Přejít na menu Přejít na obsah

Pohled do minulosti: metalová opera Aina


Jedná se spíše o zajímavý projekt než plnohodnotnou kapelu, který by se dal lehce přirovnat k Avantasii a její prvotní tvorbě Metal Opera - part 1 a 2. Bohužel se svět dočkal pouze jednoho alba tak si ho zkusme připomenout.

Aina a její jediný počin vydaný v roce 2003 s názvem Days of Rising Doom – The Metal Opera vypráví epický fantasy příběh o vymyšleném království jménem Aina, který nám kapela předvádí v metalovém pojetí. Za pomocí rázných melodií, dunících bicích a množství zpěvů, se v 15ti skladbách dozvíme příběh Oriany, která po několika zvratech a bojích ve finále usedne na trůn, aby obnovila pořádek v království Aina.

Základem pro vznik tohoto projektu byli:

·         Sascha Paeth (Luca Turilli, Rhapsody of fire, Kamelot, Avantasia) – producent

·         Robert Hunecke-Rizzo (Luca Turilli, Rhapsody of Fire, Kamelot) – bicí, kytara a baskytara

·         Michael „Miro“ Rodenberg (Luca Turilli, Rhapsody of Fire, Kamelot) – klávesy, aranže

·         Amanda Somerville (Luca Turilli, Epica) – zpěv, texty

O muziku se dále postarali hostující muzikanti Olaf Reitmeier (Virgo), Derek Sherinian (Dream Theater), Jens Johansson (Stratovarius), T.M.Stevens (Steve Mai), Axel Naschke (Gamma Ray), Erno „Emppu“ Vuorinen (Nightwish), Thomas Youngblood (Kamelot), Erik Norlander (Ayreon).

Život celému příběhu a hlavně postavám vdechli zpěváci Glenn Hughes (Black Sabbath), Michael Kiske (Helloween), Andre Matos (Angra), Candice Night (Blackmores Night), Sass Jordan, Tobias Sammet (Avantasia), Marco Hietala (Nightwish), Sebastian Thomson, Damian Wilson (Ayreon), Thomas Rettke (Heavens Gate), Olaf Hayer (Luca Turilli), Cinzia Rizzo (Luca Turilli), Rannveig Sif Sigurdardoffir (Kamelot), Simone Simons (Epica), Oliver Hartmann (At Vance), Herbie Langhans (Luca Turilli) a také The Trinity School Boys Choir.metal opera

Již podle těchto jmen si lze udělat jistou představu o kvalitách tohoto projektu, neboť se na něm podíleli opravdu špičkoví muzikanti. Jen je škoda, že vše skončilo pouze jedním albem, i když posbírat takovou sestavu musí být velmi složité a tak se není čemu divit.

Naštěstí tady máme stále Avantasii, která právě vydává nové album, jak se můžete dočíst v jednom z našich článků.

Jan „Dreid“ Páč

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace