal.

Tato finská formace začala vznikat v roce 1997 a o rok později byla pojmenovaná jménem starodávného finského boha války, jehož jméno je Turisas (známý také jako Iku-Tursas, Meritursas nebo Tursas) a toto jméno využívá dodnes. Kapela se drží významu svého jména a hrají bojový/bitevní metal, který sami nazývají jako battle metal, což je vlastně směsicí folk/viking a power metalu.

Kapelu Turisas tvoří šest bojovníků:

Mathias Nygard – zpěv

Jussi Wickstrom – kytara

Olli Vanska – housle

Robert Engstrand – klávesy, tahací harmonika

Jaakko Jakku – bicí nástroje

Jesper Anastasiadis – baskytara

Své první album vydala tato banda v roce 2004 a jeho název je překvapivě Battleturisas Metal. Album obsahuje 12 skladeb a přineslo kapele slušný úspěch. O dva roky později vyrazili Turisas na turné spolu s kapelou Lordi. V roce 2007 se na svět dostalo druhé album The Varangian Way, které obsahuje pouze 8 skladeb, které pokračují v battle metalu po vzoru prvního alba.

 

Rok 2008 byl opravdu vydařený, neboť kapela vydala dvd s názvem A Finnish Summer With Turisas, které obsahuje 60ti minutový dokument o kapele a hlavně 80ti minutový koncertní záznam, ve kterém nechybí ani vynikající předělávka světoznámého songu kapely Boney M Rasputin. Ke coveru Rasputin vytvořila kapela Turisas i videoklip, který lze vidět na youtube.

turisasStand Up And Fight (2011) je název dalšího alba a obsahuje 9 skladeb, které mají opět bojový nádech a burcují své posluchače, aby se nevzdávali, povstali a bojovali, jak říká samotný název alba i stejnojmenné skladby. V současné době vydala kapela své čtvrté studiové album s názvem Turisas2013 (2013), se kterým vyrazili do boje, aby vystoupili na mnoha koncertních bojištích a předvedli to nejlepší.

 

2.10.2013 můžete shlédnout tuto zajímavou formaci i v ČR jako jednu z vystupujících kapel na Hedidendestu, který proběhne v Masters of Rock Cafe ve Zlíně. Spolu s Turisas zde zahrají i další podobně zaměřené kapely jako je Equilibrium, Ensiferum, Suidakra a Frosttide. Pro bližší info navštivte oficiální stránky festivalu, lístky si můžete stále koupit na webu Masters of Rock.

Kapela Turisas se zalíbí skoro každému se zájmem o metalovou muziku, vikingy, fantasy žánr jako takový a i když je pravda, že kapel podobného zaměření je celá řada tak bych tuto kapelu k poslechu rozhodně doporučil.

Dreid

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace