Přejít na menu Přejít na obsah

Majáles Weekend na Flédě rozproudí širší program brněnského majálesu


Vystoupí zde nejen studentské kapely, ale i takové legendy české hudební scény, jakými jsou bezesporu JAROSLAV HUTKA, TY SYČÁCI, UŽ JSME DOMA nebo VLADIVOJNA LA CHIA & BANANA. Nabitý hudební program doplní mladé divadelní soubory Prádelna a Stará Hasička s prezentací své nevšední umělecké tvorby, nadaní básníci v rámci Literární soutěže pod záštitou nakladatelství Větrné Mlýny a ostřílení DJs, kteří pokryjí širokou škálu tanečních žánrů.

Kromě bohatého programu, jehož konkrétní náplň naleznete níže, se návštěvníci mohou těšit na workshopy (tattoo saloon, kadeřnické studio) a prezentace neziskových organizací. S hudebním programem budou současně probíhat i živé moderované debaty s účinkujícími a publikem.

Majáles Weekend na Flédě tak zpřístupní za minimální peníz mladému studujícímu člověku to, co si zaslouží a oč si žádá, tj. pořádnej ranec kultury, kterou mu přiblíží na dosah ruky. Vstupenky lze zakoupit na místě Flédy a to za 50 Kč na jeden den a to přímo v době konání akce.

Sobota 5.května

14:30 divadlo Prádelna z Rosic - hra Misionáři

Představení Misionáři je satirická komedie, která diváky přivádí do společnosti tří kosmonautů, jejichž úkolem je seznamovat vzdálené civilizace se životem na Zemi, vývojem člověka a vůbec vším, co se v naší Galaxii děje. Do tohoto obecného úkolu zasazují i své vlastní vzpomínky, touhy, nedostatky a úchylky. Norman se zpovídá z lásky ke kudrnaté ovci na zelených loukách svého strýce, Thomas projevuje své sklony k pedantství a fakt, že Sandler se polovinu cesty vydával za makrobioložku Ester, hovoří sám za sebe. Právě absence makrobioložky činí ztvárnění lidského početí a vztahu mezi ženou a mužem vůbec velmi náročným. Aktéři se s tím tedy vyrovnávají neopakovatelně komickými abstrakcemi, při kterých jim mnohdy jde až o život. Atmosféru tří mužů, kteří po všech stránkách trpí odloučením od ženského pohlaví, doplňuje linecké těsto, jeho vůně a vánoční přípravy. Závěr je naplněním Normanových kosmických snů, ale zároveň diváka vytrhává ze zmatené, cirkusové show a pomáhá mu klidnou scénou vyrovnat se s pocitem právě prožitého šílenství.

Pokud se rozhodnete navštívit představení Misionáři, čeká vás báječně strávených 75 minut a pokud budete sedět v první řadě, dojde i na ochutnávku lineckého kolečka.

16:30

1. kolo autorského čtení Literární soutěže Majáles 2007 pod záštitou nakladatelství Větrné Mlýny

V rozmezí dvou hodin vystoupí pět vybraných talentovaných básníků, které vybrala odborná porota. Mladí autoři představí v patnáctiminutových blocích svou tvorbu po boku ostřílených a etablovaných autorů jako je Norbert Holub a Jana Soukupová. Po skončení proběhne veřejná debata se soutěžícími a profesionálními básníky, jejímž hlavním cílem je konfrontace tvorby mladých studentů s názory profesionálních autorů.

1st stage

20:00 slavnostní zahájení

20:15 Jaroslav Hutka, legendární písničkář poprvé na Majálese!!!

V listopadu 1989 zpíval Jaroslav Hutka pro zcela zaplněnou Letensku pláň v Praze. Písničkář, básník, spisovatel, výtvarník a samorostlý filosof , který říká, že vzal bolševikovi lidovou píseň, aby ji vrátil zase lidem. Část života strávil v emigraci, teď žije v Praze se svoji ženou Kateřinou a dcerami Klárou a Eliškou. Spát chodí v devět ráno a vstává v pět odpoledne. Ve vinohradském činžáku má své noční hnízdo. Dole ve sklepě, který lehce zavání vlhkou plísní, odšumuje na profesionálních počítačích svoje staré nahrávky a vypaluje cédéčka. Prodává je i na svých koncertech. Obaly vytváří sám pomocí gumových raznic, barev a práškového zlata. Do hřbetu CD krabičky vkládá zkameněliny živočichů, které si přiváží z jižní Francie.

21:30 Bude Nás 8, brněnská energy-funk formace

23:00 Vladivojna La Chia & Banana, experimentální rock s fenomenální zpěvačkou v popředí, nominovaní na Objev roku TV stanicí Óčko

Zakládající členové skupiny Banana: Vladivojna La Chia, Dalibor Krystyn, Maro Zemanowski, Radim Hájek. Vznik (2002 Ostrava). Skupina vydala již 3 alba u firmy Universal Music: Banana (2003), Trip(2004) a Jungle (2006). Album Jungle bylo produkováno v německém studiu Magic Minds Music. Skupina již vystupovala např. na koncertech Waltari, Richarda Mullera, Colours of Ostrava, Noc plná hvězd,...V televizních pořadech: Medůza, Noc s Andělem, Dobré ráno, Poprask, Pomeranč,... Vladivojna La Chia hostovala na 9 koncertech turné Laca Decziho a Celluly New York po Česku a Slovensku a spolupracovala a vystupovala s Lenkou Dusilovou. Vladivojna vysílá každý poslední pátek v měsíci v 19 hodin celostátně svůj autorský pořad na radiu Český Rozhlas - Vltava a píše autorské glosy do časopisů Report a Reflex Ex.

Členové skupiny:

zpěv: Vladivojna La Chia www.myspace.com/vladivojna, www.vladivojna.com

basa: Maro Zemanowski www.myspace.com/zemanowski

bicí: Paulo Attel www.myspace.com/pauloattel

kytara: Dalibor Krystyn www.myspace.com/dakykrystyn

24:00 DJ Schafff, rezident největších studentských parties

2nd stage (po skončení hudebního programu)

Jama Rama, muž mnoha tváří a neskutečných mash-upů, myspace.com/jamarama2

Djs Martin Pago & Dj Shala, ostřílené duo hrající electro minimal

Neděle 6.května

15:00 divadelní spolek Studio Stará Hasička - hra Médea

Inscenace Médea je výplod režisérské spolupráce Zdeňka R. Šturmy a Tomáše Trumpeše, kteří ji nazkoušeli s mladými herci z divadelního spolku Studio Stará hasička v Brně-Komíně.

Již z úvodu divák vycítí podraz, opovržení nad materialistickým světem naplněným pouze rozkoší a tělesnými slastmi, pomstychtivost, ale i lítost. Inscenace časem graduje, získává na síle a herci nám přesvědčivě ukazují lidskou zradu, stárnutí, šílenství i zranitelnost. Médea milující. Médea hrdá. Médea krutá. Médea neporažená. Poté co ji Iáson opustí, se probudí ze snu, který žila deset let. Deset let po svém útěku z Kolchidy si uvědomí jak se Iáson změnil, jak zestárl. A tak mezitím, co její muž chystá svatbu s dcerou krále Kreónta, probouzí se v ní ta stará Médea jakou byla, než poznala svou lásku. Médea znovuzrozená. Médea, ve které koluje krev králů. Médea nelítostná. Hrdost, slepota. Opovržení nad stářím a zradou. Strach ze samoty. Inscenace je plna pomstychtivosti, vzteku, prázdnoty duše a touze po lásce, která hraničí s šílenstvím. Souboj lásky s hrdostí. Neporažená Médea chystá krvavou odplatu...

Režisérský tandem se nebojácně vrhl do zapomenutých a málo prozkoumaných vod a obohatil představení o antický chór, který do něj vstupuje, dávaje mu energii a sílu. Působí jako boží zásah, rána kladivem do osudů jednotlivých postav. Střídání hraných pasáží s chórem zajišťuje gradaci a sílu, přičemž způsobí, že divák hercům uvěří. Další silný faktor je bezprostřednost a přesvědčivost herců. Každý divák si určitě ve ztvárnění najde sám sebe a dostane možnost uniknout za hranice všednosti do světa, kde soupeří láska s pomstou a hrdost s osamělostí.

Studio Stará hasička se na Vás těší na premiéře, na Vás na všechny, kdo máte v sobě cit a toužíte po silném zážitku, nebo se prostě jen chcete odtrhnout od každodenního stereotypu a rádi byste se vžili do jednoho starého příběhu...

16:30

2. kolo autorského čtení Literární soutěže Majáles pod záštitou nakl.Větrné Mlýny

V rozmezí dvou hodin vystoupí druhá pětice vybraných talentovaných básníků, které vybrala odborná porota. Mladí autoři představí v patnáctiminutových blocích svou tvorbu po boku ostřílených a etablovaných autorů jako je Zeno Kaprál a J. K. Krchovský. Po skončení proběhne veřejná debata se soutěžícími a profesionálními básníky, jejímž hlavním cílem je konfrontace tvorby mladých studentů s názory profesionálních autorů, kteří vyberou tři nejlepší básníky z celkové desítky soutěžících.

1st stage

20:00 zahájení hudebního programu

20:15 Ty Syčáci, kultovní brněnská skupina aneb fyzické básnictví na plné oči a uši


Zakladatelem brněnské kapely Ty Syčáci je Petr Váša, výjimečný zpěvák, textař, performer a experimentátor, jediný český muzikant schopný hrát doslova celým tělem. Jeho spoluhráči jsou baskytarista Tomáš Fröhlich a kytarista Petr Zavadil (exPluto). Kapela plní české kluby už sedmým rokem. Nad hudebním zařazením Těch Syčáků si lámala hlavu řada kritiků: jejich styl se jakémukoli škatulkování vzpírá. Rámcově se dá říci, že zahrnuje prvky rocku, jazzu, moravského folklóru a world music. Možná právě díky této nezařaditelnosti představuje publikum Syčáků doslova průřez mezi generacemi - od středoškoláků po zasloužilé milovníky klasického kytarového rocku.

21:30 Ceremoniál, velkolepá show, na níž se vyhlásí vítěz literární soutěže pod taktovkou režiséra Pavla Strašáka a divadelního spolku z Rosic.

22:00 Už Jsme Doma, alternativní legenda z Teplic

Kapela jménem Už jsme doma vznikla v Teplicích roku 1985, v roce následujícím došlo k fůzi s legendární punkovou formací FPB. Tím se v UJD sešli Míra Wanek, Jindra Dolanský a kytarista Romek Hanzlík, nynější šéf AMP. Brzy se objevil také dvorní výtvarník Martin Velíšek.
Hudba UJD je již od jejich počátků punkově přímočará, přitom však velmi rafinovaně propracovaná po kompoziční i textové stránce, využívající plné šíře dynamické škály nástrojů. Živá vystoupení navíc oplývají nespoutanou energií. Pokud jde o stylovou charakteristiku, kapela se sama kdysi popsala jako cosi mezi The Residents a Sex Pistols, lze u nich však vystopovat třeba i prvky českého a moravského folklóru, jazzu nebo vážné hudby.


Nejen díky úspěchům na domácí scéně pronikli UJD po roce 1989 do evropských klubů a vzápětí i na severoamerický kontinent. V USA a Kanadě odehráli již stovky koncertů, díky nimž jsou tam dnes rozhodně nejznámější českou kapelou. Fanoušky však mají díky prodeji svých desek v nezávislých distribučních sítích prakticky po celém světě. Účastí na festivalu South By SouthWest v Austinu (Texas) si vysloučili také pozornost prestižních hudebních periodik, jakými jsou Option nebo Rolling Stone.

23:00 The Pervers Animals, brněnská avantgardní skupina pohrávající si osobitým nadhledem s absurditou lidského bytí.

Čtveřice muzikantů se pyšní nekonvenčním přístupem ke své tvorbě. Své písně skládají až na zhotovené texty a vznikají tak místy až desetiminutové koláže, v nichž se mísí nadhled a ironie se surrealismem. Každé živé vystoupení skýtá pro obecenstvo překvapující podívanou, která se zabodne hluboko do mysli jakéhokoli diváka. Zásadním úspěchem kapely bylo zařazení skladby Degeneration Next na kompilaci „15 let - nevydáno" vydavatelství Black Point.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace