Přejít na menu Přejít na obsah

Report: Master sof Rock 2013 – 3. Část

29. 7. 2013

Redakce Reporty

Sobota 13.7.2013

Čtvrtek a pátek tohoto festivalu jsme probrali v minulých částech. Dnes se podíváme na zbylé dva dny, ve kterých jsme měli možnost vidět takové pecky jako velkolepý projekt Tobiase Sammeta jménem Avantasia, hororově vzhlížející monstra z kapely Lordi, kytarovou legendu Yngwie Malmsteen, ale i české Harlej, Dymytry nebo Debustrol a mnoho dalších.

Jak už bývá zvykem, sobotní ráno započalo pro všechny účastníky festivalu podobně jako všechny ostatní rána. Dobrá snídaně na nabrání sil a menší hladinky alkoholu v krvi, procházka po místních památkách a restauračních zařízeních a pak zase zpátky do areálu velmistra Rudolfa Jelínka.

V 9:40 proběhlo zahájení sobotního festivalového dne a to kapelou Warhawk. Publikum nebylo nikterak početné, alemor foto tak už to na podobných festivalech u dopoledních kapel bývá. Výjimkou bylo nedělní dopoledne, ale o tom později. Po kapele Warhawk se ukázalo na scéně seskupení zvané Nil. Záznam songu Mrs. Blame and Disgrace Vám ukáže vše podstatné. Další zajímavou kapelou byli Egotrip se svým crossover nu-metalem. Vystoupení bylo docela zajímavé a silné využití připravených samplů dodalo jejich skladbám zajímavý nádech, téhle kapele bych dal rozhodně palec nahoru.

 

mor fotoS.S.O.G.E., aneb Silent Stream of Godless Elegy, byli další z řady kapel, která využívá ne úplně tradiční nástroje a hraje ne úplně tradiční muziku. Pochází z Ostravy a krom běžných nástrojů využívají housle a violoncello. Jejich žánr podle bandzone.cz profilu se nazývá etho-doom. Někomu jejich styl sedne a někomu ne, ale poslechnout si je může každý. Další skupina dorazila do Vizovic ze Slovenska, docela známí, rockoví Desmod, kteří na publikum vytáhli své známější i méně známé songy. Desmod byla první zahraniční kapela tohoto dne, i když pod slovem zahraniční se lépe vyjímá třeba kapela jménem Amaranthe, která přijela ze Švédska a započala tak zlom, po kterém již na pódiu vystupovali kapely zvučnějších jmen.

Po Amaranthe vyskočila na pódium kapela, založená v roce 1989, dorazila z Německa a s pořádnou dávkou power metalu potěšila spoustu rockerů a heavy metalistů. Její jméno je Brainstorm a jejich skladby jsou prostě klasiky svého žánru. Poté vystoupili Waltari a metalem nabitou atmosféru trochu zklidnili, samozřejmě záleželo na právě hraném songu. Dále atmosféra trochu potemněla za zvuků kapely Moonspell, jejichž skladby obsahují prvky black/doom/gothic/death metalu.

lordi

Tato atmosféra byla to pravé, neboť po Moonspell se začala stage chystat pro hororově vzhlížející Lordi, ale jak se říká „zdání klame“ a hororoví Lordi jsou taková parta veselých monster s příjemnou hard rockovou muzikou. Byla škoda, že trvalo dobré tři skladby než se zvukařům podařilo vyladit zvuk do správných pozic. V první skladbě byla slyšitelná pouze baskytara a bicí, ostatní nástroje včetně zpěvu byly vypnuty, takže se ozývaly jen lehce z pódiových odposlechových monitorů. Podobně probíhal druhý song, ve kterém se už objevil zpěv a kytary, poté ještě pár úprav a třetí skladba byla perfektní. Lordi a jejich show nikoho neurazí, ba naopak potěší snad každého, krom zarytých anti-Lordi fanoušků.

lordi

 

Další peckou večera byl velkolepý kytarový mág Yngwie Malmsteen. Bohužel se potýkal s podobnými problémy jako Lordi. Problém byl někde na straně techniky, zapojení, kabeláži, kdoví. Nastal slušný časový skluz, u prvního songu vypadl zvuk kytary, která byla následně vyměněna za jinou. Prostě takový menší chaos, který společně s časovou prodlevou dopadal na unavené nevrlé publikum. Nakonec vše dopadlo dobře, vše se vyladilo a proběhl zajímavý koncert plný kytarových sól a opakujících se pohybových kreací Yngwieho.

Posledním počinem sobotního dne byl power metal v podání německých Masterplan. Škoda, že na postu zpěváka nevydržel Jorn Lande, ale i tak to parta z Masteplan dokázala pěkně roztočit i takhle pozdě večer.

Po Masterplan se všichni postupně rozutekli do svých stanových obydlí, aby nabrali síly na poslední festivalový den. Sobota byla docela zajímavá, až na několik těch technických problémů u kapel Lordi a Yngwie Malmsteen, ale i tak to stálo za to.

 

 Neděle 14.7.2013

 

morNedělní ráno začalo ještě o deset minut dříve než to předchozí. V čase 9:30 se na pódiu představili kluci z kapely Debustrol a započali krásný nedělní den svou trash metalovou hudbou. Zajímavý text o historii kapely můžete najít např. na jejich bandzone.cz stránkách. Další dopolední kapele, která hraje svůj styl psy core, jak sami říkají, se podařilo něco neuvěřitelného. Jejích jméno je Dymytry a v průběhu vystoupení naplnili publikum k prasknutí. Takové množství lidí kolikrát nestojí ani před kapelami s večerním časem, však posuďte sami na tomto videu, které kapela nahrála. Skvělý koncert, skvělé publikum a to vše hezky z rána. Po Dymytry vystoupila mladší kapela z Německa, která vznikla v roce 2005 a nese jméno Emergency Gate. Jejich melodický death metal ovšem neudržel u pódia ani z poloviny tolik návštěvníků jako Dymytry, ale to vůbec nevadilo, neboť parta z Emergency Gate i tak odehrála aktivní a zajímavý koncert.

harlejPár desítek minut po poledni dostala prostor snad všem lidem známá Česká kapela Harlej. Opět se opakovalo naplnění hlediště k prasknutí a se známými songy jako je Pověste ho vejš, Svařené víno, atd., se vytvořil mohutný chór, který určitě otřásl celými Vizovicemi. Harlej je prostě klasika, která nikdy nezklame a neomrzí. Harlej by si zasloužil delší čas na pódiu. Xadria byla další kapela, která přijela do areálu Rudolfa Jelínka z Německa a se svým symfonickým metalem určitě nadchla mnoho lidí, neboť tento styl je v poslední době velmi rozšířen. Po Xandrii vystoupila americká heavy metalová kapela ze Seattlu s názvem Sanctuary. Jejich vystoupení dodalo festivalu opět trochu tvrdší muziky, ovšem tato atmosféra dlouho nevydržela, neboť jako další se na pódiu představila zpěvačka kapely The Gathering se svým sólo projektem, který nese její jméno a to Anneke van Giersbergen. Její skladby byly takovým zpomalením tempa oproti předchozí kapele. Dále se na pódiu ukázal zajímavý dvojkoncert kapel Leaves Eyes a Atrocity. Tyto dvě kapely spolu na jednom pódiu v jeden čas vytvořili souznění symfonické muziky a death metalu. Rozhodně se jednalo o zajímavou podívanou.  

mor fotoPředposlední kapelou celého festivalu byli bratři Greywolfové se svou kapelou Powerwolf. V průběhu vystoupení zazněly jejich nejlepší kousky, mezi které bezesporu patří například Sanctified with dynamite nebo We drink your blood. Po Powerwolf následovala poslední kapela festivalu Masters of Rock 2013. Kapela nebo spíše projekt frontmana kapely Edguy Tobiase Sammeta, který si opět přizval hosty jako je Michael Kiske, Bob Catley, Amanda Somerville a další, aby na pódiu, pod názvem Avantasia, vytvořili zajímavou podívanou spolu s neskutečným poslechovým zážitkem, se neskutečně povedl a přitáhl ohromné množství fanoušků. Výborné zakončení festivalu v podobě tří hodinového vystoupení si tak užili nejen návštěvníci festivalu, ale i všichni, kteří se na projektu Avantasia podíleli.mor foto

Po těchto vyčerpávajících tří hodinách už nezbývalo nikomu nic jiného než si koupit poslední občerstvení a s euforií nasbíranou přes celou dobu festivalu se vydat k poslednímu nocování ve stanech nebo se přímo připravovat na odjezd do svých domovů. Stanů pomalu ubývalo, metalová atmosféra kolem areálu Rudolfa Jelínka pozvolna vyprchávala a Vizovice opouštěly přeplněné vlaky a kolony aut.

Všecko dobré jednou končí a tak skončil i tento čtyř denní metalový svátek ve Vizovicích. Jistě již teď mnoho návštěvníků tohoto festivalu odpočítává dny, kdy se budou moci znovu vrátit na toto posvátné místo a prožít vše znovu a znovu.

Jan „Dreid“ Páč

mor
mor foto

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace