Přejít na menu Přejít na obsah

Radůza – Půjdu, kam chci

4. 7. 2007

Redakce Novinky

raduza_introJedna z nejvýraznějších postav české písničkářské obce vydala live DVD Půjdu, kam chci, které zachycuje srpnový dvojkoncert v Divadle Archa z loňského roku. Radůza je fenomén volně si žijící stranou médií, a snad proto její vystoupení působí vždy jedinečným a spirituálním dojmem. A bonusový dokument Olgy Špátové ji představuje ještě v jiném, intimnějším osvětlení.

 

Kariéra jako z pohádky potkala Radůzu, to když si ji Zuzka Navarová vytáhla přímo z ulice, kde jako La Môme Edith Piaf zkrášlovala ušmudlané velkoměsto barevnou paletou svého brunátného hlasu. Z Radůzy vyrostla přímá nástupnice Navarové poetiky a smyslu pro jedinečnost, její vokální i hudebníraduza_1 projev přesahují zaběhnuté zívačky zakouřených klubů tam někde za městem. Jakkoliv se mohla stát popelkou české pseudomediální scény (předskakovala pražským koncertům Suzanne Vegy nebo Mikea Oldfielda), její uzavřenost jako kdyby podněcovala skladatelskou invenci a rozdmýchávala absurdně všední i pohádkově roztodivné příběhy skladeb, jimž vnukává neobyčejný a přesto tak dobře známý pocit osamění a hořkosladké facky všedního dne.

Anděl v hoře

DVD Půjdu, kam chci je z vyprodaného dvojkoncertu ze srpna 2006. Poněkud nešťastně sestříhaný záznam pořízený právě z obou večerů – na každém má Radůza jiné oblečení – zaprvé ruší a hlavně shazuje kouzlo celého vystoupení. Radůze to ale ani tak neubírá na šarmu a elánu, se kterým do celé show vtrhla. Playlist se soustředí na poslední desku V hoře, ale sem tam zavzpomíná na staré časy s Andělové z nebe a dá i nahlédnout do Salonu barokních dam, který bude oficiálně k mání po prázdninách. Radůza ve strhujícím provedení sjíždí od tancovačkových úderek po šansonové balady, střídá doprovodné nástroje (akordeon, kytara, piáno) a celým večerem provádí jako elegantní dáma s démonickým živlem uvnitř.

„Z Radůzy vyrostla přímá nástupnice Navarové poetiky a smyslu pro jedinečnost, její vokální i hudební projev přesahují zaběhnuté zívačky zakouřených klubů tam někde za městem.“

Barokní rap

Půlhodinový bonus dokumentaristky Olgy Špátové, dcery Olgy Sommerové a Jana Špáty, pak dává nahlédnout i do soukromí písničkářky. A přestože z ní nevytluče žádné zaznamenáníhodné bonmoty, krasoulince a nepozorovaně s ní uléhá do postele, kamarádsky naslouchá a nechává ji odvyprávět jednu životní etapu, kterou právě toto DVD noblesně uzavírá. A co dál? V září Radůza chystá novou desku V salonu barokních dam, na které bude třeba zhudebněný text Jana Nerudy za doprovodu varhan a hoboje nebo svérázná inspirace současnými trendy – hiphopová rytmika a Radůza jako rapperka. Peace.

 

Hodnocení: 90 %

Zdroj: www.nekultura.cz
Author: Marek Pros 

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace