Přejít na menu Přejít na obsah

Hudba z vesmíru, astronaut Chris Hadfield natočil na ISS první hudební videoklip


Klip starý jen dva měsíce má již téměř 17 miliónů zhlédnutí. Jedná se o cover skladby Space Odity od Davida Bowiea. Chris strávil na mezinárodní stanici přes pět měsíců a tak měl jistě dost času si videoklip řádně připravit. Navíc je to skvělý hudebník, takže jeho úspěch je věru zasloužen.

Když jste daleko od domova a navíc ještě k tomu ve vesmíru, je velmi důležité nestarat se pouze o techniku, ale i o psychické zdraví našich astronautů“ vysvětluje Chris a dodává, že hudba hraje v jeho i v životě ostatních zásadní roli. Proto se psychologové v Hudsonu rozhodli, že spolu s astronauty pošlou do vesmíru i nějaký hudební nástroj - kytaru. Zašli tedy do místního obchodu a porozhlédli se po hudebních nástrojích. Jelikož byl ale nákladní prostor raketoplánu velice omezen, bylo možné zaslat pouze kytaru s menším tělem. Vybranou kytaru vědci koupili hned 2x, jedna zůstala na Zemi, aby v případě nějaké krize měli lidé z NASA po ruce totožný kus, s kterým by mohli pracovat. Druhá byla vyslána spolu s astronauty na mezinárodní stanici ISS.  Od té doby kytara obletěla více než 50 000x naší planetu.

Jedna z nejzvláštnějších věcí když hrajete na kytaru ve vesmíru je, že během hraní prostě lítáte prostorem a náhodně vrážíte do okolního prostředí.

Dalším zajímavým faktem je skutečnost, že než si zvyknete na nulovouchris gravitaci, tak často minete pražce, jelikož při hraní na Zemi hudebníci jsou zvyklí na váhu své ruky při nahmatávání krku kytary, nicméně tato proměnná ve vesmíru neplatí, a tak snadno „přestřelíte“ chtěný pražec. 

Toto ale není první skladba, kterou Chris na ISS vytvořil. Již o vánocích 2012 nahrál píseň, kterou nazval Jewel in the Night (Klenot v noci). Tato píseň je považována za vůbec první pokus, nutno dodat zdařilý, o tvorbu a nahrání hudby ve vesmíru. Chris píseň nahrál na server YouTube 24.12 2012, tedy na štědrý den. Píseň ale nevymyslel sám, pomáhal mu jeho dlouholetý kamarád Ed Robetson, který se proslavil vytvořením hlavní znělky seriálu Big Bang Theory (Teorie velkého třesku).

Chris je v současnosti opět na naší planetě a užívá si zaslouženého volna.

 

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace