Přejít na menu Přejít na obsah

Kabát, Corrida a tvrdý rock pro všechny

1. 4. 2007

Redakce Novinky

obal CD CorridaRocková skupina Kabát prošla za poslední dvě desítky let zajímavým vývojem, kdy se z původní hvězdy hospodského rocku dostala na vrchol poulárních žebříčků oblíbenosti a prodeje. Ruku v ruce s tím se postupně posouval i jejich projev. Pro mnoho původních fanoušků bylo těžké přijmout změnu v textech, které musely být najednou korektnější, a v celkovém image kapely, která se očividně přizpůsobovala rozšiřujícímu se publiku. Kabáti stále úspěšněji pronikali do oblasti široce přijatelného rocku a vyprodávali stadiony. A jejich desky si začaly být velmi podobné.

Corrida není žádnou výjimkou. Patří do úspěšné řady populárních alb, která se nesou ve znamení tvrdé hudby přístupné pro veškeré hlavní cílové skupiny. Kabát tak opět potvrzuje svoje směřování k co nejširším vrstvám posluchačů. Deska je hit. Nesporně. Předvídatelný, očekávatelný hit. Neurazí a líbí se, což potvrzuje počet prodaných nosičů, pohybující se v mnoha desítkách tisíc. Deska si vede výborně v různých typech hitparád, její singly se drží na předních místech a Corrida Kabáty spolehlivě udržuje na mediálním výslunní.

Na jedné straně bychom tedy mohli říci, že skupina vykrádá sama sebe, či že se neustále opakuje. Na straně druhé bychom ji mohli pochválit za to, že si stále udržuje vysokou úroveň, na jakou jsme zvyklí. V případě této desky záleží ve velké míře na tom, zda preferujeme změnu a vývoj, nebo zda máme rádi zaručenou kvalitu bez experimentů, u nichž vždy hrozí, že nemusejí dopadnout dobře. Písně vám možná budou připomínat staré známé věci, některé méně, jiné více; svými texty, hudbou, interpretací. Žádný experiment, žádnou cestu zpět ani odbočku mimo na albu nehledejte. Kabáti očividně nechtějí riskovat a zklamat své posluchače. Možná někoho nudí texty, které nejsou co dříve bývaly, možná někomu vadí komerční úspěch Kabátů, ale většině fandů ne - ti poslouchají a hudba se jim líbí. A přesně to skupina chtěla. Deska je tedy taková, jaká je a posluchače určitě neodradí od koupě. Máme rádi to, co známe, zvlášť když je to kvalitní.

Dejme nyní slovo skladbám. Vyloženě hitové jsou věci jako Corrida, Burlaci či Buldozerem. Ostré, tvrdé, pořádně našlapané. Refrény se dobře pamatují, což je u Kabátů zvykem a jinak to snad ani být nemůže. Rockový nářez otevírá pecka Corrida, prezentovaná též jako singl. Jedná se o rychlý, výborný nástup plný energie. Španělsko, býčí zápasy, nekončící zábava a víno, ženy, zpěv. Takové pocity by tato píseň vyvolávala, i kdyby ta tři profláklá slova v jejím textu vůbec nebyla. Po nespoutané bouři Corridy přichází uvolnění, když unavení Burlaci ztěžka táhnou lodě proti proudu. Tuto stále tvrdou, ale pomalejší skladbu bych označil za dobrou klasiku, na jakou jsme od Kabátů zvyklí. Nepřekvapí, ale ani nezklame. K této skladbě natočili Kabáti úspěšný klip v režii známého F. A. Brabce. Následující skladba s názvem Kostlivci je o poznání lehčího ražení. Musíme se bát a uhánět před kostlivci, kterými proteče všechno pivo. Naproti tomu text písně Úsměv pana Lloyda je jakýmsi protikladem ke Kostlivcům. Je vážnější, možná nejvážnější z celého alba. Skladba Malá dáma se proslavila svým vítězstvím v českém národním finále soutěže Eurovize a její text také není příliš optimistický. Následují Raci v práci, ironický Virtuoz a pecka jménem Buldozerem. V desítce s názvem Joy si z nás Kabáti dělají legraci, když si stěžují na krtka, který nejde vytopit a ve skladbě Cesta do Kadaně nabízí další osvědčenou klasiku. Kůže líná od Kolína má nádherně antisportovní text a terčem vtipů se zde stávají Dvořák a Šebrle. Závěrečná Kdoví jestli je pomalejší písní s hlubším nábojem. Je pravda černobílá, lze ji najít a co to ta pravda vlastně je? Tato skladba představuje více než důstojné ukončení celé desky. Po jejím delším, pomalém, do ticha ztrácejícím se konci následuje krátká pauza a ještě o poznání klidnější outro.

Seznam skladeb:


1. Intro
2. Corrida
3. Burlaci
4. Kostlivci
5. Úsměv pana Lloyda
6. Malá dáma
7. Raci v práci s.r.o.
8. Virtuóz
9. Buldozerem
10. Joy
11. Cesta do Kadaně
12. Kůže líná od Kolína
13. Kdoví jestli + outro

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace