Přejít na menu Přejít na obsah

Mezinárodní hudební festival Alternativa


15. ročník mezinárodního hudebního festivalu Alternativa 2007 se rychle blíží. Letos se bude konat od 23.-30. listopadu v divadle Archa, v Kaštanu, na Deltě a ve Vagonu.

V úvodním večeru, v pátek 23. 11. v klubu Delta, jednom z prvních míst, kde festival probíhal, vystoupí Ještě jsme se nedohodli + Pavel Fajt a Mikoláš Chadima + Pavel Richter. V sobotu bude následovat v Kaštanu přehlídka zajímavých projektů Malá Alternativa a v neděli 25. listopadu se festival přesune do divadla Archa, kde vystoupí jeden z průkopníků současné elektronické hudby, výjimečně intuitivní hudebník a multimediální umělec HECTOR ZAZOU s fenomenálním projektem Quadri{+}Chromies. Elektroniku Hectora Zazou spolu se smyčcovým kvartetem a revolučními projekcemi francouzského malíře Bernarda Caillauda byste si rozhodně neměli nechat ujít! Ten večer vystoupí i syn HZ Valentin Z, jenž posunuje vážnou hudbu pomocí elektronických nástrojů do neprozkoumaných oblastí. Mezi dalšími vystoupí v divadle Archa hudební trio plné vokálních hříček Potage du jour ze Švýcarska, mistrovský hráč na saxofon Urs Leimgruber, malíř zvukových obrazů ve stylu free jazzu Jean-Luc Guionnet spolu s japonským perkusistou Seijirou Murayamaou, zástupci slovenské elektroniky Over4Tea, elektroakustické duo Tucan, rakouzští Dienztag, pseudominimalistická psychedelicko-extatická fuze Why (Not) Patterns a Zloději uší, vytvářející pestrou mozaiku hudebních stylů, textů a příběhů. A zpět do Kaštanu, kde pod hlavičkou vydavatelství Wallace Records ve čtvrtek 29. 11. vystoupí mladý multiinstrumentalista hrající avantgardní folk Mattia Coletti (I), elektroakustické duo Polvere (I) a odvážná i tajemná instrumentální hudba v podání Uncode Duello (I). Celý festival tamtéž uzavře hlasový mág Jorgos Skolias, spolu s jazzovým pozounistou Bronisławem Dužym a své nové CD „Život je pulsující píseň" pokřtí Vladimír Václavek s Milošem Dvořáčkem.

Permanentka na všechny večery v Arše je k dostání jen za 700Kč + vstupenka na Deltu a v čítárně Unijazzu ještě + archivní kousek:
LP Hector Zazou 1977-1990 (TomK, 1991), na jehož obalu je použita reprodukce obrazu Josky Skalníka „Mezi nebem a zemí".


PROGRAM FESTIVALU:

Klub Delta, 23. 11. 20.00, 120,-
Ještě jsme se nedohodli + Pavel Fajt

Provokující a záměrně „neumělecké" texty JSSN ve spojení s neortodoxním bubeníkem.
Mikoláš Chadima + Pavel Richter
Improvizovaný dialog dvou muzikantů, jejichž plochy i filigránské vychytávky se mistrně proplétají a doplňují.


Kaštan - scéna Unijazzu, 24. 11. 18.00, 80,-
Malá Alternativa - přehlídka zajímavých projektů současné hudební scény.


Klub Vagon, 25.11. 20.00, 100,-
BBP - křest nového alba „Tolik štěstí"


Divadlo Archa, 25. 11. 20.00, 390,-/490,-
Hector Zazou (F) - Quadri{+}Chromies ve spolupráci s agenturou Rachot Production
Smyčcový orchestr spojený s elektronikou světoznámého avantgardního umělce Hectora Zazoua a revolučními projekcemi francouzského malíře Bernarda Caillauda. Malby se zvukovými barvami. Geometrie hudby.
Valentin Z - Ex-machina (vystoupení syna Hectora Zazou)
Valentin Z je sice ovlivněn hudbou 19. století, ale zajímá se i o „počítačový" způsob kompozice. Vytváří unikátní, čistý hudební styl, ve kterém vážnou hudbu posouvají elektronické nástroje do neprozkoumaných oblastí.


26. 11. 20.00, 190,-/250,-
Potage du jour (CH)
Hudební trio plné vokálních hříček, ozvěn, melodických útržků i nečekaných zvuků.
Urs Leimgruber (CH)
Mistrovský hráč na saxofon u nějž snadno podlehnete dojmu, že posloucháte mnohem více nástrojů.
Jean-Luc Guionnet (F) + Seijiro Murayama (Jap)
Malíř zvukových obrazů ve stylu free jazzu i něžné hlukařinky spolu s japonským perkusistou.


27. 11. 20.00, 190,-/250,-
Tucan (SK)
Elektroakustické duo mladých „chalanů", kteří sami sebe zařadili do ironicko-provokativní scény.
Over4Tea (SK)
Přední zástupci slovenské elektroniky.
Muzikolog a tvorca (SK)
Předpremiéra dokumentu Arnolda Kojnoka o významném slovenském muzikologovi a hudebníkovi Milanu Adamčiakovi.


28. 11. 20.00, 190,-/250,-
Dienztag (A)
Řadu let přehlížená citera, která v těch správných rukou zní jako perkuse nebo elektrická kytara.
Why (Not) Patterns
„Vážná hudba", jen s poněkud brutálním rockovým soundem.
Zloději uší
Pestrá mozaika hudebních stylů, přístupů, textů a příběhů.


Kaštan - scéna Unijazzu, 29. 11. 20.00, 120,-
Večer vydavatelství Wallace Records
Mattia Coletti
(I)
Mladý multiinstrumentalista hrající avantgardní folk.
Polvere (I)
Elektroakustické duo, jež nabízí jak podivínský folk, tak noise výpady elektrických kytar.
Uncode Duello (I)
Odvážná a tajemná instrumentální hudba.


30. 11. 20.00, 120,-
Jorgos Skolias (GR) + Bronisław Dužy (PL)
J. Skoliase, stále zkoušejícího nové způsoby zapojení lidského hlasu do procesu tvorby hudby, doprovodí jazzový pozounista B. Dužy.
Vladimír Václavek + Miloš Dvořáček
Pražský křest CD „Život je pulsující píseň".


Výstavy:
Divadlo Archa
Ohlédnutí za festivalem Alternativa ve fotografiích
Čítárna Unijazzu
Alternativa 2006 - fotografie (vernisáž výstavy proběhla 12. 11.)
Kaštan - Scéna Unijazzu
Ohlédnutí za festivalem Alternativa nejen na plakátech
Popmuseum - Slovenský bigbít (19. 11. 2007 18:00 vernisáž výstavy, mapující počátky slovenské rockové hudby, a představení nového desetidílného hudebního dokumentu Slovenský bigbít (scénář Jozef Šuhajda a Luboš Jurík, režie Dušan Rapoš) a chystané stejnojmenné knihy. Od 20:00 koncert Jožo Barina & Meditating Four. Koncert legendy slovenského bigbítu a blues, kytaristy, zpěváka a autora, spojeného především se skupinami The Players, For Meditation nebo Meditating Four. )


Čítárna Unijazzu
Vzpomínka na Jimiho Hendrixe (27. 11., 18.00)


Hector Zazou (F) - Quadri{+}Chromies
Hector Zazou byl dosud známý díky svým převratným kompozičním i producentským projektům. Ve svém posledním díle QUADRI{+}CHROMIES, s nímž přijíždí do Prahy, se představuje jako originální multimediální tvůrce. Na albovém vydání projektu se podílel Brian Eno, David Sylvian a Ryuichi Sakamoto. V živém provedení uvidíme smyčcové kvarteto s klarinetem, live elektronikou Hectora Zazou a zcela revolučními projekcemi. Ty jsou dílem francouzského malíře Bernarda Caillauda, jehož tvůrčí metody představují výtvarnou obdobu hudebních experimentů Johna Cage a Pierra Bouleze.

Představte si Mondrianovy obrazy, které se pohybují v rytmu smyčcového orchestru spojeného s elektronickými nástroji. Malby se zvukovými barvami. Geometrie hudby a vizuální změny jsou propojené s harmonickými změnami.

Obecenstvo sleduje projekce "animovaných maleb" Bernarda Caillauda, a barvy obrazů a jejich vibrace přitom slyší v hudbě. Dva elektroničtí hudebníci, a spolu s nimi smyčcový kvartet a klarinetista, vytvářejí hudební základ, který v sále reprodukuje prostorové ozvučení kategorie 5.1, což ještě posiluje "pohyb" barev i změny zvuků.

Tento unikátní zážitek je výsledkem dvouleté výzkumné práce skladatele Hectora Zazou a výtvarníka Bernarda Caillauda. Otázky, na které odpověděli, položili poprvé Oskar Fischinger a Viking Eggeling, když počátkem 20. století propojili hudbu a obrazy do prvních animovaných filmů. Projekt Quadri{+}Chromies přenesl multimediální sen těchto průkopníků do reality.


Valentin Zazou - Ex-macina

Na úvod večera představí hudební skladatel Valentin Z skladbu Ex-macina, která bude provedena pod jeho vedením.
Valentin Z vytváří unikátní hudební styl, ve kterém vážnou hudbu posouvají elektronické nástroje do neprozkoumaných oblastí, kde se akustický a elektronický zvuk scházejí někde na půl cesty mezi klasickou krásou a elektronickou hudbou

 

Více najdete na:
http://www.alternativa-festival.cz/, http://www.unijazz.cz/

 

Unijazz, sdružení pro podporu kulturních aktivit
Jindřišská 5, 110 00 Praha 1
tel. +420-222 240 901, fax +420-222 247 473
email: unijazz@unijazz.cz
www.unijazz.cz 


Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace