Přejít na menu Přejít na obsah

Jak hudba doopravdy ovlivňuje naše tělo?


I když to někoho překvapí, rytmus byl (ještě s psychotropními bylinami) nejspíš prvním způsobem, jakým člověk dosahoval změněných stavů vědomí a cíleně ovlivňoval svou náladu a mysl. Jak jsme tedy ovlivněni rytmem?

Některé výzkumy naznačují, že právě změněné stavy vědomí vedly k rozvoji mozku člověka do dnešní velikosti. Mladí muži podstupovali rituály přechodu do dospělosti za zvuku bubnu nebo rytmickými tanci trvajícími několik hodin, stejně tak se lovci a válečníci připravovali na následující fyzický výkon. Před bojem nabudili svou sílu rychlými dunivými tóny, ty ovlivňují celé tělo a zvyšují krevní tlak.

Úloha rytmu od počátku lidských dějin je nesporná. I dnes je náš život plný rytmů, domnívám se ale, že znalost dnešního člověka o tom, jak na nás působí rytmus a jak ho využít ku svému prospěchu, je překvapivě (v době informačního věku) mnohem nižší než u pračlověka.

Začněme výsledky průzkumu, při němž byla testovaným osobám měřena jejich průměrná síla. Poté jim byly pouštěny nepříjemné zvuky po dobu několika hodin, a poté znovu změřena fyzická síla. A výsledek? Některé pokusné osoby zeslábly až o 70 %. Ze siláků se stali slaboši. Hudba tedy není jen něco k poslouchání, tím se stala až mnohem později, je pomocníkem k přežití, cestou ke zdokonalování nebo uzdravení.  Znalost této cesty byla často velkým tajemstvím šamana.

V dnešní době si většinou pouštíme, co se nám líbí, přeskakujeme z písně na píseň, měníme hudební styly jeden za druhým. To je pro náš mozek celkem složitá situace, protože se neustále snaží vyladit na právě hranou tóninu. Tento proces ale trvá kolem 6 minut, pokud se ale skladby neustále mění každé tři minuty, je výsledkem jen chaos.

Pozitivní účinky má totiž rytmus ideálně pod 60 úderů za minutu, což ne náhodou je srdeční tep relaxovaného člověka. Moderní hudba má ale často čtyřikrát rychlejší rytmus a nepomáhá tedy našemu zdraví. Jinak řečeno, taková hudba by se hodila, kdybyste chtěli chytit jelena, protože by váš srdeční rytmus nabudil dost na to, abyste se za ním hnali celou noc, pokud ale zrovna sedíte v autobuse, výsledkem bude spíše nastřádané napětí.

V kritice účinků naší hudby na zdraví musím bohužel pokračovat. Naše hudba totiž v drtivé většině zní sudým čtyřčtvrtečním rytmem. Ono známé duc, duc, duc. Jenže našemu tělu samozřejmě prospívají i jiné rytmy, například liché. Jsou pro něj příjemnou změnou a dokážou nás výborně uvolnit.

Nejlepším způsobem, jak ovlivnit svou mysl a trénovat ji rytmem, je samozřejmě hraním samotným. Lidský mozek (a mužský obzvlášť) je totiž mnohokrát víc ovlivněn aktivním muzicírováním než nasloucháním. Ideální k tomuto účelu bude nějaký buben např. djembe, bongo, tabla anebo jen dřevěná deska stolu. Hrajte svůj oblíbený rytmus, ale tentokrát mnohem pomaleji než obvykle, ideálně pod oněch 60 úderů za minutu. Přibližně po 6 minutách byste měli ucítit první účinky a po 20 minutách už byste měli dosáhnout vysloveně léčebného efektu a být pozitivně připraveni na to, co vás ještě čeká. Podobného účinku se samozřejmě dá dosáhnout, i pokud hrajete na jiné ne-bicí nástroje. Jen prostě hrajte pomaleji a vychutnávejte každý tón.

Rada zpomalit neplatí nutně u ještě mladých lidí ve vývoji. Ti si můžou pouštět rychlou hudbu, protože i jejich vývoj celého těla a mozku je v tu dobu zrychlený, když ale toto období skončí, je třeba uvažovat jinak. Moderní ukázkou práce s rytmy, je i u nás známý psychowalkman, který pulsujícími zvuky a světly ovlivňuje naši mysl (naše mozkové vlny). Části mozku odpovídající sluchu a zraku se totiž rády nechávají ovlivnit vnějšími stimuly, a když přístroj pulsuje na frekvenci 10 Hz, mozkové vlny se během několika minut změní také na 10 Hz. Tento jednoduchý způsob, jak ovlivnit psychiku, je lidstvu také už tisíce let znám a byl součástí různých rituálů, duchovních obřadů a mystérií. Tento jev byl dokonce vypozorován i u opic, které zdánlivě bezdůvodně putovaly až k 10 km vzdálenému jezírku. Jak vědci později zjistili, bylo to kvůli místu, kde se pravidelně odrazovalo světlo od hladiny jezera v takové frekvenci, která opicím pozitivně ovlivňovala náladu. V mnohém se můžeme poučit. Radím tedy využít rytmus ke svému prospěchu a nechat se jím pozitivně ovlivnit.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace