Přejít na menu Přejít na obsah

Hradecký majáles – už to dávno není o studentech (+krátký rozhovor Chinaski)

27. 4. 2014

Redakce Reporty

Majáles znamená různé věci pro různé lidi. Pro redaktory to je jen další akce, pro milovníky hudby to je možnost si poslechnout hodně muziky za málo peněz no a pro studenty to vždy bývala oslava příchodu léta, studentského života a taky hlavně poslední veliká párty před náporem zkouškového.

Bývala? Ano bývala. Když jsem se totiž včera procházel po novém a 2x větším areálu Hradeckého majálesu, připadal jsem si spíše jako na Rock For People než na studentské párty. Stejně tak i ceny a atrakce byly spíše, řekněme festivalové než studentské. Otázkou však zůstává, zdali je to správně, či špatně? Návštěvníci této akce už totiž dávno nejsou jen studenti, ba naopak.

Další novotou tohoto ročníku byly náramky se zabudovaným chipem pro placení. Je to výborná myšlenka, která do budoucna určitě o dost ulehčí průběh festivalu. Něco podobného již například několik let úspěšně využívá veleznámý Maďarský Sziget festival. Tam se v areálu platí pouze festivalovou kartou. U nás organizátoři posunuli nápad ještě dál a zabudovali chip pro placení přímo do náramku. Jak tomu už ale bývá, žádná novinka se neobejde bez problémů a tak i zde organizátoři museli řešit mnoho problémů. To nemění nic na tom, že to je krok vpřed a Majáles jako první český festival dokázal, že rozhodně nestojí za opicemi.  

Teď už ale k samotnému programu. Odpoledne začalo hezky z ostra, když již v 14:00 nastoupili na jednu z pěti stagí Wohnouti! Počasí bylo celkem povedené a areál se pomalu naplňoval. Pak následovala klasika, která nikdy nezklame – UDG a posléze Sto Zvířat. Tou dobou také začalo pršet, nicméně to už nikoho neodradilo. Všichni si zpívali a Alice se dala opět na pití. Obavy z bahna byly takřka zbytečné a program se přehoupl do své druhé poloviny.

O „šťavnatý“ podvečer se pak postarali především energetičtí Skyline, ale také Hentai Corporation ukázali, co umí. Tato kapela si málokdy bere na koncertu nějaké servítky. Pokud znáte jejich klip Equilibristic Brides, určitě víte, o čem mluvím.  Škoda jen, že kapela nepřilákala více lidí. Je to ale pochopitelné, když má takový festival 5 stagí. Ke konci již všichni stejně přebíhali na Mandrage, jelikož časové rezervy mezi jednotlivými koncerty nebyli nijak veliké. Této kapele se poslední dobou velmi daří a bylo to na počtu fanoušků jasně vidět.

Po koncertu Mandrage následovala pro mnohé těžká otázka, kam dál? Na jedné stage  se připravoval Tomáš Klus, na další Prago Union a o kousek dál Horkýže Slíže. Všechny tři skvadry si zaslouží hlavní stage, ale nedá se svítit, tam může hrát pouze jeden interpret. A samozřejmě tím byl náš slavík Tomáš Klus, který předvedl jako obvykle nejeden spontánní výstup, či improvizaci některé ze svých písní, čímž pobavil snad každého. Řada lidí také ocenila, že zapojil do repertoáru i nové skladby.

Vyvrcholení večera byla pro mne už Sofiina volba. Ve stejný čas totiž hrála Vypsaná Fixa, Chinaski a velmi nadějný rapper Majk Spirit.

Poté co si Márdi z Vypsané Fixy doladil svůj nástroj, přiběhlo na pódium milé a hlavně nečekané překvapení v podobě taneční skupiny. Tématicky sice trochu mimo, ale skupina měla představení zmáklé do posledního puntíku. Jejich světelné pomůcky tomu dodaly grády a celkově tak tanečníci zabodovali.

Zlatým hřebem večera byla ale pro většinu skupina Chinaski, která také nečekaně přihodila do programu i autogramiádu. Jejich koncert byl jedním slovem fenomenální. Vizuální efekty na jedničku a co song, to hitovka. Zde byste jen těžko hledali člověka, který by alespoň jednu sloku nezazpíval s kapelou. Kluci si řízli i cover písně Black In Black od AC/DC. Novinky Stížnost a Hlavolam nesměli chybět, kapela je vlastně zahrála hned na začátku. K završení majálesu bylo také na co koukat. Přišel totiž čas na ohňostroj, který byl sice kratšího rázu (minuta??), nicméně to nevadí, protože proč? Protože prostě Chinaski.

Celkově hodnotím akci velmi kladně i přes fakt, že se přes oficiální facebook hradeckého majálesu přelila vlna negativních komentářů ze strany návštěvníků.

Ta je dle mého názoru právě způsobena tím, že oficiální Majálesy prostě mění svůj směr i cílovku. Není to už tolik o studentech, ale více o hudbě. Těžko byste zde hledali stánek s populární vědou nebo nějaké semináře. Šlo zde hlavně o hudbu a to přece není špatně. Line-up byl více než vydařený, zvukaři odvedli na všech pódiích dobrou práci a nikde se zbytečně nečekalo. Začeš má tým organizátorů u mě respekt.

 

FOTOREPORT najdete na našem Facebooku

 

ROZHOVOR:

Nakonec přidávám ještě krátký rozhovor s Františkem Táborským, kytaristou kapely Chinaski:

Už dlouho se snažím dostat na Váš živák, do O2 arény se mi to nepodařilo a od té doby nic až teď.

No my totiž na podzim vydáváme novou desku. Zatím jsme vydali jen best of, kde z nových písní je jen Hlavolam a Stížnost. V létě ale budem teď hodně koncertovat. Zahrajem skoro na všech českých festivalech, Colours of Ostrava, Votvírák, Rock for People.. Uvidíš nás ale i pak. K novému CD bude turné.  

Hele a jak je to se song listem? Jak dlouho dopředu si ho na akce připravujete?

Na Hradec jsme ho dělali 14 dní dopředu. Chtěli jsme zde původně zahrát dokonce i úplně nový song, ale víš co… máme přes 140 písní a na festivalech pro to prostě není prostor, takže jsme tento nápad museli pro tentokrát vyloučit.

Pozn. Redaktora: Jestli se nepletu (je to jen drb), song by se měl jmenovat „Narozeniny“ a údajně si ho složil Michal sám pro sebe.

 

 

 

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace