Přejít na menu Přejít na obsah

Report: Masters of Rock 2013 – 2. Část

24. 7. 2013

Redakce Reporty

mor fotoV první části reportu jsme se podívali na prostředí festivalu a kapely, které si zahráli v první den, tedy ve čtvrtek. Dnes nás čeká další festivalový den, pátek, ve kterém se předvedlo hned několik zajímavých kapel, kterým vévodí Rage a Lingua Mortis Orchestra.

Jako každé jiné ráno na festivalu Masters of Rock začali lidé vylézat ze stanů už kolem sedmé hodiny ranní. Za zvuků metalové muziky vycházející z prodejních stánků poblíž stanů návštěvníků se začínaly tvořit nemalé řady na tu pravou festivalovou snídani, obvykle polívka nebo chleba se škvarkovou pomazánkou a samozřejmě pivo. Ti, co se chtěli projít, vyrazili na podobnou snídani přímo do restauračních zařízení ve Vizovicích, ovšem kdo chtěl stihnout první páteční kapelu festivalu tak musel spěchat, jelikož první kapela začínala v areálu Rudolfa Jelínka v 10:00.

Tou první kapelou byli rockoví Gate Crasher, kteří sice nepřilákali zrovna velké množství diváků, ale přesto odehráli kvalitní koncert a všichni co se před pódiem nacházeli si potřepávali hlavou a klepali do rytmu. Po nich se na pódiu předvedla kapela Seven, o kterou se od úplných začátků stará Honza „Kirk“ Běhůnek, který v kapele zůstal jako jediný ze zakládajících členů. Po metalových Seven se atmosféra trochu uklidnila s příchodem zpěváka a kytaristy Daniela Kroba s kapelou, který započal vystoupení písní věnovanou svému kamarádovi, jehož dcera zemřela při sledování automobilových závodů, kdy jedno vozidlo nezvládlo řízení a vyletělo mezi diváky.

 Dark Gamballe a jejich crossover přitáhli k pódiu větší množství návštěvníků, které zároveň dokázali i pěkně rozpohybovat. Podívejte se na krátký videoreport kapely z MoR2013.

 

mor foto 

 

 

 

Po Dark Gamballe vystoupila první zahraniční kapela tohoto festivalového dne, která dojela z Anglie a jejich název je Neonfly. Kapela se svým melodickým power metalem začala připravovat publikum na další kapely s podobným žánrovým zaměřením a to italské Elvenking, kteří své skladby obohatili o folkový nádech a norskou kapelu Audrey Horne, která stejně jako předchozí dvě kapely postupně gradovala a předvedla skvělé vystoupení.

 

mor fotoDalší kapela byla založena v roce 1986 v New Yourku, hraje mix trash metalu a hardcoru, její jméno je Prong a přesto, že se jejich sestava skládá pouze ze tří muzikantů tak dokážou vytvořit pořádný kotel, za který by se nemuseli stydět daleko větší kapely, alespoň co se počtu týče. Osobitý styl a muzika této kapely byly docela příjemnou podívanou. Po Prong vyskočili na pódium finští The 69 Eyes se svým hard rockem až glam metalem. Zpěv mi velmi připomínal kapelu Deathstars a dokonce někteří známí, kteří u pódia nebyli a radši procházeli stánky s nejrůznějším zbožím, se po koncertě ptali, kdo to vlastně hrál a pletli si je právě se zmíněnými Deathstars. Takže tohle vystoupení patřilo kapele The 69 Eyes kdyby byl stále někdo na pochybách.

foto morV tuhle chvíli následovala trochu delší pauza, jelikož zvukaři, bedňáci, organizátoři a samotní muzikanti měli spoustu práce, neboť se chystala stage pro jednu z hlavních kapel festivalu Masters of Rock 2013, alespoň z mého pohledu. Tou kapelou byli němečtí Rage ve známé sestavě Peter „Peavy“ Wagner, Victor Smolski, Andre Hilgers a jako doprovod Lingua Mortis Orchestra, neboli orchestr, se kterým už kapela Rage předvedla několik vystoupení. Se zpěvem z velké části vypomohl hostující Henning Basse a o doprovodné vokály se postarala Jeanette Marchewka a Dana Harnge. Zkombinovat takto velké hudební těleso muselo být opravdu náročné, ale přesto se to všem nadmíru podařilo a souzvuk všech tónů i zpěvů do sebe nádherně zapadal a vytvořil tak opravdu výborný poslechový zážitek. Rage a Lingua Mortis Orchestra opět nezklamali.

foto morNejvíce prostoru na pátečním dni dostal Devin Townsend Project, což je vlastně sólo projekt kytaristy a zpěváka Devina Townsenda, podle kterého se celý projekt jmenuje. Jeho skladby by se daly zaškatulkovat jako takový industriální progressive rock/metal. Publikum bylo před začátkem tohoto vystoupení nejednoznačné a hodně lidí odcházelo, zda za to mohlo vyčerpání po kapele Rage a nebo neznalost Devin Townsend Projectu nikdo neví, ale postupně zase začali lidé přicházet a plocha před Ronnie James Dio Stage se zaplnila. Skladby, z pera Hevy Devy jak někteří Devina nazývají, byly zajímavým zpestřením, jelikož se lehce vymykaly ostatním kapelám, které si jsou žánrově velmi blízké.

Poslední kapela, která uzavírala páteční festivalový večer, byla parta Certain Death hrající takový death až trash metal, těžko říct, každopádně jakožto poslední kapela byla velmi energická a rázná. Takže místo poklidného finiše nepokračovalo na doraz, až do poslední chvíle kdy zazněly poslední tóny této kapely.

foto mor

Po poslední kapele se lidé pomalým tempem vydali ke stánkům s jídlem a pivem, aby do sebe naposledy naházeli nezbytné zdroje energie, o kterou přišli během pátečního dne na festivalu Masters of Rock 2013. Pro některé tímto den skončil, ovšem našli se i takoví, kteří po opuštění areálu zabrali lavičky u prodejních stánků ve stanové oblasti a do rána třepali hlavou do brzkých ranních hodin za zvuků nejrůznější muziky hrající z prodejních stánků.

Takto probíhal pátek, na další dny se můžete těšit v další částí této série reportů z Masters of rock 2013.

Jan „Dreid“ Páč

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace