Přejít na menu Přejít na obsah

King Diamond a jeho „horror metal“.


Jistě každý fanoušek metalu někdy zaslechl jméno King Diamond nebo zahlédl fotografii sympatického pána v klobouku s černo bílým pomalovaným obličejem (nemyslíme Alice Coopera), který vypadá jako by právě vystoupil z plátna filmových hororů. Pojďme se na něj podívat blíže.

King Diamond, vlastním jménem Kim Bendix Petersen známý především svým ohromným hlasovým rozsahem, je dánský muzikant, skladatel a zpěvák narozen v červnu 1956, kterého svět poznal v roce 1983 jako zpěváka kapely Mercyful Fate při vydání jejich prvního alba Melissa.  Album nabité texty o okultismu i satanovi samotném by se bezesporu dalo zařadit k první vlně black metalu osmdesátých let. King Diamond vydal s Mecyful Fate sedm studiových alb, z nichž poslední spatřilo světlo světa v roce 1999. Od tohoto roku nevydala kapela žádný nový materiál, ovšem svou činnost na hudebním poli stále oficiálně neukončila.

Dva roky po vydání alba Melissa začal King Diamond formovat svou sólo kapelu a o rok později v roce 1986 vyrukoval na svět s albem Fatal Portrait. Pět skladeb (první čtyři a poslední) z alba obsahují krátký mysteriózní příběh o zemřelém děvčeti, jejíž tvář se zobrazuje v plamenech svíčky a vypráví její příběh. Na albu se podíleli tito muzikanti:

·         King Diamond – zpěv

·         Andy LaRocque – kytara

·         Michael Denner – kytara

·         Timi Hansen – baskytara

·         Mikkey Dee – bicí nástroje

Za více než 30 let od svého vzniku vydal King Diamond dvanáct alb a odehrál nespočet koncertů. Jeho koncertní vystoupení nejsou pouhým zvukovým zážitkem, ale i opravdovou pastvou pro oči. Při vystoupeních využívá množství dekorací a rekvizit, které umocňují již tak silnou temnou atmosféru sálající jak z něj samotného tak z jednotlivých skladeb.

V současné době můžete zažít takovéto vzrušující vystoupení v létě na Metalfestu 2013. King Diamond se tam předvede ve speciálním jediném vystoupení pro ČR s plnou parádou v následující sestavě:

·         King Diamond – zpěvking diamond

·         Andy LaRocque – kytara

·         Mike Wead – kytara

·         Hal Patino – baskytara

·         Matt Thompson – bicí nástroje

Bližší informace ohledně festivalu a koncertech této kapely můžete nalézt na oficiálních stránkách festivalu http://cz.metalfest.eu.

Vystoupení této kapely by si neměl nechat ujít žádný fanoušek nebo příznivce tzv. horror metalu. King Diamondův hlas se Vám zaryje do uší a spolu s nezapomenutelnou atmosférou Vás jen tak nepustí a kdoví zda se v ČR ještě někdy ukáže. Ave King Diamond.

Jan „Dreid“ Páč   

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace