Přejít na menu Přejít na obsah

Novopečený festival Rock Air zaútočil velmi tvrdě

23. 9. 2013

Redakce Reporty

Sobotou 14. září rozezněl boleslavské letiště 1. ročník festivalu ROCK AIR. Jako nováček české festivalové scény obstál velmi dobře. Nepříznivé předpovědi počasí se nevyplnily a zvučná jména kapel jako bezpochyby KABÁT, WANASTOVI VJECY, KRUCIPÜSK, ŠKWOR a další se postarali o nezapomenutelnou atmosféru.

rockair foto

S příjezdem na festival návštěvníci neměli moc velký problém. Směrové ukazatele navedli každého z hlavních tahů a okolí Mladé Boleslavi na rozlehlou letištní plochu celkem přehledně. Oplocený areál festivalu byl možný vidět z patřičné dálky, ale přes velký prostor letištní plochy se jevil jako nedostatečně malý. Rovný terén a nízká tráva se tak stala velmi vhodným zázemím festivalu. Nesmělý cíl, až 25 tisíc návštěvníků, který si organizátoři kladli, byl zpočátku velmi nadsazený. Pro první příchozí byl areál otevřen mezi dvanáctou a prvou hodinou odpolední. Po bezproblémovém vstupu vás přivítali první stránky a toiky, umístěné napříč celým areálem od pódia. Jejich počet, bohužel, jak už to tak bývá, nebyl velký. Stánky byl areál obklopen požehnaně, těmi s nápoji méně. Kdo chtěl opojit své smysly pivem Klášter z místního pivovaru, fronta ho neminula. Úklidová četa sbírala kelímky i během festivalu a dostatek odpadních košů udržovalo čistotu přes den na slušné úrovni. Podium nedalo zahanbit festival, bylo prostorné a směrované do nedalekých kopců. Muzikanti shlíželi na obecenstvo „jen“ z přibližně dvou metrů, což absence velkoplošných obrazovek bylo pro ty, jež neviděli celkem nepříjemné. Počasí přálo celý den, návštěvníci byli svědky krásného západu slunce za doprovodu kytar.

rock airSvé nástroje s menším zpožděním rozezněli jako první kapela SEVEN, kluky podpořili první příchozí. Ostatní se seznamovali se stánky nebo prostě jen tak posedávali. V předvoji regionálních kapel dále pokračovali ENOLA GAY, SYNDROM a EMBASSY. Nekompromisní organizátoři nedovolili kapelám žádné přídavky, ve snaze dodržet daný program, to se dá samozřejmě pochopit, ačkoliv místní fanoušci z toho nadšeni nebyli.

Krátce po šesté se vrhli na podium Škwoři. Akcelerovali svým hard rockovým repertoárem atmosféru lidí bez menších problémů a festival se pomalu naplňoval.  

KRUCIPÜSK udrželi tvrdý rockový nádech, na zážitek z koncertu se západem slunce vfoto zádech, který mimochodem krásně splýval s pódiem, asi jen tak většina z návštěvníků nezapomene. Předvedli tak, že „Rock'n'roll to není prdel“.

S příchodem WANASTOVI VJECY byla už drtivá většina návštěvníků ve střehu. Jak sám zpěvák Robert Kodym řekl, že Wanastovi hráli po bezmála měsíční neaktivitě právě zde. Letos neabsolvovali žádné turné, proto jsme je mohli vidět pouze na letních festivalech napříč republikou. Při výběru písní sázeli na osvědčené hity, svérázně ale zachovali rozjetou atmosféru písněmi jako např. Lži, Sex a Prachy, Jsem nevinnej, Bedna od whisky. O příjemný zážitek se postarali nejen skvělou hudbou, ale také kouřovými efekty.

Zlatý hřeb večera KABÁT, na sebe nenechali dlouho čekat a odstartovali téměř dvouhodinový maraton. Z jejich širokého repertoáru zahráli samé „bestofky“ napříč z jejich 30-ti leté tvorby. Pompézní show doplnily chrlící ohně před kapelou. Předčasným koncem překvapili rozjeté obecenstvo natolik, až pískali a skandovali. Kapela ovšem přesvědčila, že se o konec nejedná a vystoupení mohlo pokračovat. S menší přestávkou tak Kabáti odehráli vyčerpávající koncert, který tak zakončil letošní ročník Rock Air Festivalu. Zakončení koncertu bylo za doprovodu třaskajícího ohňostroje, kterým festival udělal jistě mnoha duším radost.

Při ohlédnutí za prvním ročníkem ROCK AIR festivalu, musím konstatovat, že obstál velmi dobře. Pár much jako např. Nevyvážený počet stánků s nápoji oproti těm s jídlem, absence velkoplošných obrazovek a trochu nešťastně řešené sociální zařízení, pořadatelé vezmou určitě v potaz do dalších ročníků. To vše se zdálo být vykompenzované díky příznivému počasí a konec konců atmosférou jakou se na rockový festival sluší. Příští rok místo kapel a svými nástroji, rozehřmí letištní plochu motory letadel a festival se tak bude střídat s leteckým dnem. Nechme se tedy překvapit, co nabídnou další ročníky, a doufejme v úspěšnou tradici tohoto festivalu.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace