Přejít na menu Přejít na obsah

Mika: Life In Cartoon Motion

26. 4. 2007

Redakce Novinky

Mika - Life in Cartoon MotionZávazek na začátek: vím, že to bude těžké, ale tentokrát budu hodný, zakážu si ironii a zapomenu na svoje kořeny v hiphopu, psytrancu, ebm, industrialu a podobných krásách, vezmu piknikový koš a budu se smát a stavět hrady z písku. Novinku od Miky si prostě musíte užít, a pokud vám to pomůže, s klidem při tom buďte infantilní. Life in Cartoon Motion si pozornost opravdu zaslouží, takových alb skutečně mnoho nevychází. Mika stvořil pop, který si naprosto na nic nehraje, je průhledně duhový jak saponátová bublina a jakákoli kritika jím projde, aniž by narazila na odpor. Jinak řečeno, o nic jako je odpor se Mika ani trochu nesnaží. Nemá proč. On totiž přímo a bez obalu křičí, že je tady pro všechny a že chce prostě bavit. Bez vyhraněných póz a snahy zaujmout něčím jiným než právě svou šťastnou barevností.

Mika asi nebude tím pravým pro rozervané hledající se emaře či samozvané rebely jdoucí vztekem proti systému. Life in Cartoon Motion je album pro lidi, kteří tohle neřeší a chtějí si jednoduše užít bezstarostnou hudbu. Ta většinou zaujme na první poslech a můžete si ji pouštět stále dokola. Nejdřív pro zvednutí nálady, pak pro udržení vysoké hladiny štěstí v krvi a nakonec jako pohodovou zvukovou kulisu při čemkoli. Life in Cartoon Motion rozhodně nenutí uživatele přemýšlet.

Obal desky vypadá jak z dob, kdy ještě byla kyselina lysergová legální a věřilo se v mír a lásku. Ano, je retro a stejně tak veškerý obsah alba. A právě tím mě Mika dostává. Od šedesátek po osmdesátky, všechno tam je. Ve zpěvu i v hudbě. A když už jsem se zmínil o zpěvu, Mika je naprosto charakteristický svým jedinečným hlasem, kterým naprosto doplňuje vysmátou muziku. Rozumějte mi, není to moderní pop s prvky r'n'b, hiphopu či podobných cool a trendy věcí. Mika dělá klasický pop s rockem a diskem v té nejčistší formě. Velice současně znějící retro-rooted zábavu.

Tím nejlepším, co na albu najdete, jsou singly. Začátkem roku 2006 vyšla první píseň nazvaná Relax, Take it Easy, na podzim za ní následovala Grace Kelly a letos v březnu se o slovo přihlásila skladba Love Today. Ta je je jednoznačně nejsilnější skladbou na albu a je skutečně rychlá. Jako protiklad bychom mohli vzít pomalou Any Other World. Smyčce v této skladbě vás určitě zaujmou. Pokud si jako já ulítáváte na rané tvorbě Erasure, nejspíš si všimnete Big Girl. Je to takové pěkné 80s disko.

U všech písní budete mít pocit, že jste je už někdy slyšeli. Bez výjimek. Jestli jste se do Miky zamilovali, můžete ho za to pochválit a říci, že je skvěle postmoderní. Abyste mě pochopili: já neříkám, že se Life in Cartoon Motion musí líbit každému, nebo že je tzv. kvalitní. Jen bych rád, abyste vzali v úvahu, že velkým plusem je jakákoli absence pózy či hry na něco, čím toto album není. A to dnes není úplně obvyklé. Je legrační a je jako lízátko - kup si mě, ocucej a zahoď tyčku. A říká to všem na rovinu.

Mika je v Libanonu narozený Brit, 18. srpna mu bude 24, album vyšlo poprvé v únoru 2007 a média očividně neví, jak se k němu postavit.


Seznam skladeb:

01.  Grace Kelly
02.  Lollipop
03.  My Interpretation
04.  Love Today
05.  Relax (Take It Easy)
06.  Any Other World
07.  Billy Brown
08.  Big Girl (You Are Beautiful)
09.  Stuck In The Middle
10.  Happy Ending
(11.  Ring Ring - Hidden Track)


Autor recenze: Lukáš Pokorný

PS. kdo mi řekne, z jaké skladby si Mika vypůjčil začátek Relax, Take it Easy, tomu v malování stvořím nějaký hezký obrázek.:) Za nic na světě na to nemůžu přijít a opravdu mi to vadí. No a pokud objevíte nějakou další Mikovu inspiraci, neváhejte a dejte vědět do diskuze!
 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace