Přejít na menu Přejít na obsah

Report: v centru Budapeště se vynořil tajuplný ostrov plný kultury, Sziget

15. 8. 2014

Redakce Reporty

Napadlo vás někdy zkombinovat Rock For People, Trutnov Open Air a Colours of Ostrava dohromady? Zkuste si tuto formaci vynásobit ještě desíti a přiblížíte se tak realitě mega párty jménem Sziget, the island of freedom. Aby toho nebylo ještě málo, představte si, že toto celé se koná v centru Paříže. Paříží východu se totiž dá nazvat Budapešť, hlavní město Maďarska. Zde 5. 7. odstartovala kulturně hudební akce roku, která několikrát vyhrála ocenění nejlepšího velkého festivalu v Evropě.

Sziget, the island of freedom, je opravdivý ostrov, který se nachází na povodí Dunaje. Každoročně tento festival navštíví téměř 400 000 lidí. Této skoro neuvěřitelné skutečnosti se náš štáb celkem obával, nicméně díky obrovské rozloze ostrovu a více jak 40 hudebních stagích to není téměř poznat. Ano, lidí tu je opravdu dost, ale kultury a hudebních zážitků dvakrát tolik. Stanové městečko se tu navíc rozléhá všude, kam se podíváte. Výhodou ale je, že není přesně stanoveno a odděleno od zbytku festivalu. Více méně si můžete položit stan kam jen chcete, třeba 30 metrů od hlavní stage. Festival žije dnem i nocí a nikdo vás od vaší nonstop party nebude rušit.svetla

Sziget jsou ne jen prvotřídní koncerty, ale také kultura a umění. Jeden by skoro řekl, že živé koncerty tu jsou téměř druhořadé, hlavně pokud tu jste poprvé a chcete si také projít Budapešť. Je opravdu vidět, že organizátorům akce nejde pouze o dokonalé hudební zážitky, jako většině ostatních festivalů, ale také o doprovodný program a kulturu. Výzdoba festivalu je zkrátka dech beroucí. Po celém ostrově se například rozléhá propracovaná síť nočního osvětlení tvořená lampiony všech tvarů a barev. Festival je posázen řadou uměleckých výtvorů, přes obrazy, sochy a obří nábytek až po živé herce, vystoupení přímo mezi diváky, fire show nebo cirkus. Sziget je také jedním z mála míst, kde se návštěvníci i sami ochotně předvádějí v různých kostýmech, aby pobavili náhodné kolemjdoucí. Je to tu taková nonstop karneval party. V jednu chvíli můžete obdivovat neuvěřitelná akrobatická vystoupení a v druhou poslouchat vážnou hudbu, operu či něco, co se dá pouze nazvat jako postmoderní představení kombinované hudby, tance a vizuálních efektů.

Na své si zde přijdou i milovníci adrenalinových sportů.  Bungee jumping, zorbing ze svahu a jiné podobné atrakce tu fungují až do rána. Symbolem festivalu je samozřejmě EYEjiž několik let Sziget eye, které letos poprvé měří něco málo přes 60 metrů. Jedná se o obří ruské kolo, velmi podobné London eye a právě díky své podobnosti získalo svůj název. Rozdílem však je, že Sziget eye vám nabízí neopakovatelný výhled na Budapešť a barevnou noční výzdobu festivalu. Pokud vás spíše láká odpočinek a klid, ani v tomhle ohledu vás Sziget nezklame. Zaručený relax naleznete na Sziget beach, kde se můžete vykoupat přímo v Dunaji nebo se prostě natáhnout a opalovat na lehátku. Zajít můžete také do jedné z desítek kaváren, případně do autentické irské hospůdky.

Za zmínku určitě stojí i City pass, díky kterému můžete využívat městkou hromadnou dopravu na určený počet dní zdarma. Pro potřeby dopravy mezi festivalem a městem také funguje i přepravní loď, která s city pasem nabízí plavbu po Dunaji zdarma. Lepší pohled na mohutnou budovu parlamentu nebo hrad nad městem nenajdete. City pass zahrnuje také i slevy do muzeí a jeden volný vstup do lázní.

Jak jeden z českých návštěvníků, kterého jsme vyzpovídali, říká: Kdo zažije atmosféru Sziget festivalu, s ničím jiným se již nespokojí. Stanete se zkrátka Szigeťanem srdcem i duší.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace