Přejít na menu Přejít na obsah

Monkey Business - Objects of Desire and Other Complications

28. 6. 2007

Redakce Novinky

obal-cd-monkey-businessPodle toho co říkají samotní Monkey Business, chtěli nejdříve vytvořit avantgardní desku. Ale pak se to celé obrátilo. Nové album je kvalitně popové. To je děsný slovní obrat, že? Ale hodí se. Deska určitě popová je, a není ani trochu hloupá. Možná se na ní přece jen podepsal počáteční úmysl kapely přijít s něčím neotřelým. Viz poslední skladba na albu, ale to předbíhám.

Většina skladeb má ambice nasoukat se vám do hlavy během několika málo poslechů. Teď jen nevím, zda je to dobře nebo špatně. Záleží na vás, jen se trochu obávám, aby se z písní nestaly odrhovačky co zná každý nazpaměť. I když přesně toto jistě Monkey Business chtějí. ;)

V první skladbě s názvem Time For The Payback slyším tóny a snad i hlas sibiřské worldmusic-skupiny Yat-Kha. Ale bylo by to zvláštní, nemyslíte? Ale možná to moc řeším a nic takového na albu vůbec není. Ať je to jak chce, jednička je správně rozjetá a ve čtyřech minutách předkládá vše, co na albu uslyšíme. Funky, rock, elektronika, pár alternativních tónů. A nakonec PRÁSK. Dvojku, A Song for All Nations, si s klidem dokážu představit v klubech. Pivko, cigára, půlnoc a rozjetej večer. Party Shit. Ale tak jak to už s Monkey Business bývá, stejně bych mohl charakterizovat také následující skladbu Allah Took My Tartar Sauce. A ano, ty arabské rytmy tam skutečně uslyšíte.

Divoká noc skončila, je pět ráno. Těch pár lidí co zbylo, nedokáže nic než vyplnit křeslo a rukama obtéci opěradla. To je píseň God Is a Goalie. Oddych, ale zase ne příliš vláčnej, my přece něco vydržíme. Následující Kit Bike se nás snaží opět postavit na nohy, bezpečně, žádným šokem. Even Eternity je krásná, pomalá skladba. Svojí náladou může posluchačům evokovat Monkey Businessí klasiku Piece of My Life - ale nesrovnávat! Dále zase pojedeme rychleji, ale jen mírně, viz Amp On 11. Zde však nemohu jinak než říci, že album postupně ztrácí grády. Jen si poslechněte jedničku a sedmičku a řekněte, která se vám zaryje pod kůži. Které si všimnete. Kterou si pustíte raději. To samé platí o Ace Kisserovi či Far Away From Evil Horses. I když posledně jmenovaná začíná být opět zajímavá. Možná je to tou harmonikou, foukací. Přesto stále čekám na skladbu, která mě opravdu zaujme. A tou je bezesporu My Day. Naštěstí. Pomalu jsem se začal bát. A poslední track vás dostane. Ano, takhle si představuji Monkey Business v alternativním hávu. Skladba s názvem shodným jako jméno alba představuje krok k území, kam se Monkey Business zatím neodvážili, ač by jim to velice prospělo. Chce se mi křičet že to je ono, že to je to pravé. Záchrana druhé poloviny alba, spolu a My Day, ovšem.

Objects of Desire and Other Complications se bez problémů zařadí ke skupince předchozích Monkey Businessích alb. Čistá, rozjásaná deska plná nápaditých textů. Takový ten typ, co si pustíte, když je vám hodně fajn a váš dům se otřásá pod nohama vašich kamarádů, co to k vám přišli pořádně rozjet a vy se bojíte, s kým se probudíte v posteli a kolik koberců budete muset zítra ráno čistit.

Seznam skladeb:

1. Time For The Payback
2. A Song For All Nations
3. Allah Took My Tartar Sauce
4. God Is A Goalie
5. Kit Bike
6. Even Eternity Will End One Day
7. Amp On 11
8. Ace Kisser
9. Far Away From Evil Horses
10. My Day Is A Russian Play
11. Objects Of Desire And Other Complications

Autor recenze: Lukáš Pokorný

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace