Přejít na menu Přejít na obsah

Hang drum a tongue drum


Při procházení po ulicích Amsterodamu jste dříve mohli narazit na pouliční hráče na kytaru, později je vystřídali didgeridisti a dnes můžete stále častěji zaslechnout také zvonivé tóny  hang drumu.

http://www.youtube.com/watch?v=xk3BvNLeNgw

Jednou z největších předností hang drumu je jednoduchost, s jakou se na nástroj naučíte a dokonalý zvuk. Vaše ruce si můžou jen tak „ťukat“, ale vy budete mít možná pocit, že jste právě vymysleli tu nejkrásnější skladbu a budete litovat, že si ji už nepamatujete.

Později ale vytvoříte další stovky krásných melodií, až to začnete považovat za samozřejmost a s každým úderem budete prostě jen šťastnější.

První hang drum vytvořili v roce 2000 Felix Rohner a Sabina Schärer ze Švýcarska a od té doby si již našel mnoho příznivců po celém světě.  Pokud byste si ho však chtěli také koupit, mám pro vás smutnou zprávu, jen tak se vám to zřejmě nepovede. Oba tvůrci se zařekli, že nikdy nezačnou hang vyrábět sériově. Vznikl totiž jako meditační a léčebný duchovní nástroj a to je podle tvůrců v přímém rozporu s komerční výrobou. Pokud byste si ho přesto chtěli pořídit, museli byste zkusit přemluvit jeho vynálezce, že právě vy jste ten pravý, a doufat, že si vás zařadí do svého dlouhého pořadníku. Rozhodně byste také potřebovali mít našetřeno několik tisíc dolarů.

Není se co divit, jednoduchost, s jakou se naučí na hang drum hrát každý, je až božská. Celý nástroj je laděn v přirozeném ladění, v kterém neexistuje kombinace úderů znějící falešně. Není možné hrát špatně, dělat chyby, každá kombinace úderů je jiná, ale vždy krásná. Navíc nástroj vydává obrovské množství alikvótů, vyšších harmonických tónu, které jsou léčivé a schopné zklidnit lidskou psychiku. Po několika minutách hry se můžete prakticky “prohrát“ až k ráji ve vaší mysli.

Výroba hang drumu spočívá ve čtyřdenním vyklepávání jednotlivých úderových ploch do kovu. Vrchní část jich má sedm nebo osm a zespodu je jedna basová. Právě kvůli nedostupnosti hang drumu vznikly později nástroje napodobující jeho vlastnosti. Nejznámější je asi tongue drum, který je už možno zakoupit v běžných obchodech (zatím spíše v zahraničí).  Někteří hudebníci si ho vyrábí sami z různých starých kovových nádrží a vytvoří si tak dokonalé ladění právě pro sebe. U tongue drumu  jsou jednotlivé úderové plochy přímo „vyříznuty“ do kovu a velikost plochy určuje výšku tónu, čím větší, tím hlubší. Efekt je podobný jako u hang drumu, jen se s jednotlivými údery nerozechvěje tak silně celý nástroj.

 

Ukázka tongue drumu:

http://www.youtube.com/watch?v=cI13e9coCEQ

 

Oba nástroje posunuly vývoj hudebních nástrojů pozitivním směrem. Svou jednoduchostí pomáhají přeskočit dlouhou dobu učení, kvůli které většina lidí neumí hrát vůbec a okamžitě nás přesouvá do sféry čistého tvoření. Je to jako představit si, že s kamarádem oba poprvé v životě držíte v ruce kytary a hned si parádně zajamujete jako Clapton s Hendrixem.

Samozřejmě i u hraní na „hangy“ a „tongy“ se budete vyvíjet, ale už to nebude snaha o nejvirtuóznější (nejlepší, nejrychlejší) výkon, ale jen prosté hraní. Protože když je každý úder krásný, není v čem soutěžit. Ego se vypne a začíná opravdová tvorba.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace